Ellenőrizni fogják a mobil eszközökön lévő térképeket Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 18. 08:42

A kínai vámhatóságok megszigorítják azoknak a mobil eszközöknek az ellenőrzését, amelyek internet alapú térképekkel vannak ellátva, hogy - a hivatalos indoklás szerint - megakadályozzák az "illegális" térképek használatát.

A döntéshozók szerint a határvonalakat tekintve pontatlan, illetve földrajzi elnevezéseiben "téves", politikailag inkorrekt, tehát a vonatkozó kínai szabályok által meghatározottaktól eltérő térképek "illegálisnak" minősülnek.
A döntést az állami térképészeti szakhatóság hozta nyilvánosságra, s az elkobzott készülékeket is ez a hivatal fogja alaposabban megvizsgálni - írta tudósításában az igazságügyi tárcához tartozó jogi napilap, a Fazhi Ribao (Facse Zsipao).
 A jelentés szerint kiszűrendők például azok a térképek, amelyek "az ország határait helytelenül ábrázolják, "fontos szigetek hiányoznak róluk, esetleg titkos információkat tüntetnek fel".
A főhatóság megjegyzése szerint a mobiltelefonokon és táblagépeken sok olyan internet alapú térkép található, amely nincs szinkronban a honi szabályokkal, s ezért "illegális".
A távközlési hatóságoknak is javítaniuk kell a mobil számítástechnikai eszközök ellenőrzésén - áll az intézkedésben, amely felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben "nem megfelelő térképekkel" látják el a készülékeket, az érintetteknek a hálózati szolgáltatás engedélyének visszavonásával kell számolniuk.
Megfigyelők úgy vélik, az intézkedés nem csak a kínai mérce szerint politikailag helytálló, tehát például a területi vitákban a kínai álláspontot tükröző térképek egységes rendszerének létrehozását szolgálja, de lehetőséget ad olyan külföldi, különösen amerikai szolgáltatók kiszorítására is, amelyeket nem tartanak kívánatosnak a kínai piacon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05