Dr. Hajdu András kapta a 2012-es „Év informatikai oktatója” díjat

forrás: Prím Online, 2012. december 10. 13:14

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) december 4-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen ünnepélyes keretek között adta át a 2012-es „Év informatikai oktatója” díjat. A 2002 óta rendszeresen kiosztott elismerést Dr. Hajdu András, a Debreceni Egyetem Komputergrafika és Képfeldolgozás Tanszékének vezetője kapta.

A VISZ pályázatára azok az oktatók jelentkezhettek, akik magyarországi működésre bejegyzett, érvényes működési engedéllyel rendelkező felsőfokú oktatási intézményekben tevékenykednek főállásban az informatikus-képzésben. A jelöltek közül az kaphatja a díjat, aki az utóbbi években direkt és indirekt módon egyaránt a legtöbbet tette az oktatás színvonalának emeléséért. A pályázatokat belső egyeztetés után az oktatási intézmények adták be. A pályamunkában a számot kellett adni a jelölt szakmai munkájáról, kiemelve, hogy miként segítette korszerű témákkal foglalkozó tantárgyak bevezetését. Ki kellett térni a jelölt által személyesen irányított különféle szinteken tanuló hallgatókkal való foglalkozás színvonalára. A pályázathoz mellékelni kellett az elmúlt három év hallgatói véleményeinek átlagát és a hallgatói önkormányzat írásos értékelését is.

A VISZ felkért tagjaiból, informatikai szakemberekből és szakújságírókból álló zsűri végül Dr. Hajdú Andrást, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét, Dr. Kiss Attilát, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docensét és Mohácsi Lászlót, a Corvinus Egyetem tanársegédjét emelte a díjazottak közé. A 2012-es „Év informatikai oktatója” díjat végül Dr. Hajdú András kapta, amelyet Braun Péter, a VISZ elnöke adott át.
 
A díjazott előadásban mutatta be oktatói tevékenységét a gazdasági informatikus és a programtervező mérnökök képzésének területén. Ismertette a számítógépes képfeldolgozás és alakfelismerés, a gépi látás, a bioinformatika és a véges elemes rendszerek területén végzett kutatásait, amelyben részt vettek rendes és Phd hallgatói is. Beszélt emellett az angol szakfordító képzésben elért eredményeiről.
 
Dr. Hajdú András kiemelte, hogy a bolognai képzési rendszer bevezetésével a hallgatóknak már három év tanulás után lehetőségük van diplomával a kezükben elhelyezkedni, s a vállalatok igyekeznek is őket alkalmazni, és a saját igények szerint tovább képezni, így kevesebben fejezik be az ötéves képzést, mint indokolt volna. A tömeges képzés némileg a jelentkezők minőségének rovására megy, és a szűkülő felsőoktatási finanszírozás is nehezíti a már elért színvonal fenntartását – jelezte az év informatikai oktatója, hogy nincs könnyű dolguk. Megemlítette ugyanakkor, hogy a Phd képzésen keresztül lehetőségük van az oktatói gárda megfelelő utánpótlására. 
Kulcsszavak: VISZ díj oktatás

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Stanford Egyetem professzora szerint példaértékű a Széchenyi-egyetem és az ipar együttműködése

Nagyra értékeli a Széchenyi István Egyetem elmúlt években megvalósult fejlődését dr. Glenn Tiffert, az amerikai Stanford Egyetem Hoover Intézetének professzora, aki az ellátási láncok biztonságossá tételéről tartott telt házas előadást a Győri Innovációs Parkban április 9-én. A kutató szerint az intézmény példaértékűen működik együtt az ipari szereplőkkel, segítve a hallgatók gyakorlatorientált képzését.

2024. április 16. 13:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09