A logisztikában a költségcsökkentés az elsődleges trend

forrás: Prím Online, 2012. december 18. 10:16

Novemberben tartotta éves kongresszusát a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT), amelyet az XAPT is támogatott. A társaság Logisztikai Híradó című lapjában ismertetették a Jones Lang LaSalle az ellátási lánc vezetők körében végzett felmérésének eredményei, amelynek az általános költségcsökkentés a fő irányvonala. Az XAPT az ilyen jellegű felmérések tapasztalatait is figyelembe veszi a rendszerei fejlesztése során. 

A nemzetközi felmérés eredményei alapján elmondható, hogy a vállalkozások döntő többsége szerint a következő 12 hónap során a piaci feltételek ugyanolyanok, vagy jobbak lesznek mint most, de az elkövetkezendő 5 évben az ellátási lánc költségeinek csökkentése lesz a fő irány a logisztikában.  A válaszok arra is rámutatnak, hogy a fogyasztói piacok változásának sebessége és az internetes kereskedelem növelése ugyancsak fő prioritás lesz a vállalkozások életében.  Fontos irány lesz a jövőben az ellátási láncokhoz kötődő együttműködések erősítése és a készletszintek csökkentése is, viszont csak a válaszadók 35%-a kíván a technológiák használatára támaszkodni.

„Az XAPT logisztikai rendszerek bevezetésében szerzett tíz éves tapasztalata alapján úgy gondoljuk, hogy az ellátási láncban lévő vállalatoknak, nagyobb hangsúlyt kellene helyeznie a technológiai megoldások használatára. A megfelelő rendszerek alkalmazásával a logisztikai beruházások rövid időn belül megtérülhetnek, és hosszútávon komoly megtakarítást realizálhat a vállalat. - mondta Ambrus Zsolt, az XAPT ügyvezető igazgatója. „Ügyfeleinknél jelentős költségcsökkentéseket tudtunk elérni rendszereink bevezetésével, amelyek a beszerzéstől az értékesítésig az egész ellátási láncot egyben tudják kezelni.” 

A felmérés eredményében megjelenő készletszintek csökkentésére irányuló trendekkel összhangban a vállalatokat az XAPT raktár-irányítási és szállítmányszervezési moduljai segíthetik abban, hogy minden a megfelelő helyre kerüljön, és a készletek ne álljanak a cég likviditásának útjában. Az értékesítési és logisztikai folyamatok mobil eszközökkel való támogatása további lehetőségeket nyújt az árbevétel és piaci részesedés növelése felé.

Az ellátási lánc vezetői az elkövetkezendő időszak legnagyobb kihívásának az emelkedő energiaárakat és szállítási költségeket tartják, de a változó fogyasztói igények, valamint a közlekedési infrastruktúra korlátai is várhatóan gondot fognak okozni a következő 5 évben.

A raktárakkal kapcsolatos kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy az elmúlt egy évben inkább a raktárterületek növekedése volt jellemző, és csak a válaszok ötöde mutatott csökkenést. Ez a következő 12 hónapban arányaiban nem fog változni, sőt még több bővülésre lehet számítani, ezzel összhangban a raktárterületek csökkenése várhatóan még alacsonyabb lesz. A válaszadók nagy részénél a következő 2-3 év legfontosabb stratégiai lépése a meglévő bérleti szerződések újratárgyalása lesz, amit a centralizáció és a modernebb ingatlanokra való váltás követ.

Ezekkel a felmérési eredményekkel összhangban az XAPT által fejlesztett raktár-irányítási rendszerekben különösen fontos hangsúlyt kapnak a raktározási terület optimális kihasználására vonatkozó funkciók, és a jövőben ezeket tovább erősítik.

A résztvevők több mint fele 5 évnél hosszabb időszakra nem kötelezi el magát, háromnegyedük újonnan épített, vagy modern területeket igényel, és a repülőtérhez vagy kikötőkhöz való közelség továbbra is döntő szempont a raktározási igények között. A környezetvédelmi szempontok a válaszadók túlnyomó részénél fontos szempontnak számítanak.
 

Kulcsszavak: trend logisztika Xapt-hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05