Gyártásban a noteszpiacot megújító következő generációs Haswell processzorok

Széll Zoltán, 2013. január 21. 07:35

Az Intel bejelentette, hogy 2012 negyedik negyedévében megkezdte a következő generációs, „Haswell” kódnevű mikroprocesszorok gyártását. A vállalat az új lapkák készítéséhez 22 nanométeres gyártás-technológiát használ, amely forradalmasítja a noteszgépeket és Ultarbookokat, mivel jelentős mértékben növeli teljesítményüket, ugyanakkor nagyon lecsökkenti energia-felvételüket.

„Mi a menetrend szerint startoltunk a következő generációs mikro-architektúrán – kódneve Haswell – alapuló termékek gyártásával, amelyeket várhatóan ebben a negyedévben tesztelünk, majd ezt követően küldjük a gyártóknak” – mondta Stacy Smith CFO (chief financial officer) az Intel pénzügyi vezetője a csütörtökön, pénzügyi elemzők részére, negyedévenként megrendezett konferencián.


 A negyedik generációs Intel Core i „Haswell” processzorcsalád lehetővé teszi az igazi 1 napos telepélettartamot. Ez a processzor a legjelentősebb telepélettartam-növelést valósította meg a vállalat eddigi történetében. Ezt az Intel a hónap elején a CES 2013 kiállításon fedte fel. Az lapkagyártó óriás egyik vezető beosztású alkalmazottja elmondta, hogy az új processzorokon alapuló rendszerek maximum 9 óra folyamatos telepélettartamot biztosítanak. A korábbi processzorokhoz hasonlított nagyobb teljesítménynek és alacsonyabb energia-felvételnek köszönhetően Intel Core i „Haswell” lapkák új képességeket és előnyöket adnak az idén megjelenő noteszgépeknek. Ilyen például az érintőképernyő, a hangfelismerés és a vezérlés, mozdulatokkal. Az Intel úgy véli, hogy a Haswell alapú ultrabookok a tíz évvel ezelőtt bevezetett Centrino lapkákhoz hasonlóan forradalmasítják mobil PC piacot.


 „Az év első felében bevezetjük a „Haswell” processzort, amely a legjelentősebb cserék egyikét engedi meg a PC piacon a Centrino 2003. évi bevezetése óta. A Haswell processzort úgy tervezték, hogy megengedje az áttörő újításokat formában, telepélettartamban és használhatóságban. Ez a processzor szállítja a legnagyobb ugrást az Intel történetében „egyik generációról a másik generációra” telepélettartamban és inspirálja a PC tervezőket az ultra-vékony, átalakítható és érintés-alapú konstrukciók tervezéséhez, amelyek további felhasználókkal kedveltetik meg a számítógépeket,” mondta Paul Otellini CEO (Intel).


 Az Intel reméli, hogy a CPU-k Haswell- és Broadwell generációja lehetővé teszi új formátumú kliens PC-k bevezetését, amely a végfelhasználókat a számítógépek új alkalmazására ösztönzik.


 A „főfolyam” asztali PC-khez és noteszgépekhez fejlesztett Intel Haswell mikroprocesszorok struktúrájukat tekintve hasonlóak a jelenleg használt Core i sorozatú „Sandy Bridge” és „Ivy Bridge” lapkákhoz, mivel szintén két- és négymagos változatban Hyper-Threading technológiával és grafikus processzorral kerülnek forgalomba. Az utóbbi megosztja az LLC-t (last level cache = utolsó szintű gyorsító-tár) a feldolgozó magokkal és a rendszer ágensen keresztül együtt dolgozik a memóriavezérlővel. Mikro architektúra szinten a Haswell lapka a fejlett megoldásoknak köszönhetően teljesen különbözik a Sandy Bridge és Ivy Bridge processzoroktól, mivel jelentősen növelt párhuzamossággal rendelkezik és számos új utasítást tartalmaz a speciális alkalmazások gyorsabb futtatásához. A Haswell generáció szintén kétcsatornás DDR3/DDR3L memóriavezérlőt tartalmaz DDR energia-kapu kapu támogatásával, amely beállítja a lapka energia-felvételét tétlen állapotban. A lapka három PCI Express 3.0 vezérlőt tartalmaz és támogatja az Intel Turbo Boost technológiát további növekményekkel együtt.


 Az Intel a tervek szerint a Core i sorozatú 4000 Haswell mikroprocesszor-családot május végén vagy június elején jelenti be hivatalosan.


URL: www.xbitlabs.com
 
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09