Zöld Informatika a BGF képzésein

forrás: Prím Online, 2013. január 28. 14:33

Teret nyer a „Green IT”, azaz a „Zöld Informatika” a BGF gazdaságinformatikus és web-programozói képzésein, ahol elsőként vezetik majd be a Főiskola saját fejlesztésű, platform független digitális tananyagát. A multimédiás tanulófelületek kialakításával nem csak a tan- és segédanyagokat érhetik el a hallgatók saját informatikai, mobilkommunikációs eszközeiken keresztül, de a számonkérés is elektronikusan zajlik majd. A fejlesztés eredményeként jelentősen csökken a képzés papírfelhasználása, a hallgatók pedig parkokban, kávézókban, vagy akár vízparton is készülhetnek óráikra jegyzetcipelés nélkül.

A munkaadókkal együttműködve 15, elsősorban a gazdaságinformatikus és a web-programozó alapképzési, illetve felsőfokú (felsőoktatási) szakképzési szakokhoz kapcsolódó komplex, a Bologna-rendszerű oktatással konform digitális tananyagot dolgoz ki a Budapesti Gazdasági Főiskola egy mintegy 89 millió forint értékű TÁMOP támogatásból megvalósuló informatikai képzésfejlesztési európai uniós pályázat keretén belül.

„A mai főiskolai, egyetemi hallgatók többsége szinte folyamatosan az okostelefonját, táblagépét, laptopját és egyéb digitális kütyüjét „nyúzza”. Utazás során, a büfében, néha még az órán is. A Budapesti Gazdasági Főiskola által fejlesztett platformfüggetlen tananyag lehetővé teszi, hogy minden hallgató a saját eszközén keresztül kapcsolódhasson a rendszerhez, és vegyen részt az órán. Az oktatott anyagot kiegészítő multimédiás file-okat – videófelvételeket, ábrákat, grafikonokat, animációkat, fotókat, filmfelvételeket – az előadás alatt azonnal megnyithatják a hallgatók. Ez a fajta oktatási rendszer azokon a képzéseken, szemináriumokon, előadásokon lehet hasznos, ahol a vizualizáció fontos kiegészítő eleme a tananyagnak” – emeli ki dr. Gubán Ákos, a BGF Gazdaságinformatika Intézeti Tanszékének és a projektnek a vezetője. „A rendszer másik előnye, hogy nagyban segíti az órán kívüli tanulást, felkészülést, mivel a hallgatók utazás, vagy bármilyen más elfoglaltság mellett is kapcsolódni tudnak a tananyaghoz, és így helytől függetlenül tanulhatnak, készülhetnek” – teszi hozzá a tanszékvezető.

A fejlesztés eredményeként létrejövő rendszer lehetővé teszi, hogy 4 képzési modul 15 tananyagában csökkenjen a papírfelhasználás, mivel a hallgatók a képzési anyagot, a segédanyagokat, de még a számonkérést is elektronikusan kapják, illetve intézhetik. A megoldásnak köszönhetően jelentősen csökken ezeknek a  képzéseknek az ökológiai lábnyoma.

A szöveges tartalmak szakmai lektorálása a napokban fejeződött be. Az animációkat, vizuális elemeket is tartalmazó anyagrész a fejlesztők szerint várhatóan a nyár közepére készülhet el, így szeptemberben néhány kiválasztott tantárgyból előre láthatóan elindulhat a próbaoktatás. A tervek szerint a hallgatók az intézmény által biztosított táblagépeken keresztül érhetik majd el a komplex oktatási rendszert.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09