A NASA felfedezte a galaxis legfiatalabb fekete lyukát?

Czipperer Dia, 2013. február 14. 13:20

A tudósok sok fekete lyukat találtak már, de eddig csak olyannak volt dolguk, ami már teljesen kialakult. Úgy tűnik, most valami egészen más felfedezést tettek, amit nevezhetünk csecsemőfázisnak is vagy a galaxis legifjabbjának is titulálhatjuk.

A NASA szakemberei különleges felfedezést tettek, egy egészen különleges fekete lyukat találtak. Ez a jelenség akkor alakul ki, amikor egy szupernóva robbanás során elpusztul egy nagyobb tömegű csillag. A lyuk elnevezésen a világűr egy olyan részét kell érteni, amely elnyel mindent, és onnan semmi nem tud kiszabadulni.
 

A mostani felefedezés egészen különleges abból a szempontból, hogy nem alakult még ki teljesen, a tudósok csecsemőfázisnak nevezik, vagy a legfiatalabbnak a Tejútrendszerben. A földi időt tekintve körülbelül 1000 éves lehet, és megközelítőleg 26 ezer fényévre van tőlünk.
 

Egy tipikus fekete lyuk, mint például az SS433 ennél jóval idősebb: átlagosan 17-21 ezer évesek. Alapvető jellemzőjük, hogy láthatatlanok, csak akkor lehet rájuk bukkanni, ha a közelében gázok vagy csillagok vannak.
 

A tudósok állítása szerint, nem minden szupernóva robbanás során elpusztult csillagból lesznek fekete lyukak, a mostani felfedezés, amit W49B névre kereszteltek, sem tekinthető általános értelembe véve annak. A szupernóva robbanások szimmetrikusak, a W49B esetében azonban hosszúkás robbanás tapasztalható, amely szokatlan „halála egy csillagnak”. Úgy tűnik, egy szupernóva maradvánnyal van dolgunk, amely éppen a formálódási szakaszban jár.

 

Tájékozódj bővebben a NASA hivatalos oldalán angolul.

 

Forrás: Nasa.gov, CNET.com


 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50