Új számítógépes módszerrel rekonstruálják az ősi nyelveket

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 17. 08:22

Új számítógépes módszert dolgoztak ki a protonyelvek - a modern nyelvek elődjei - rekonstruálására a kanadai Brit Columbia Egyetem és a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói.

Az eredményeket, amelyek 85 százalékos egyezést mutatnak a nyelvészek által aprólékosan, "kézzel" kidolgozott rekonstrukciókkal, a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat jövő heti számában hozzák nyilvánosságra a szakemberek.
 

"Reményeinek szerint az általunk kidolgozott módszer forradalmasítani fogja a történeti nyelvtudományt, éppúgy, ahogy a statisztikai elemzés és a számítógép forradalmasította az evolúciós biológiát" - fogalmazott a kanadai egyetem munkatársaként dolgozó Alexandre Bouchard-Coté, a tanulmány vezető szerzője.
 

Mint hozzátette, az új módszer nem fogja helyettesíteni a nyelvészek kifinomult munkáját, mégis értékes segítség lehet a szakemberek számára azáltal, hogy lehetőséget ad nekik a rekonstrukciók alapjául használt modern nyelvek számának kibővítésére - adta hírül a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportál.
 

Az eljárás során a nyelvészek csoportokba szedik az adott ősnyelv szempontjából releváns modern nyelvek azonos jelentésű szavait, majd elemzik azok közös jellemzőit és a hangváltozási szabályok, illetve egyéb kritériumok alapján megkeresik a közös őst. A kanadai és a kaliforniai egyetem kutatói által kidolgozott új rendszer az alapvető fonetikai jelek szintjén elemzi a hangváltozásokat és a korábbi számítógépes módszereknél jóval nagyobb léptékben dolgozik.
 

A kutatóknak egy sor protonyelvet sikerült rekonstruálniuk a Délkelet-Ázsiában, a csendes-óceáni régióban és a kontinentális Ázsia néhány részén beszélt 637 ausztroázsiai nyelvből származó több mint 142 ezer szóforma alkotta adatbázis felhasználásával.
 

(http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130211162234.htm)

Kulcsszavak: nyelv tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05