A Pentagon offenzív kibervédelemre rendezkedik be

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 13. 08:49

Az amerikai védelmi minisztérium kibernetikai egységeket állít fel, hogy támadó jellegű műveletekkel hárítsa el az Egyesült Államok ellen irányuló elektronikus támadásokat - jelentette ki keddi szenátusi meghallgatásán Keith Alexander tábornok, a Pentagon kiberparancsnokságának vezetője.

A tábornok elmondta, hogy a védelmi minisztérium kiberparancsnokságát három részleg alkotja majd: a 13 informatikus csapatból álló első az országos szintű védelemmel, a 27 csapatból álló második az operatív irányítással, a harmadik pedig a haderő informatikai rendszereinek védelmével foglalkozik. A harmadik egység várhatóan már idén szeptemberben megkezdi a tevékenységét, a másik kettő pedig a jelenlegi tervek szerint 2015 végére áll fel. A parancsnok rámutatott, hogy az országos védelem ellátását ellátó részleg csapatai támadó műveleteket fognak végrehajtani. Feladatukat a rakétavédeleméhez hasonlította, amelynek a támadást már az előtt el kell hárítania, hogy az elérte volna a célját.
 

Alexander tábornok a szövetségi felsőház katonai bizottsága előtt arra figyelmeztetett: reális a lehetőség, hogy az elektromos hálózat és más létfontosságú rendszerek ellen támadást intézzenek, ezért a kormánynak és a magánszektornak valós és a jelenleginél agresszívabb lépéseket kellene tennie ezek védelmében. A parancsnok sürgette, hogy a kongresszus mielőbb fogadja el azokat a törvényeket, amelyek megkönnyíthetik a kibernetikai védelem kiépítését. Mint mondta, világos koncepcióra van szükség a létfontosságú infrastruktúra védelmével és azzal kapcsolatban, hogy ki irányítsa ezt a védekezést. Barack Obama elnök februárban rendeletet bocsátott ki, amelynek értelmében az amerikai magánvállatok részvételével kialakítják az informatikai védelem önkéntes normáit, az állam pedig segítséget nyújt a cégeknek az őket fenyegető elektronikai támadásokkal kapcsolatban, ám az nem helyettesíti a jogszabályi rendezést.
 

A Pentagon kiberparancsnokságának vezetője kijelentette, hogy egyre súlyosabbakká válnak az amerikai magánvállalatok, főleg a bankszféra ellen intézett internetes támadások, és a helyzet az év folyamán várhatóan mind a behatolási kísérletek számát, mind az intenzitását tekintve tovább romlik majd. A tábornok rámutatott, hogy a kibertámadások nyomonkövethetősége és a várható határozott válasz a külföldi államok vezetőit elrettentik ugyan attól, hogy ilyeneket kövessenek el az Egyesült Államok ellen, ám az amerikai kormányzat nem akadályozza meg, hogy a "magán- és köztulajdonban lévő weboldalak" és létesítmények ellen külföldről "alacsony szintű zaklatást hajtsanak végre". Alexander nem nevezett meg elkövetőket, annak ellenére, hogy Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn Kínát nyíltan amerikai magáncégek ellen elkövetett hackertámadásokkal és adatlopással vádolta meg.
 

Alexander szerint világosan meg kell határozni, hogy a kibertérben mi számít háborús cselekménynek. Hangot adott véleményének, hogy a kibernetikai kémkedés és a cégek szellemi tulajdonának ellopása nem minősítendő ilyennek, de az amerikai infrastruktúra megbénítására vagy megsemmisítésére irányuló szándék már mindenképpen annak számít.
 

Carl Levin, a szenátusi szakbizottság demokrata elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Barack Obama elnök nemrégiben titkos politikai direktívát bocsátott ki a kibernetikai műveletekkel kapcsolatban. A Pentagon is egy sor eljárásmódot dolgozott ki a "kibernetikai válsághelyzetek" kezelésére, és a védelmi minisztérium a várakozások szerint hamarosan kibocsátja a katonai parancsnokoknak szánt művelet-végrehajtási szabályzatát is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05