A történelem legnagyobb kibertámadása zajlik szakértők szerint

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 28. 07:51

Világszerte érzékelhetően lelassult az internetes adatforgalom a "történelem legnagyobb kibertámadása" miatt - írja a BBC brit hírportál.

A támadást állítólag egy spam-ellenes csoport és egy weboldal szolgáltató vállalat között kirobbant ellenségeskedés váltotta ki. A londoni és genfi székhelyű Spamhaus nonprofit szervezet email szolgáltatóknak nyújt segítséget a levélszemét kiszűréséhez. A Spamhaus nemrégiben felvette "fekete listájára" a holland Cyberbunker webszolgáltató szervereinek a címét is. A Cyberbunker saját állítása szerint pedofil pornográfiával és terrorizmussal kapcsolatos taralom kivételével bármilyen témával foglalkozó weboldalaknak otthont ad szerverein. Egy, magát a Cyberbunker szóvivőjeként azonosító személy BBC-hez eljuttatott üzenetében azzal vádolta meg a Spamhaust, hogy visszaél pozíciójával és nem lenne szabad megengedni, hogy az döntse el "mi történhet az interneten és mi nem". A Cyberbunker a BBC megkeresésére nem válaszolt. A Spamhaus viszont azt állítja hogy a Cyberbunker kelet-európai és orosz bűnszervezetek támogatásával kibertámadást indított ellene.
 

Steve Linford a Spamhaus igazgatója "példátlan méretűnek" nevezte a társaság ellen indított támadást. "Már több mint egy hete tart" - mutatott rá. "De még talpon vagyunk (...) mérnökeink emberfeletti erőfeszítéseket tesznek (...) egy ilyen támadás már mindenki mást leterített volna" - mondta. Összehasonlításképpen nagyobb bankok weboldalait már másodpercenként 50 gigabites adatforgalommal is ki lehet szorítani az internetről, a Spamhaus elleni támadás viszont estenként elérte a másodpercenkénti 300 gigabites adatforgalmi mennyiséget is. Az igazgató a BBC-nek elmondta, hogy már öt ország kiberbiztonsági hatóságai vizsgálják a Spamhaus DNS (Domain Name System) szerverei ellen irányuló DDoS (Distributed Denial of Service) támadást, amelynek lényege, hogy célzott adatforgalommal próbálja elérhetetlenné tenni mások számára a szervereken bejegyzett címmel rendelkező weboldalakat.
 

A Spamhaus szolgáltatásai számos nagy internetes szolgáltató vállalat veszi igénybe, melyek közül többen a segítségére siettek a támadás kivédésében. Steve Linford elmodta, hogy például a Google is segítséget nyújt számára a "forgalom felvételében".

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50