Kína vezeti a kibertámadás-központok ranglistáját

MTI Sajtóadatbank, 2013. május 3. 07:18

A tavalyi negyedik negyedévben tíz ország volt felelős a nemzetközi kibertámadások háromnegyedéért. A ranglista élén Kína állt és Magyarország zárta - írja az Akamai Technologies felmérésére hivatkozva a Bloomberg üzleti hírportál.

A tavalyi negyedik negyedévben a kibertámadások 41 százaléka Kínából indult ki. Az előző negyedévben még 33 százalékkal, egy évvel korábban 13 százalékkal vette ki részét Kína a nemzetközi kibertámadásokból.
 

A második helyen a rangsorban az Egyesült Államok állt 10 százalékkal, ami megegyezik az egy évvel korábbi adattal, de alacsonyabb a tavalyi harmadik negyedévi 13 százaléknál. Az Egyesült Államok ad otthont a világ leghírhedtebb hacker csoportjainak, például az Anonymous és az AntiSec csoportoknak.
 

A harmadik helyezést Törökország érdemelte ki magának a nemzetközi kibertámadások 4,7 százalékával. A harmadik negyedévben 4,3 százalék, 2011 negyedik negyedévében pedig 5,6 százalék volt az ország részesedése.
 

A negyedik helyen álló Oroszország részesedése 4,3 százalékra csökkent 2012 negyedik negyedévében a harmadik negyedévi 4,7 százalékról és az egy évvel korábbi 6,8 százalékról. A negyedév folyamán mintegy negyven nagyvállalatot, olyanokat, mint az Apple, a Facebook vagy a Twitter ért kibertámadás Oroszországból, vagy a kelet-európai országokból.
 

Az ötödik helyen álló Tajvan részesedése szintén csökkent a világ kibertámadás forgalmában: a tavalyi negyedik negyedévben 3,7 százalékkal vette ki a részét, míg a harmadik negyedévben 4,5 százalékkal, 2011 negyedik negyedévében pedig 7,5 százalékkal.
 

Tajvan nemcsak forrása, de kedvelt célpontja is a kibertámadásoknak. A Sophos kiberbiztonsági cég kimutatása szerint a tavalyi negyedik negyedévben a tajvani számítógépek 12,7 százalékát érte kibertámadás.
 

Brazília részesedése is csökkent a nemzetközi kibertámadás-forgalomban; a 2011 negyedik negyedévi 4,4 és a 2012 harmadik negyedévi 3,8 százalékról az év utolsó három hónapjában 3,3 százalékra.
 

A kibertámadások 2,8 százaléka indult ki tavaly a negyedik negyedévben Romániából, ami a hetedik helyezést jelentette a rangsorban. Románia részesedése lassan, de növekszik: 2011 negyedik negyedévében 2,6 százalék, 2012 harmadik negyedévében pedig 2,7 százalék volt a részesedése. Az országnak még "hacker fővárosa" is van: Ramnicu Valcea.
 

A nyolcadik helyen álló India 2,3 százalékkal vette ki a részét a kibertámadás-forgalomból 2012 negyedik negyedévében, alacsonyabbal az egy évvel korábbi 3 százaléknál és az előző negyedévi 2,5 százaléknál.
 

A kilencedik helyezett Olaszország részesedése a 2011 negyedik negyedévi 1,9 százalékról a tavalyi harmadik negyedévre 1,7, a negyedikre pedig 1,6 százalékra csökkent.
 

A kibertámadás-központok tízes nemzetközi ranglistáját Magyarország zárja stabil, az előző negyedévivel és az egy évvel korábbival is megegyező 1,4 százalékkal.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50