Peking rengeteg adattal tudja bizonyítani az amerikai hackertámadásokat

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 6. 10:40

Adathegyekkel megtámogatva vádolhatná Kína az Egyesült Államokat hackertámadásokkal, de ez egyrészt nem segítene a probléma megoldásában, másrészt nem is volna méltányos, mert a bizonyítás technikailag nem lehetséges - állította a számítógép-hálózatok vészhelyzetben való kezelésére alakult kínai országos koordinációs központ igazgatója a China Daily című, angol nyelvű napilap szerdai számában.

Huang Cseng-csing azt mondta, hogy a kínai célpontok elleni amerikai kibertámadások olyan súlyúak, mint amilyenekkel az Egyesült Államok vádolja Kínát. Kínai részről eddig nem nevezték meg felelősként sem Washingtont, sem a Pentagont, mert ez felelőtlenség lenne - mondta.
 

A szakember kitért arra is, hogy szervezete igyekezett az Egyesült Államokból érkezett valamennyi panaszra választ adni, de például nem kaptak arra vonatkozó információt, hogy kínaiak több mint húsz korszerű haditechnikai eszköz terveihez férhettek hozzá. Ehelyett - tette hozzá - ellenőrizetlen hírek jelentek meg ezzel kapcsolatban a médiában.
 

A The Washington Postban megszellőztetett értesülések a csúcstechnológiát képviselő fegyverek adataihoz való feltételezett hozzáféréssel kapcsolatban még megjegyezte, hogy a titoktartás alapszabályait figyelembe véve az effajta szupertitkos információkat nem tárolják internetkapcsolattal elérhető gépeken.
 

A központ adatai szerint az idei év első hónapjában több int 13 400 támadás érkezett kínai gépek ellen külföldről, ami számítógépek millióit érintette. Mind a szerverek, mind a nagygépek feletti irányítás átvételét tekintve az amerikai támadások állnak az első helyen. Csaknem 250 fontos, köztük kormányzati intézmény elleni számítógépes támadást is regisztráltak, amelyek közül 54 IP-címe volt amerikai.
 

Huang úgy vélte, felelőtlenség lenne azt állítani, hogy ezek mögött amerikai kormányzati megbízások állnak, ahogy a kínaiaknak vélt támadások mögött sem lehet egy megbízót azonosítani. A szakember értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a kiberbiztonság kérdésében "az Egyesült Államok kormányának minden szintjén" támadás éri Kínát. Mint mondta, e mögött politikai szándékot sejt.
 

A Fehér Ház korábbi közlése szerint a téma kiemelt helyen szerepel Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök hétvégi kaliforniai találkozójának megbeszélésein is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05