WWDC: bemutatkozott az OS X Mavericks is

Czipperer Dia, 2013. június 11. 13:26

Az Apple fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n az iOS 7 mellett több más újdonságot is leleplezett, habár az igazán nagy durranások csak az év végére várhatók. Bár a mobil operációs rendszert övezte a legnagyobb várakozás, az új, asztali rendszert is bemutatták.

Tegnap hivatalosan is lehullt a lepel az Apple új asztali operációs rendszeréről, az OS X 10.9 Mavericksről. Annyit már biztosan lehet tudni, hogy az új rendszer ősszel kerül a piacra, de csupán néhány újdonságot emeltek ki a több mint 200-ból.

 

Az operációs rendszer neve első hallásra furcsának tűnhet a korábban megszokottakhoz ékpest, ám az Apple a jövőben igyekszik olyan neveket használni, melyek Kaliforniával kapcsolatosak. Mavericks például egy város a Csendes-óceán partján.

 

Az új rendszernél akár 725-os csökkenést is elérhetünk a processzor aktivitásában a Time Coalescing funkcióval. De ott van például az App Nap is, mellyel azokat az alkalmazásokat lassíthatjuk le, amelyek futnak ugyan, de nincs szükség rájuk.

 

Az új rendszer továbbfejlesztett többképernyős támogatással rendelkezik (nincs többé elsődleges és másodlagos kijelző), címkézhetjük dokumentumainkat, és füleket is találunk a Finderben. A beépített alkalmazások kinézete is változott.

 

 

Nemcsak az iOS 7-nél, hanem az asztali változatnál is megjelenik a Notification Center, segítségével különféle tevékenységeket is végrehajthatunk.  Új böngészővel is bővül a rendszer, a Safari megújult formában áll a felhasználók rendelkezésére. Egy új funkció, a Shared Links például a LinkedInen, Twitteren követett emberek megosztásait mutatja.

 

Egy saját irodai programcsomaggal is készült az Apple, mely az iWork for iCloud, mely a böngészőben fut. Készíthetünk vele prezentációkat, tartalmaz szövegszerkesztőt és táblázatkezelőt is.

 

Kiemelendő még egy biztonsági funkció, az iCloud Keychain, amely egy jelszótároló AES 256 bites titkosítással. Itt az Apple-re bízhatjuk jelszavainkat, és minden eszközünkre szinkronizálhatjuk.

 

Ha már megújulás, akkor arról se feledkezzünk el, hogy a Naptár és az Apple Maps (asztali változatban is elérhető vált) is új külsővel érkezik, és egy iOS-ről már ismert alkalmazás, az iBooks is elérhető lesz.

 

Őszig még valószínűleg sok funkcióról, frissítésről hallani fogunk, hiszen a beta verziót már tesztelik a fejlesztők.

 

 

Forrás: Appleblog.hu, Techspot.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05