Az Intel bevezette a második generációs szerverosztályú Atom „Avoton” processzort

Széll Zoltán, 2013. szeptember 8. 12:47

Az Intel a hét közepén bevezette a második generációs Atom C2000 SoC (system-on-chip = rendszer egy lapkán) termékcsaládot mikroszerverekhez és „cold storage” platformokhoz (Avoton), valamint a belépőszintű hálózati platformokhoz („Rangeley). Az új lapkák 22nm-es technológiával készülnek, a „Silvermont” mikro-architektúrán alapulnak és a felhasználók változatos igényeinek kielégítésére több különböző konfigurációban kerülnek forgalomba.

Az Intel Atom „Avoton” C2000 SoC a 64 bites „ooo” (out of order = az utasításokat az eredeti sorrendtől eltérően végrehajtó) Silvermont mikroarchitektúrán alapul és több mint hétszer nagyobb átlagteljesítményt szállít, mint elődje (S1200). Az új SoC jellemzői: 2-, 4- vagy 8 x86 mag, maximum 4MB L2 gyorsító-tár, kétcsatornás ECC DDR3/L memóriavezérlő, maximum 16 vezetékes PCI Express 2.0, maximum négy 2,5GbE kapu, maximum hat SATA kapu és maximum négy USB 2.0 csatlakozó. Az új lapkák támogatják a Turbo Boost technológiát, a virtuális (VT-x) technológiát, valamint az új AES utasításokat.

 

 

Az Intel vezető 22nm-es technológiájával gyártott új Intel Atom C2000 termékcsalád maximum 8 magot tartalmaz. Egy mag 32KB L1 adat gyorsít-tárat, 24KB L1 utasítás gyorsító-tárat tartalmaz. Két maghoz 1MB osztott L2 gyorsítótár társul. A lapkák hőtermelése 6W és 20W (TDP) között van, tartalmazzák az integrált Ethernet vezérlőt és maximum 64GB ECC memóriát támogatnak (az S1200 nyolcszorosa).

 

Az Intel 13 különböző modellt szállít (ötöt a mikro-szerverekhez, nyolcat a kommunikációs infrastruktúrákhoz) az igényekhez szabott jellemzőkkel és gyorsítókkal, amelyeket a különböző terhelésekhez – statikus webszolgáltatás, tartalom-szállítás nagy hatásfokkal – optimalizáltak.

 

Például az új Intel Atom konfigurációk (Rangeley) a hálózatokhoz, a korábbiaknál sokkal hatékonyabb és biztonságosabb Internet forgalmazást tesznek lehetővé. A termékek a műveletek sebességének növeléséhez hardver gyorsítókat is tartalmaznak – az Intel QuickAssist technológiának hívja –, hogy növeljék a titkosítási teljesítményt. Ezek ideálisak útválasztó és egyéb nagy biztonságot igénylő alkalmazásokhoz.

 

 

Ronak Singhal főmérnök (Intel Data Center and Connected Systems Group) a bejelentés alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tervezés folyamata alatt az Atom és Xeon processzorokat fejlesztő csapatok szorosan együttműködtek. A mérnökök nagy munkát végeztek.

 

Kissé megkönnyítette a dolgukat, hogy mind a Xeon-EP, -EX v2 és az Atom Avoton C2000 sorozatú lapkák ugyanazzal a 22nm-es TriGate technológiával készülnek. A tervezőcsapatok együttműködésével lehetővé vált, hogy Xeon megbízhatósági és egyéb jellemzőket integráljanak az Avoton Atom SoC lapkákra. Ezzel lehetővé vált, hogy az elsősorban telefonokhoz és táblákhoz fejlesztett processzorokról könnyen át lehet térni a Xeon CPU-kra.

 

 Az Intel Avoton Atom szerverprocesszorok fontosabb jellemzőit az alábbi táblázat foglalja össze:

 

 

  

 

Forrás: xbitlabs.comtheregister.co.ukintel.com

 

Kulcsszavak: Intel processzor

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05