Informatikai Biztonság Napja – valóban figyel minket a Big Brother?

Fókuszban a kibertér és az állampolgárok védelme

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 13. 10:52

Közép-Kelet-Európa legnagyobb IT biztonsági konferenciáját, az Informatikai Biztonság Napját (ITBN) idén szeptembber 25-26. között rendezik meg. Hazai és nemzetközi IT-s és független szakemberek egyaránt képviseltetik magukat. A két nap alatt keresik a választ arra, hogy mennyire is vagyunk védtelenek a kibertérben. 

Szinte még sosem volt ennyire aktuális az ITBN, és az informatikai biztonság kérdése, hiszen az elmúlt hetekben az amerikai megfigyelési botránytól és a Snowden ügytől volt hangos a sajtó, olyan kérdéseket feszegetve, amelyre a rendezvény keretei belül is megpróbálnak válaszokat találni. Így lesz majd a nyitóelőadás egy rendhagyó, szakmai, politikai kitekintés Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő tolmácsolásában, aki segít a közelmúltban nagy port kavart Snowden ügy, és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiszivárogtatási részleteinek megismerésében.

 

Az idei ITBN-en újdonságképpen a személyek, állampolgárok védelmére, a személyi biztonság témakörére is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők, de természetesen az ITBN-től megszokott vállalati IT biztonság-megközelítés is hangsúlyos marad. Az izraeli bázisú Checkpoint – mint az idei esemény kiemelt technológiai partnere – az aktuális támadási és sérülékenységi problémákról és azok megoldásáról tájékoztatja az érdeklődőket.

 

Egy igazán érdekes vendég is érkezik a rendezvényre az Amerikai egyesül Államokból: ő Michael Schneider. Több mint tíz éve dolgozik az amerikai hadseregnek különböző kibervédelmi munkakörökben. Dolgozott a védelmi minisztérium tisztjeként, ahol kibervédelmi Red Team-eket vezetett. A US Cybercommand vezető tiszthelyetteseként a kiszemelt célpontok meghatározásáért és a védelmi intézkedések meghozataláért volt felelős. A haditengerészetnél az információs hadműveletek parancsnokaként tevékenykedett.

 

Az esemény plenáris programjára John Parker érkezik Angliából, aki a McAfee termékigazgatója. A hálózati specialista Cisco egy érdekes témáról, vállalatok számára "hírszerzési" adatokat biztosító szolgáltatásról beszél majd. A kritikus infrastruktúrák biztonságát szem előtt tartó civil egyesület a KIBEV (Önkéntes Kibervédelmi Összefogás) szintén képviselteti magát az eseményen.

 

A komplex fenyegetettségek felderítése terén gyakran jeleskedő Kaspersky Lab képviseletében Adrian Porcescu érkezik Romániából. A Fortune 500 IT biztonságra specializálódott cége, a Symantec ismét az ITBN kiemelt támogatói között szerepel. A cég képviseletében a svájci Candid Wüest a rosszindulatú programokat kutató specialistája tart plenáris előadást. Szintén a plenáris vendége idén a hálózati technológiákat gyártó óriáscég a Juniper, aki az idei újdonságok mellett beszámol majd elmúlt időszak biztonsági fejlesztéseiről is.

 

A T-Systems Magyarország Zrt. egy biztonságos valódi kirándulásra hívja a résztvevőket "betonbiztos" adatközpontjába, és elmeséli azt is, hogy hogyan védekezhetnek a szervezetek a hacker körökben mostanság népszerű leterheléses támadások ellen.

 

Több különleges cégektől független téma is előkerül idén. Ilyen például a közösségi média hekkelése, a webes technológia használata és manipulálásának lehetőségei a választási kampányokban, mit tett és tehetett volna a magyar Anonymous csoport, mit tehetünk az állampolgárok biztonságtudatosságának fokozásáért?

 

„Az idei ITBN programjai nagyon színesnek mutatkoznak. A témák széles spektrumban mozognak, az előadók pedig a világ minden tájáról érkeznek. Gyakorlatilag körbeutazzuk a Földet a messzi Indiától, az Amerikai Egyesült Államokon át, egészen a közeli Szlovákiáig. 2013 jelentős év a biztonság szempontjából Magyarországon is, hiszen már van IT Biztonsággal foglalkozó törvényünk is, amelyről szintén többet tudhatunk majd meg” – mondta el a két napos konferenciáról Keleti Arthur, az ITBN főszervezője, majd hozzátette: „Lesznek speciális szakmai demók, profi hackelések, de szóba kerülnek a biztonság irányításának, auditálásának kérdései is. Nem maradnak el a kiállítások, bemutató standok sem, ahol a látogatók személyesen is találkozhatnak a gyártók, disztribútorok, tanácsadó cégek és rendszerintegrátorok képviselőivel.”

 

A kétnapos ITBN konferencia még számos izgalmas programot és előadást ígér az érdeklődőknek, amelynek a helyszíne ismét a Cinema City Aréna mozi. Regisztrálni a hivatalos oldalon lehet.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el. Az ESET kiberbiztonsági vállalat most a kiberbűnözők egy kevésbé ismert, de egyre gyakoribb támadási technikájára, a megszemélyesítésre hívja fel a figyelmet. 

2021. július 20. 14:45

Kihirdették a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díj nyerteseit

A Vodafone Magyarország Alapítvány kihirdette a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díj nyerteseit. 2021-ben közel 120 pályamunka érkezett be, melyek közül összesen 9-et díjaztak: 8-at a három, korunk kihívásaira reflektáló kategória – Digitális Egészségügy, Digitális Oktatás, Bolygónk és Fenntarthatóság – valamelyikében, emellett pedig egy Dolgozói Különdíjat is kiosztottak. A díjazott projektek között megtalálhatóak egészségügyi monitoring rendszerek, különböző digitális oktatási platformok és applikációk, de vízalatti önműködő robotot, illetve a mezőgazdaság digitalizációját segítő megoldást is díjazott a Vodafone Alapítvány. 

2021. július 8. 11:10

Új vezető irányítja a Telenor Magyarország egyik leginnovatívabb igazgatóságát

2021 júniusától Pomezanski Máté irányítja a Telenor Magyarország digitális termékekért felelős igazgatóságát. Az új igazgató 6 éve dolgozik a vállalatnál, és többek között kiemelt szerepet vállalt az 5G és az üzleti partnerek számára biztosított fix internet szolgáltatások sikeres megtervezésében és bevezetésében.

2021. július 1. 15:24

Még nagyon kevesen vetik be az építőipar "csodafegyverét"

A magyar építőipar hároméves lemaradásban van, nem a Nyugathoz, önmagához képest, hangzott el a Portfolió által szervezett, Építőipar 2021 elnevezésű konferencián. A lemaradás okát az előadók szerint az ágazat digitalizációs visszamaradottságában kell keresni. A megoldás a BIM (Building Information Modelling), vagyis az épületinformáció-modellezés széleskörű elterjedése, alkalmazása, amely lehetővé teszi, hogy az adott projektek résztvevői összehangoltan tudjanak dolgozni a közös információs térben a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át egészen az elkészült épületek üzemeltetéséig.  

2021. június 18. 11:50

Idén Szemerédi Endrének ítélték a Neumann professzori címet

2021-ben Szemerédi Endre matematikus elméleti számítástechnikához való több évtizedes hozzájárulását, illetve a matematika fejlődése kapcsán végzett munkásságát ismerte el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) szenátusa és a Neumann Társaság  a Neumann János professzori címmel.

2021. május 31. 11:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53