Ha van pénzed és infrastruktúrád, uralod a kiberteret

Nódrági György elődása nyitja meg az IT biztonsági konferenciát

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 20. 17:08

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő nyitja meg az idei ITBN-t, aki úgy véli, hogy a morálnak semmiféle szerepe nincs a 21. századi informatikai hadviselésben, kivéve néhány ember félrelépését. A két napos konferencia fókuszában idén az áll, mennyire is vagyunk védtelenek a kibertérben.

 

Megfigyelés, lehallgatás, kiszivárogtatás, kiberhadviselés. Sosem volt ennyire aktuális az informatikai biztonság és a diplomácia kérdése, mint manapság. A 21. századra a geopolitika és az informatikai biztonság új összefüggésekben tűnt fel, amelyben sokkal kevesebb a nyertes, mint a vesztes. Mostanra eljutottunk a kiberhadviselés azon korszakába, amikor a nemzeti kormányok is kezdik átvenni a kiberbűnözők által kifejlesztett technológiákat és eszközöket vagy a legnagyobb globális nagyhatalmat is képesek lejáratni egyetlen számítógéppel.

 

De vajon meddig hajlandó elmenni egy hacker a hírnevének megszerzéséért és vajon meddig megy el egy kormány céljai elérésében? „Bármeddig. A morálnak semmiféle szerepe nincs a 21. századi informatikai hadviselésben, kivéve néhány ember félrelépését, lásd Wikileaks-papírok és Snowden-ügy” – állítja Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

 

„Szeptember 11. hatására - például az Egyesült Államokban - abszolút első helyre került a biztonság, amely megelőzi az emberi jogokat is, mindazt, ami az USA-ban eddig fontos volt. A kiszivárogtatás hatása pedig különösen jelentős, hiszen például az amerikai-német kapcsolatok megromlásához vezetett, miközben a kínai és orosz politikának és a titkosszolgálatoknak előnye származott belőle. De ennek kapcsán korlátozta az illetékesek eddigi hozzáféréseit 90 százalékban az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) is. Ezek mind azt mutatják, hogy kiemelkedő fontossággal bír a kibertér védelme és kérdésköre” – mondja a szakember.

 

„A kiberháború nagyrészt valóban pénz- és infrastruktúra-függő, ám óriási szerepe van benne a tehetséges és eszes embereknek is. Számtalan példát lehetne mondani a kevésbé gazdag országokból ahol komoly hacker szaktudás van a tarsolyban” – mondta el Keleti Arthur, IT biztonsági tanácsadó. „A vállalati oldalról az IT biztonság kérdésében egyre növekvő érdeklődés mutatja, hogy az ITBN konferencián olyan témákról is hallhatunk majd, mint a vállalatok számára "hírszerzési" adatokat biztosító szolgáltatás, vagy a legaktuálisabb támadási és sérülékenységi problémák és azok megoldásai, amellett, hogy profi hackelések is bemutatásra kerülnek” – tette hozzá Keleti Arthur, IT biztonsági tanácsadó, az ITBN főszervezője.

 

Mindezen témákat öleli fel részletesen, több megközelítésből is a szeptember 25-26. között megrendezendő IT biztonsági konferencia, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN). 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2021. június legveszélyesebb kártékony programjai

Check Point Software Technologies Ltd., kutatórészlege, a Check Point Research kiadta legújabb, 2021 júniusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése szerint a Trickbot tartja magát a legelterjedtebb kártékony programok listájának élén, ahova május hónapban került fel.

2021. július 23. 17:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53