A virtuális technológia üzleti környezetben új támadási felületeket kínál

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 25. 15:43

A vállalati virtualizáció évek óta növekvő trend, amely vonzó lehetőségeket kínál a skálázhatóság, a hatékonyság és a rugalmasság területén. A Forrester Research kutatása szerint 2015 végéig a vállalatok több mint 70 százaléka tervezi virtualizált szervermegoldások használatát.

A vállalatok gyakran biztonsági megfontolások miatt késleltetik a virtualizáció bevezetését, vagy még azelőtt állnak át, hogy megfelelő, fejlett védelmi szabályozást vezettek volna be. Pedig a virtuális gépek és a kiszolgáló szerverek sem immunisak a támadásokra. A virtuális technológia üzleti környezetbe való bevezetése új támadási felületeket kínál, amelyekre megoldást kell találni. Ilyen például a virtuális gépek közötti virtuális hálózatok felügyelete. Láttunk már kifejezetten a virtuális gépek támadására kifejlesztett kártevőt és kiszolgáló szerverek elleni közvetlen támadást is. A kártevők megközelítőleg 18 százaléka érzékeli a virtuális berendezéseket, és ilyen környezetben leállítja saját működését.

A virtuális rendszereket egyre gyakrabban alkalmazzák a fenyegetések, kártevők automatikus felismerésére és elemzésére. A Symantec szakértői szerint a támadók új módszereket fejlesztenek ki, hogy elkerüljék ezeket az elemzéseket. Bizonyos trójai programok például kivárják, hogy a felhasználó többször is kattintson a bal egérgombbal, és csak ezt követően indítják el a beágyazott rosszindulatú kódsort.  Ez jelentősen megnehezíti, hogy egy automatizált rendszer, a rendelkezésre álló rövid idő alatt megfelelő információkhoz jusson a kártevőről. Mivel a támadók egészen biztosan nem fogják figyelmen kívül hagyni a virtuális környezeteket a jövőben, ezért az ilyen típusú rendszerek esetében is gondoskodni kell a megfelelő védelemről.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53