A Microsoft rögtön a Windows 10-esre ugrott

Kimaradt a 9-es verzió, amely egy új korszak kezdetét jelzi

Czipperer Dia, 2014. október 1. 17:04

A Microsoft San Franciscó-i sajtóeseményén jelentette be az immáron 1,5 milliárdos felhasználói táborral rendelkező Windows operációs rendszerének legújabb verzióját, a Windows 10-et. A névválasztás hátterében az áll, hogy elérkezett az új Windows ideje.

Windows 7, 8, 8.1 és 10

 

Vége a találgatásoknak. A Microsoft tegnap (szeptember 30.) bemutatta operációs rendszerének legújabb verzióját. Ám az előzetes hírekkel ellentétben nem Windows 9-re keresztelték, hanem rögtön a 10-esre ugrottak. Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerekért felelős részlegének alelnöke szerint, mivel egy új Windows ideje érkezett el, nem lenne ésszerű Windows 9-nek hívni.

 

Minden típusú eszközzel

 

Myerson előadásában arra is kitért, hogy a rendszer minden típusú eszközön fut majd, legyen szó táblagépről, számítógépről, okostelefonról. Az operációs rendszer mindegyik eszközön arra szabott élményt kínál, viszont csak egyetlen áruház lesz majd elérhető az eszközökön. A szakember az újdonsággal kapcsolatban egy találó mondattal élt. Szerinte a Windows 10 „biztosítja a megfelelő élményt a megfelelő eszközön a megfelelő időben”.

 

 

Hello Start menü

 

A várta várt ígéret valósággá vált: visszatért a Start menü a rendszer fedélzetére. Ez logikus lépés volt a vállalat részéről, hiszen sokan kritizáltak a Windows 8-at a menü hiánya miatt, és maga a Microsoft is elismerte korábban, hogy hiba volt kiiktatni ezt a funkciót.

 

Maga a rendszer fogadtatása is jól tükrözi az emberek elégedetlenségét, hiszen immáron két éve van jelen a piacon, de még mindig nagyon kevesen használják. Szeptember elején Windows 8 és a Windows 8.1 együttes részesedése mindössze 13,37 százalék volt – még az XP-t is többen használják, mint a legújabb verziókat.

 

A visszatért Start menüben nem csak élő csempékkel találkozhatunk, a bal oldali sávban a már megszokott oszlopelrendezés fogadja a felhasználókat. A csempék viszont átméretezhetők, ami viszont a menü teljes méretét is befolyásolja.

 

 

Univerzális apptámogatás, új funkciók

 

Mint kiderült, az új rendszer támogatja az univerzális Windows alkalmazásokat, melyek PC-ken, táblagépeken, telefonokon és Xbox One-on egyaránt futnak. Joe Belfiore, a vállalat operációs rendszer csoportjának vállalati alelnöke az újdonságokról is beszélt, többek között a Task View-ról (feladatnézet), amely az összes megnyitott alkalmazást listázza, még a virtuális munkaasztalokét is.

 

A „negyedelő” elrendezés is egy jelentős újítás, melynek révén négy alkalmazás is elhelyezhetnek a felhasználók a képernyőn, így nem kell mindig a tálcán váltani az egyes fülek, ablakok között. A többasztalos megoldással (virtuális asztalok) pedig különböző asztali képernyők között lehet váltani, amely csoportmunkához ideális.

 

 

Az új megoldást, a Continuumot is bemutatták, amely igazodik az éppen használt hardvereszközökhöz, például egér vagy billentyűzet. Automatikusan érzékeli, van-e csatlakoztatva ilyen eszköz, és annak függvényében változik a felület (az egyes gombok nagyobbakká, érintésre optimalizáltakká válnak).

 

Számos újdonság és változás azonban még nem nincs teljesen készen, így ezeket még a mostani eseményen nem tudták prezentálni.

 

Régi ismerős új köntösben?

 

Kérdés, hogy vajon ez az új irányvonal mennyire nyeri majd el a felhasználók tetszését, mindenesetre a Microsoft nem véletlenül vegyítette a hagyományos Windows élményt a csempés felülettel. Köztudott, hogy a Windows 8 a vállalat másik nagy tévedése volt a Vista után. A hirtelen váltás nem volt túl ésszerű: ezzel csak azt érték el, hogy a már nem támogatott XP felhasználói tábora is népesett, mint a W8-é és 8.1-é együttvéve.

 

Mikor érkezik?

 

A Windows 10 technikai előzetes verziója a hét végétől lesz elérhető. A Microsoft elindítja Windows Insider programját is, melynek keretében letölthető lesz a rendszer kifejezetten a szakértők számára. Ez csak laptopokon és asztali gépeken fut majd. A végleges, felhasználók által is használható rendszerre azonban még várnunk kell, ez csak jövő év közepén érkezik majd – erről maga Myerson beszélt a bemutatón.

 

Forrás: TheNextWeb.com, BBC.co.uk

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

A történelem során 2021-ben először haladja meg a 4 ezer milliárd dollárt a nagyvállalatok IT működésre és fejlesztésre fordított kiadása. Négy olyan ország van csupán, ahol a nominális nemzeti össztermék meghaladja ezt az összeget: az USA, Kína, Japán és Németország.

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

Az utóbbi hónapokban egy sor kiváló gyár mutatta be tevékenységét és fejlesztéseit, hogy összemérjék eredményeiket egymással. A sokszínű mezőnyben a zsűrinek, a korábbi évekhez hasonlóan, nehéz dolga volt, az összetett díjasok kiválasztásában.

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

Az ABB hazai leányvállalata, az ABB Kft. hetedik alkalommal nyerte el a tekintélyes Business Superbrands díjat.

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

A koronavírus-válság jelentős változásokat hozott a bankszektornak a 2020-as évben: bevezették a hiteltörlesztési moratóriumot, megsokszorozódtak a hitelprogramok, valamint az új helyzet következtében a digitalizáció is felgyorsult.

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

Az oltóanyagok létfontosságú lépést jelentenek a világ koronavírus-járvány elleni küzdelmében, ugyanakkor mindez visszaélésekre is lehetőséget ad a csalók és álhírterjesztők számára. Az IT biztonsági megoldásokat fejlesztő ESET bemutatja a leggyakoribb, vakcinával kapcsolatos jellemző átveréseket, amellyel megpróbálnak hozzáférni a személyes adatainkhoz vagy a pénztárcánkhoz. 

2021. április 19. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53