Sokan szeretnének az új szuperszámítógép névadói lenni

forrás: Prím Online, 2014. november 11. 09:41

November 3-án kezdődött a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet névadási pályázata. A NIIFI a Debrecenbe telepített szupergépének keres hozzá illő nevet. Egy hét alatt több, mint 600 névjavaslat érkezett a szervezőkhöz. Aki eddig még nem küldte el pályázatát az sem késett el, mert a szervezők november 16-ig várják a javaslatokat. 

Magyarországon immáron 14 éves múltja van a szuperszámítógépek fejlesztésének. Az első rendszert még 2001-ben adták át. Jelenleg 3 nagy, hazai intézményben található ilyen gép, úgy, mint a Szegedi, a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetemen. Az idén zajló, Szuperszámítástechnika a felsőoktatásban projektnek köszönhetően a hazai összkapacitás a négyszeresére nő. A Magyar Állam és az Európai Unió által közel 2 milliárd forinttal támogatott fejlesztés két fókuszpontja Budapest és Debrecen. A cívis város egyetemi kampuszán már felépült az az új létesítmény, ahova hamarosan beköltözik az új szuperszámítógép.

 

A modern gépezetnek azonban úgy illik, hogy hangzatos, hozzá illő neve is legyen. Most ebben kérjük a segítséget. November 3-án indult a névadási pályázat, amelynek első hetében több, mint 600 javaslat érkezett be a szervezőkhöz. A kampányt meghirdető Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) még november 16-a éjfélig várja a javaslatokat a szupergepnev@listserv.niif.hu email címre. A pályázatnál továbbra is követelmény, hogy a névjavaslatnak az informatika, vagy a természettudomány területéhez kell kötődnie, valamint mindenképp magyar elnevezésnek kell lennie.

 

A határidőre beérkező javaslatok közül a NIIFI szakmai bizottsága választja ki a győztes nevet, beküldőjét pedig egy Ipad minivel jutalmazza meg. Abban az esetben, ha a győztes nevet többen is beküldték, az elsőként beküldő lesz a győztes.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is meghirdette fenntarthatósági versenyét a Schneider Electric

Már lehet nevezni a Schneider Electric fenntarthatósági versenyére, a pályázatokat október 15-ig várják. A „Sustainability Impact Awards” kezdeményezés célja a fenntarthatósági törekvések támogatásában és megvalósításában élen járó partnerek, ügyfelek és beszállítók erőfeszítéseinek elismerése. 

2024. július 12. 18:50

AZ EIT Health megújítja InnoStars Awards pályázatát

Az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló szervezete, az EIT Health tanulmányt készíttetett arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az egészségügyi startupoknak, és hogy hogyan járulnak hozzá ezek leküzdéséhez a szervezet vállalkozásfejlesztési programjai az InnoStars régióban, vagyis Dél-, Közép- és Kelet-Európában. Ezek a programok – például a régóta futó InnoStars Awards – képzések, finanszírozási lehetőségek, mentorálás és bootcampek révén kézzel fogható segítséggel támogatják a vállalkozókat, de a tanulmány további, eddig ismeretlen előnyöket is feltárt a résztvevők szemszögéből. 

2024. július 9. 17:17

Itt a lány, aki megoldotta az egyik legnagyobb vegyipari cég kihívásait

Egy innovatív takarító robot nyerte el idén az év ötletéért járó elismerést a Magyar Ipari Célgép Nagydíj átadó ünnepségén. Az immár negyedik alkalommal megrendezett Gépész Szalon június végi díjátadóján a szakma legjobbjai gyűltek össze a Millennium Házában. Összesen nyolc kategóriában tüntették ki az elmúlt év legkiemelkedőbb pályamunkáit és három különdíjat osztott ki a zsűri, köztük volt Csikós Irén, aki egy vegyiüzem poros szállítópályáinak tisztítási problémájára tervezett egy innovatív takarító robotot, és a BBM csapata, akik kiemelkedő ipari célgéppel nyertek, a pályázatot mesterséges intelligencia segítségével szerkesztett zenével adták be.

2024. július 8. 18:03

Megvannak a Magyar Ipari Célgép Nagydíj idei nyertesei

Június 28-án, a városligeti Millennium Házában rendezték meg az ország legnagyobb gépipari szakmai eseményét a Gépész Szalont, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj immár negyedik díjátadóját, a Chemplex Kft és a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) közös szervezésében. Az Év Célgépe díjra a tavalyi jelentkezéseket is felülmúlva az idén 121 pályamű érkezett, 8 kategóriában osztották ki az elismeréseket, emellett díjazták az év ötletét, az év öko-célgépét és az év tervezőjét is.

2024. június 30. 16:51

Új lehetőség nyílik meg a magyar egészségügyi innovátorok előtt

Vezető európai gyógyszeripari vállalatokkal, a Chiesi Grouppal és a SYNLAB Italy-val karöltve indította útjára az InnoStars Connect programot az EIT Health, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége. 

2024. június 11. 18:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01