Internetet anyák napjára?

forrás: Prím Online, 2015. május 2. 11:27

Az internethasználat és az egyre könnyebben használható eszközök segítik a generációk közötti kapcsolattartást.

Dr. Kovács Tamás nőgyógyászként dolgozik Brüsszelben. Ugyan rendszeresen jár haza, hiszen családja és baráti köre sok szállal köti Magyarországhoz, fontos számára a napi kapcsolattartás. Édesanyjával szinte naponta beszélnek, természetesen Skype-ot használnak. 

 

- Sokat utazom a rendelőm, a brüsszeli otthonom és a magyar lakásom között, ezért egy olyan eszközre volt szükségem, amit rugalmasan tudok használni. Néhány héttel ezelőtt döntöttem a Toshiba Radius 11 átalakítható notebookja mellett, így az irodában munkára, és otthon szórakozásra egyaránt alkalmas. Bármikor beszélgethetek édesanyámmal, de azért igyekszem úgy alakítani a dolgokat, hogy anyák napján ne csak egy virtuális virágcsokrot tudjak átnyújtani neki.

 

A 21. században már nemcsak a fiatal generáció, de az idősek számára is nyitva áll az internet és a modern kommunikációs eszközök használatának lehetősége. Ez megkönnyíti a kapcsolattartást a szülők, nagyszülők és gyermekek között. Az internet, a közösségi média használata az Egyesült Államokban éppen ezért egyre terjed az idősek körében, és a trend kezd beszivárogni Európába is. Az USA-ban az idősek csaknem harmada (31%) regisztrált a Facebookra, és egyre népszerűbbek körükben a videóhívások is.

 

- Annak ellenére, hogy a szüleim korosztálya nem a digitális világban nőtt fel, meglepően könnyen megtanulta az eszközök használatát. Nagy élvezettel hív fel minden nap. Nagyon fontos számomra, hogy gyakran lássuk egymást – akár a technika segítségével is – tette hozzá Kovács Tamás.

 

Mindez nem meglepő fordulat. A nagy képernyő és az egyre könnyebben kezelhető felület mára bárki számára elérhetővé teszi az internet nyújtotta előnyöket – például az ingyenes kommunikációét vagy a gyermekek, unokák látványának örömét utazás nélkül. A mintegy félmillió nyolcvan évesnél idősebb állampolgár többsége egyedül él Magyarországon. Számukra a kapcsolattartás a szeretteikkel meghatározó jelentőségű lehet. Egy amerikai, a Health and Retirement Survey adataira építő tanulmány szerint az online kapcsolattartásnak meghatározó szerepe lehet az időskori depresszió megelőzésében. Azok körében ugyanis, akik rendszeresen interneteznek, harmadával kisebb a depresszióban szenvedők aránya.

 

A magyarországi kutatások nemcsak azt támasztják alá, hogy hazánkban is egyre növekszik az internethasználó idősek aránya, de azt is, hogy a fiatalabbak több mint fele kifejezetten hasznosnak tartaná, ha idősebb rokonai rendszeresen használnák az internetet. Sőt, szívesen segítenének is ebben: a megkérdezettek 68 százaléka szerint képesek lennének megtanítani infokommunikációs eszközök használatára a szülőket, nagyszülőket – ami a kapcsolat felvételének új kezdete is lehet.

 

Amikor idősebb rokonaink számára választjuk ki a legmegfelelőbb kommunikációs eszközt, a nagyméretű kijelző és a könnyű kezelhetőség meghatározó szempont lehet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek a legnépszerűbb autómárkák

A Picodi.com kutatócsoportja megvizsgálta mely autómárkák iránt érdeklődnek a legjobban az internet-felhasználók Európában.

2021. május 16. 16:11

A digitalizáció hozza helyzetbe a hazai vállalkozásokat

A Vodafone Group megbízásából átfogó tanulmány készült az EU tagországok gazdaságának és társadalmának digitális fejlettségéről. Az eredmények rámutattak: a digitális fejlettség jelentős nemzetgazdasági befolyással bír. A hazai szolgáltatóknak is köszönhetően Magyarország digitális infrastruktúrája Európa élmezőnyéhez tartozik, a vállalkozásoknak azonban csak egy kis része használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket. Ennek apropóján a Vodafone összegyűjtötte, mely területeken javulhat a hazai vállalkozások hatékonysága és versenyképessége, valamint hol válhatnak eredményesebbé az online tér adta lehetőségek kiaknázásában.

2021. május 16. 13:28

Jól vizsgáztak eddig a pandémia alatt a magyar IT vezetők

A koronavírus-járvány szélsőséges terhelés alá helyezte a hazai vállalatok informatikai részlegeit, hiszen a home office, a digitális munkavégzés és kapcsolattartás, a szolgáltatások és az ügyfélmenedzsment online térbe költözése miatt az IT-t kiemelten érintette ez az időszak. Szárnyra kapott a digitális transzformáció: a cégek sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a felhő alapú technológiákra, az adatmenedzsmentre, az agilis szemlélet pedig a szervezetek egészét áthatotta - az informatika a túlélés és a siker kulcsa lett egyben. Hogyan készülnek a jövőre és milyen tanulságokat vontak le a pandémiából a hazai IT-vezetők? A Stylers Group erre a kérdésre kereste a választ.

2021. május 16. 10:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35