Új applikáció segíti a kismamákat

forrás: Prím Online, 2015. július 6. 09:37

Elkészült egy új okostelefon-applikáció, amely abban segíti a sétáló, várost néző kismamákat, hogy könnyen megtalálják a hozzájuk legközelebb eső olyan helyet, ahol kulturált körülmények között tudják gyermeküket szoptatni vagy tisztába tenni. „A kormány tehát anyagi támogatás mellett szemléletformáló tevékenységével is hozzájárul egy családbarát ország kialakulásához, a gyermekvállalási hajlandóság növekedéséhez” – mondta a Rádió Orientnek Tarnai Richárd kormánymegbízott.

Klasszikus tartalom modern formában

Pest megye felújított örökségvédelmi épületeinek bemutatására indult el nemrég a pestmegyeimustra.hu című oldal. Mint azt Tarnai Richárd elmondta, az Örökségvédelmi Hivatal célja, hogy amennyire lehet, ezeket a régi épületeket eredeti állapotukban állítsák helyre, úgy hogy figyelembe veszik jelenleg betöltött funkciójukat. „Ezeket a munkákat évente megjelent kiadványban tesszük közzé immár négy éve. A most indult honlap célja pedig, hogy a klasszikus tartalmat modern formában mutassuk be az érdeklődőknek” – mondta a kormánymegbízott. A honlapon eddig 21 műemlék kapott helyet, köztük a gödöllői Királyi Kastély és a Vörösmarty kunyhó. Emellett a kormányhivatal létrehozta a weboldal Facebook-oldalát is, ahol az érdekes és hasznos információk mellett az egy-egy műemlékkel szelfizők különböző ajándékokat – nyáron például strandbelépőket – nyerhetnek.

 „Klasszikus tartalom modern formában – ez a mottónk” – emelte ki Tarnai Richárd, hozzátéve, hogy ezt a célt szolgálja az okostelefonra készített applikáció is. „Célunk, hogy Pest megye épített örökségét minél többen felfedezzék, illetve a külföldiek se ragadjanak le kizárólag a főváros látnivalóinál” – mondta. Kiemelte: az államnak nemcsak klasszikus feladatai vannak, hanem lehetőségeket is kell, hogy adjon az ott élő embereknek. Ezt a célt szolgálja az új honlap, amelyet természetesen az örökségvédelmi szakértők tudását bevonva a kormányhivatal üzemeltet.

Hiánypótló alkalmazás kismamáknak

A csaladhalo.hu oldal ötletére a kormányhivatal támogatásával már elérhető egy szintén új androidos applikáció, amely sétálás vagy városnézés közben a kismamáknak segít megtalálni a hozzájuk legközelebb eső olyan helyszíneket, ahol kulturált körülmények között tudják gyermeküket szoptatni vagy tisztába tenni.

Tarnai Richárd elmondása szerint ez is a kormány családbarát politikájának egy újabb állomása, amely az utóbbi évek erőfeszítéseinek köszönhetően elérte, hogy 4,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest az élve születések száma. „Az intézkedések egyrészt komoly anyagi támogatást jelentenek legyen szó a nagycsaládosok adókedvezményéről vagy az otthonteremtési támogatásról. Másrészt viszont szemléletformáló erővel bírnak, mint az említett okostelefon applikáció” – mondta, hozzátéve, hogy ezek mind azt az üzenetet közvetítik, hogy gyermeket vállalni érdemes.

A kormánymegbízott szerint családpolitika tekintetében az a helyes szabályozás, amely az anyagi támogatás mellett lehetőségeket biztosít. Példaként említette a GYED-extrát, ahol az állam kiutalja a kismamák számára a havi támogatást, de emellett az anyuka szabadon dönthet, hogy visszamegy-e dolgozni, vagy még otthon marad gyermekével. „Az igénybevétel módja tehát a családokon múlik, ez a lehetőségek rendszerét teremti meg” – szögezte le a kormánymegbízott.

Szintén a családalapítást támogatja az otthonteremtési program, amelyre július elsejétől már az egy gyermekesek, illetve a gyermeket még csak tervezők is pályázhatnak. „A vissza nem térítendő támogatást azok a házaspárok is igényelhetik, akik vállalják, hogy két éven belül egy, vagy négy éven belül két gyermeket vállalnak. Emellett az a kismama is igényelheti, akinek 24 hetes magzat van a méhében” – mondta Tarnai Richárd. A támogatást – amelynek összege 500 ezer forinttól 3 millió 250 ezer forintig terjedhet – új lakás építésére, használt lakás vásárlására vagy pedig bővítésre lehet igénybe venni.

A jogszabály ugyanakkor meghatározza a határokat, annak érdekében, hogy luxus ingatlanokra ne lehessen támogatás igényelni. Ez Budapesten 28 millió forint értékű, az agglomeráció tekintetében városban 23 millió forintos, míg egyéb települési formákon 20 millió forint értékű ingatlan vásárlását teszi lehetővé.

Forrás: orientpress.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hírközlési kerekasztal: jövőálló megoldásokkal kell előkészíteni a 3G utáni világot

A 3G mobilhálózatok fölött eljárt az idő, az újabb generációs hálózatok felülmúlják ezt a technológiát a felhasználói élmény, a spektrum- és energiahatékonyság szempontjából is, mégsem lehet attól egyik napról a másikra búcsút venni. Erről szólt az az online kerekasztal-beszélgetés, amelyen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a távközlési szolgáltatók képviselői közösen vettek részt a távközlés világnapján megrendezett online szimpóziumon. Az eseményen a hírközlés előre látható trendjeit is elemezte egy előadásban az NMHH szakértője.

2021. május 17. 19:55

Biztonságos okoszebrává válik az ország két legveszélyesebb gyalogátkelője

Hétvégén lezárult a Generali a Biztonságért Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. közösségimédia-oldalon meghirdetett versenye, melynek során az ország legveszélyesebb zebráját keresték. A szavazásra bárki jelölhetett gyalogátkelőhelyet, a legtöbb voksot kapó nyertes zebrát pedig okoszebrává alakítják. A versenyben összesen 200.758 szavazatot adtak le, a 102 zebrát tartalmazó összesített listáról a legtöbb voksot egy ózdi és egy váci átkelőhely kapta, melyek a verseny során végig fej-fej mellett haladtak. Az Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. jóvoltából végül mindkét város legveszélyesebb zebrája okossá válik majd.

2021. május 17. 18:11

Nagyobb teljesítménnyel és automatizálással erősítik a Dell EMC PowerStore-t

A Dell Technologies új szoftverrel és automatizálási képességekkel növelte Dell EMC PowerStore nagyvállalati tárolórendszereinek teljesítményét. A cég továbbá bemutatta a kedvezőbb árú PowerStore 500 modelljét is, amely a vállalkozások és felhasználók szélesebb körének kínál nagyvállalati szintű teljesítményt és funkciókat.

2021. május 17. 14:58

Az egyedülállók negyede még igazán hisz a nagy Ő-ben!

Napjainkra nem csak a párkeresési szokásaink változtak meg, de a leendő partnerrel szembeni elvárásaink is jelentősen átalakultak. Az egyedülállók néha reményvesztett próbálkozásnak élhetik meg, ha a lehetőségek tárházában nem találják meg a saját elvárásaik teljesülését. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy vajon a társkeresők mennyire vannak tisztában a vágyaik realitásával? A Randivonal társkereső oldal Rövid Irén szociológussal végzett kutatást, 1200 résztvevő segítségével, hogy kiderüljön: vajon milyen az ideális társ, létezik-e az igazi, avagy a bizonyos nagy Ő? 

2021. május 17. 13:27

Felhívás iskoláknak: így váltható nyereményre az elektronikus hulladék!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Telenor Magyarország támogatásával indult el a „GYŰJTSVELEM” használt mobiltelefon, e-kütyü és elemgyűjtő bajnokság, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. A Fenntarthatósági Témahét keretében indult országos versenyre általános iskolák és diákok jelentkezését várják. A május végéig tartó megmérettetés legaktívabb diákjai értékes nyereményeket zsebelhetnek be.

2021. május 17. 12:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15