Egyre többször a kkv-kat veszik célba a hackerek

forrás: Prím Online, 2015. július 22. 16:23

Az adatbiztonság problémáját a nagyvállalatok is egyre szigorúbban veszik. A kisebb vállalkozások viszont a limitált költségvetés miatt folyamatos veszélyben vannak a kibertámadásokkal szemben. A hackerek egyre kifinomultabbak, a vállalkozások védelmi rendszerei pedig egyre elavultabbak, ezért új és friss biztonsági megoldásokra van szükség a munkahelyi hálózati rendszerekben.

A számítógépes biztonságra specializálódott Kaspersky Lab szerint a hackerek a nagyvállalatok helyett mára a kis- és középvállalkozások felé fordították figyelmüket.  A modern munkakultúra fejlődésével a BYOD (Hozd a saját eszközöd) trend is egyre jobban elterjedt, azaz a hálózatokra olyan eszközök is csatlakozhatnak, melyek nincsenek felszerelve egységes védelmi rendszerrel. Ez óriási veszélyt rejt magában, amit még jobban megerősít, hogy a kkv-k mindössze 28%-a rendelkezik internetes biztonsági irányelvvel.

 

Sokba kerül, nem frissítenek

 

A vállalkozások nagy része vonakodik frissíteni a már meglévő biztonsági szoftverét, mert a döntéshozók költséges és időigényes folyamatnak tartják. Sok helyen már több éve elavult tűzfal és szoftver védi a hálózatot, régi processzort használnak, ami lassítja a rendszert és teret ad a támadásoknak.  Ezt a jelenséget tovább erősíti, hogy sok kkv tevékenységét már online szervezi - a biztonságos hálózat a dolgozók produktív munkavégzése miatt is nagyon fontos. A komplex biztonságot nyújtó megoldásokba érdemes tehát befektetni, és olyan rendszert használni, ami tartalmazza az összes védelmi funkciót, úgymint az antivírus, a tartalomszűrés, a behatolásjelző vagy az anti-spam érzékelő. Mivel a hackerek egyre ügyesebbek és a módszereik is kifinomultabbá váltak, az elérhető legújabb szoftvert szükséges beszerezni a támadások ellen.

 

Tresó Tamás, a ZyXEL regionális értékesítési menedzsere úgy véli, a gyakori hackertámadások miatt a hálózati biztonság már nem csak egy IT probléma: a tét a cég bevételeire és reputációjára is kiterjed, ezért alapvető üzleti érdeknek tekinthető. A kis és középvállalkozások elavult szoftverei veszélybe sodorják a cégeket és hátráltatják a munkavégzést. 

 

Habár a szoftverfrissítés elsőre egy nem betervezett kiadásnak tűnik, létezik rá költségkímélőbb, alternatív megoldás is. Néhány beszállító ingyenes firmware frissítéseken keresztül integrált csomagot tesz elérhetővé, ezzel jelentősen csökkentve a tulajdonosok terheit. Figyelembe véve hogy egy-egy támadás mekkora nagyságrendű pénzügyi és kereskedelmi kárral járhat, ez az egyszeri beruházás gyorsan megtérülhet. 

Kulcsszavak: ZyXEL kkv hacker biztonság IT

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2021. június legveszélyesebb kártékony programjai

Check Point Software Technologies Ltd., kutatórészlege, a Check Point Research kiadta legújabb, 2021 júniusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése szerint a Trickbot tartja magát a legelterjedtebb kártékony programok listájának élén, ahova május hónapban került fel.

2021. július 23. 17:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53