Interaktív oktatási módszerrel tanulhatnak a kórházban fekvő gyermekek

Hipernettel, táblagépeken kapják a tananyagot a KórházSuli programban

Czipperer Dia, 2015. november 5. 13:14

Hazánkban egyedülálló megoldást mutatott be a Telenor. A telekommunikációs vállalat azoknak a gyermekeknek szeretne segíteni a tanulásban, akik tartós kórházi ápolásra szorulnak. A projekt révén a Hipersuli programot a kórházakba viszik, és a KórházSuli kezdeményezés keretében a gyermekek személyre szabott tanagyagot sajátíthatnak el.

A Telenor digiális oktatási programja, a Hipersuli egy új környezetben bizonyíthat. Sajtóeseményen jelentették be, hogy a KórházSuli kedeményezés erősítéseként azok a gyermekek is tanulhatnak digitális eszközökön, valamint a Telenor Hipernet hálózatán, akik tartós kórházi kezelésre szorulnak, ezáltal nem tudnak részt venni a hagyományos iskolai oktatásban. A cél, hogy a helyhez kötött oktatást képes legyen kiváltani egy rugalmas, újszerű módszer, amelynek fő alappillérei a KórházSuli kezdeményezésen, valamint egy összehangolt, önkéntes munkán nyugszanak.
 

Forrás: korhazsuli.hu

 

A Hipersuli programban tanulók nem csupán az eszközök révén sajátíthatják el interaktív módon a tananagyot, hanem oktatási célú alkalmazáson teszik színesebbé a tanulás élményét. Ez különösen fontos a kórházi környezetben, ahol a pedagógusoknak egyébként sincsen könnyű dolguk, hiszen beteg, társaiktól elzárt gyermekeről van szó.

 

Ahhoz, hogy mindez működőképes legyen a kórházi környezetben is, fiatalok bevonására van szükség. A program részeként fiatal önkéntesek és tanáraik csatlakozását várják, akik segítenek egy-egy gyermeknek a tanulásban, és ha éreznek magunban kellő elhivatottságot, a tananyagok kidolgozásában is részt vállalhatnak.

 

Az alapkoncepció, hogy minden gyermek egyedi, személyre szabott tananyagot kapjon, vagyis nem az a hosszú távú célkitűzés, hogy minden évfolyam tantárgyainak anyagát összeállítsák, és integrálják a programba, hanem a résztvevő gyermekek egyedi tudásszintjéhez mérten segítsék a felzárkózást. Felmérik, hol tart az adott tárgyban, milyen hiányosságai vannak, és ehhez mérten állítanak össze neki oktatási segédanyagokat hétről hétre, melyet a mentorok segítségével sajátíthatnak el.

 

A felület, amelyen az önkéntesek létrehozhatájk a tananyagot, E-StudyGroup névre hallgat. Ez egy online rendszer, amelynek használata viszonylag könnyen megtanulható és kezelhető. A munkát pedig önkéntes pedagógusok lektorálják.

 

A sajtóeseményen hangsúlyozták, hogy nem egy tartalomfejlesztői felületről van szó, vagyis az egyedi igények a mérvadóak, mégis fontos, hogy a programban részt vevők megtanulják az online felület kezelését. Ennek jegyében a Telenor a kórházSulival karöltva egy verseny hirdetett a középiskolás diákok számára.

 

Itt a cél, hogy megtanulják, hogyan lehet hatékonyan, egyszerűen tartalmat fejleszteni. Fontos azonban, hogy ez nem adott gyermekhez kötődik, hanem egy általános projekt keretében készülnek a tananyagok, viszont ha az elkészült tananyagok megfelelnek az elvárásoknak, később is tudják majd hasznosítani.

 

Akik részt vesznek a pályázatban, és úgy ítélik a szervezők, hogy minőségi munkát végeztek, azoknak a vállalat nyereményül – összesen tíz darab – hibrid táblagépet ad ajándékba a Telenor. Természetesen felmerülnek kétségek is, hogy ha valaki részt vesz a programban, később mi lesz a motiváció, hogy tovább dolgozzon a programban.

 

Nos, ez még egyelőre a jövő zenéje, de a szervezők bizakodók a tekintetben, hogy a diákok nem csupán egy jutalomért vesznek majd részt a KórházSuli kezdeményezésben. Jó példák már eddig is akadtak, és remélik, az önkéntes program célkitűzései, tapasztalatai sok fiatalt motiválnak majd a jó ügy érdekében.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

A történelem során 2021-ben először haladja meg a 4 ezer milliárd dollárt a nagyvállalatok IT működésre és fejlesztésre fordított kiadása. Négy olyan ország van csupán, ahol a nominális nemzeti össztermék meghaladja ezt az összeget: az USA, Kína, Japán és Németország.

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

Az utóbbi hónapokban egy sor kiváló gyár mutatta be tevékenységét és fejlesztéseit, hogy összemérjék eredményeiket egymással. A sokszínű mezőnyben a zsűrinek, a korábbi évekhez hasonlóan, nehéz dolga volt, az összetett díjasok kiválasztásában.

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

Az ABB hazai leányvállalata, az ABB Kft. hetedik alkalommal nyerte el a tekintélyes Business Superbrands díjat.

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

A koronavírus-válság jelentős változásokat hozott a bankszektornak a 2020-as évben: bevezették a hiteltörlesztési moratóriumot, megsokszorozódtak a hitelprogramok, valamint az új helyzet következtében a digitalizáció is felgyorsult.

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

Az oltóanyagok létfontosságú lépést jelentenek a világ koronavírus-járvány elleni küzdelmében, ugyanakkor mindez visszaélésekre is lehetőséget ad a csalók és álhírterjesztők számára. Az IT biztonsági megoldásokat fejlesztő ESET bemutatja a leggyakoribb, vakcinával kapcsolatos jellemző átveréseket, amellyel megpróbálnak hozzáférni a személyes adatainkhoz vagy a pénztárcánkhoz. 

2021. április 19. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53