Még a konnektor is megokosodik

forrás: Prím Online, 2015. december 3. 13:17

Óra, szemüveg, karkötő, telefon, termosztát, kamera, riasztó – egyre több eszköz válik körülöttünk okossá azzal, hogy rákapcsoljuk a világhálóra. Információkat küldenek nekünk és kommunikálnak rólunk, riasztanak, figyelmeztetnek. Intelligenssé válnak az autók és a lakások.

Egyre több minden válik körülöttünk, rajtunk okossá, hiszen számos olyan informatikai eszköz jelent meg, ami viselhető is. Okosodnak az autók és intelligenssé válnak a lakások.

Nyolcvan százalékkal nőtt a hálózaton keresztül egymással kommunikáló gépek száma világszerte, a becslések szerint ma már legalább 4,4 milliárd ilyen kütyü van. A bővülés a szakemberek szerint rendkívül gyors lesz, a különféle okoseszközök száma négy év múlva megközelítheti a 11 milliárdot.

 

MTI/EPA/Christoph Schmidt


Ma már nem a technológián kell törni a fejünket, hanem azon, hogy milyen eszközt akarunk okossá tenni, véli Bodnár Ádám, a HWSW szakújságírója. Vázolta, az okoseszközök robbanásszerű megjelenése az okostelefonokkal kezdődött. Ezekkel párhuzamosan megindult a vezeték nélküli széles sávú hálózatok terjedése, és a vezeték nélküli internetkommunikációra képes eszközök mérete és költsége is alaposan lecsökkent.

Ekler Péter az intelligens otthonokról beszélt a műsorban. Elmondta, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen olyan megoldásokat fejlesztenek, amelyekkel egy mobilkészülék segítségével az otthoni környezetünk egyszerűbben és jobban használható, irányíthatók az otthoni eszközeink, lekérdezhetők az információk. Egy egyszerű, ötös konnektorelosztót vettek alapul, s bluetooth és wifi távvezérlő modulokat adtak hozzá, amelyekhez telefonokkal lehetett csatlakozni, így ennek az eszköznek a konnektorait egyesével lehetett kapcsolni. Továbbfejlesztették, s egy fogyasztásmérő logikával meg lehetett állapítani, hogy az adott konnektor és a rajta lévő egységek mennyi energiát fogyasztanak. A wificsatlakozással pedig bárhonnan irányíthatóvá vált az eszköz.

Egyre több a viselhető okoseszköz, és az egészségügyben is hasznosítják a technológiát. Az okoseszközök emellett felhasználhatók a mezőgazdaságban. Egy búzatáblán például le lehet tenni olyan szenzorokat, amelyek mérik, hogy mennyi csapadék esett, milyen a talaj összetétele. Egész állatcsorda is megfigyelhető okoskészülékekkel.

Gyakorlatilag tehát szinte mindenbe tehető szenzor, minek folytán az adott eszközök elképesztő mennyiségű adattal láthatnak el bennünket, az adatok hasznosítására pedig egészen új iparág épülhet.


Forrás: Kossuth Rádió, Közelről, hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Delta Systems újítja meg az Állatorvostudományi Egyetem komplex audiovizuális rendszerét

Bemutatták az Állatorvostudományi Egyetem első, legmodernebb technikával felszerelt okostantermét. A komplex audiovizuális rendszert a Delta Systems Kft. újítja meg, miután elnyerte az erre kiírt, nyílt, Európai Uniós közbeszerzési eljárást. A mintegy 1,089 milliárd forint értékű beruházás új utat nyitott az egyetem számára. Az európai szinten is egyedülálló korszerűsítéssel 45 prezentációs térben 13 gyártó 1842 eszközét alakítják egy komplex, hallgatóközpontú rendszerré. 

2024. július 18. 12:58

Szigorodhat a piac: Két nyomtatóóriás fogott össze a cégekért és a környezetvédelemért

A legtöbb vállalkozás még ma is a papír alapú iratkezelést preferálja, ami egyrészt hatalmas terhet ró a környezetre, másrészt pedig olyan fejlesztést igényel a közeljövőben, ami fenntarthatóvá és hatékonnyá is teszi egyben az irodai működést. Ennek érdekében fogott össze két nyomtatóóriás, hogy a vállalkozások átállását megkönnyítsék.

2024. július 18. 11:36

Kékszalag: nyomkövető rendszert fejlesztett a Széchenyi-egyetem a vitorlásszövetséggel és a Telekommal partnerségben

Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj vitorlásversenyen idén először minden hajót nyomkövető eszközzel látnak el, amelyet a hozzá tartozó online alkalmazással együtt a győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja a Magyar Telekommal közösen, a Magyar Vitorlásszövetséggel együttműködésben fejlesztett. Az újítás segítségével folyamatosan figyelhető a versenyzők haladása, emellett a rendszer háttértámogatást nyújt a szervezőknek.

2024. július 18. 09:57

Élvezze a Kékszalag vitorlásversenyt a Telekom innovatív megoldásaival!

Digitálisan is szintet lép az 56. Kékszalag vitorlásverseny, kihasználva a Magyar Telekom kiváló balatoni 5G lefedettségét, privát campus hálózatát és az idei évre kialakított innovatív együttműködéseit. A július 18-20-án megrendezett versenyt négy vízi-, három drón- és három parti kamera közvetíti majd, a hajók követését pedig a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és a Magyar Telekom által kifejlesztett nyomkövető rendszer biztosítja.

2024. július 17. 19:26

A HONOR 200 Pro és a HONOR 200 DXOMARK ezüst címkét értek el csúcsminőségű kamerateljesítményükkel

A HONOR büszkén jelenti be, hogy a HONOR 200 és a HONOR 200 Pro készülékek elnyerték a tekintélyes DXOMARK ezüst (“Silver”) címkét kiemelkedő kamerateljesítményükért. Ez az elismerés kihangsúlyozza a HONOR azon törekvését, hogy csúcsminőségű fotózási élményt nyújtson mindenki számára.

2024. július 17. 17:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59