Korszakváltó változás az egészségügyben: központosított, felhő alapú e-egészségügyi ökoszisztéma

forrás: Prím Online, 2016. április 30. 03:06

2016 június elsejétől új időszámítás kezdődik a hazai egészségügyben.

Ettől a naptól lesz ugyanis kötelező adatokat szolgáltatniuk az ellátóknak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerébe, ami gyakorlatilag nem más, mint a jelenlegi legmodernebb, felhő alapú, magas biztonsági fokozatú informatikai struktúra, vagyis egy olyan kommunikációs tér, amely biztosítja majd az egész hazai egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelését és hatékony elemzését. Emellett az Infotér által rendezett e-egészségügy konferencián számos, a gyógyítást megkönnyítő innovációról esett szó.

 

Első alkalommal rendezte meg április 26-án a pharmapiacnak rendezett e-egészségügyi konferenciáját az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér). A Müpában tartott, PharmaInfoTech 1.0 elnevezésű konferencia fő célja az volt, hogy az egészségügy három nagy szereplőjét; az államigazgatást, a gyógyszeripart és az informatikai megoldásszállítókat egy asztalhoz ültesse, így lehetőséget biztosítson számukra, hogy megvitassák, merre halad az iparág. A szakmai párbeszéd során a konferencia előadói többek között beszéltek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) bevezetésének hatásairól, az e-recept használatáról, az alapellátás fejlesztésének lehetséges irányairól, illetve az adatkezelés új dimenzióiról is. 

 

Az előadásokat követően dr. Máté Attila, az Infotér e-Health munkacsoportjának vezetője irányításával kerekasztal beszélgetéseken vitatták meg az előadók az EESZT rendszer kapcsán felmerülő kérdéseket és lehetséges fejlesztési irányokat. A szakmai véleménycsere központi kérdése az volt, hogyan állhat az e-egészségügyi fejlesztések középpontjában a lakosság támogatása, valamint, hogy miként biztosítható, hogy az ellátásra szorulók a számukra legmegfelelőbb szinten a legmegfelelőbb ellátást, gyógyszereket kaphassák meg.

 

Az Infotér és a Medical Tribune közös rendezvényének délelőtti előadásainak fókuszában az e-egészségügyi stratégia és a gyógyszeripar számára releváns fejlesztések bevezetése és hasznosulása állt. A konferencia nyitóelőadásán Imre László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ egészségpolitikai osztályának vezetője az infotechnológia ellátórendszerre kifejtett hatásairól beszélt, melyek módosítják az adatgyűjtés és az adat tárolás gyakorlatát is. A szakember elmondása szerint az elektronikus adatgyűjtésnek és rendezésnek köszönhetően az adatfeldolgozás sokkal egyszerűbbé vált, és olyan elemzések készíthetők, melyek lehetővé teszik a döntéshozatalt támogató modellezést is. 

 

 

A konferencián Szabó Bálint, az EESZT projekt szakmai vezetője beszélt a 2016 június elsejétől bevezetendő rendszer sajátosságairól, hatásairól a gyógyszeriparra, illetve az e-recept fogalmáról, kiemelve azt, hogy mivel a felhő alapú rendszerben különösen érzékeny személyes adatokat tárolnak majd, az a lehető legmagasabb fokozatú biztonsági besorolással bír. Az állampolgárok emellett a digitális önrendelkezés (DÖR) rendszerén keresztül meghatározhatják, mely adataikhoz nem férhet hozzá egy adott intézmény, osztály, orvos.

 

Divinyi Zsombor, az Állami Egészségügyi Ellátási Központ (ÁEEK) főosztályvezetője előadásában az ÁEEK megvalósult és még indulásra váró projektjeiről beszélt. A szakember elmondta, hogy 2015-re felállították az e-egészségügyi infrastruktúra lényegi részeit, melynek központi eleme az EESZT. Ahhoz, hogy a rendszer hatékonyan működjön, kiemelt fontossággal bír, hogy a fekvő-, szak-, alap- és gyógyszerellátók megosszák egymással az információkat.

 

Rácz Jenő exminiszter, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója a konferencia délutáni blokkjában tartott előadásában kiemelte, hogy az EESZT bevezetésével a betegellátás gördülékenyebbé és biztonságosabbá alakítható. Ahogy fogalmazott, „egy téves információ az ember életét is követelheti, míg a valós és időben lehívható adat életet menthet”. Véleménye szerint a rendszer segítségével megelőzhető az értékes idő elvesztése. Az informatikai rendszerek felhasználóbaráttá tételéhez pedig törekedni kell az informatika adta lehetőségek leegyszerűsítésére, a felhasználók digitális kompetenciáinak javítására és a rendszerekből adódó értékek, előnyök kommunikációjára.

 

A konferencia végén bemutatásra került a MENTA mobil applikáció is. A fejlesztők célja az ingyenesen letölthető alkalmazással az alapellátás, valamint a lakosság kapcsolatának erősítése. Faller Richárd, a projekt vezetője a gyakorlatban is bemutatta a MENTA működését, mely tartalmaz minden olyan információt, ami egészségügyi szempontból a felhasználóknak hasznos lehet. Az applikációban így megtalálható egy egészségnapló, egészségterv, beépített tudástár, de népszerű fitness funkciók is. 

 

Dr. Máté Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület e-Health munkacsoportjának vezetője így összegezte a hiánypótló konferenciát: „Nagyon örülünk annak, hogy az egészségügyi ágazat két olyan meghatározó szereplője - az állami intézmények és gyógyszeripar - vett részt a konferenciánkon és cserélt gondolatokat az informatika mentén, mely eddig erről a területről korlátozottan kommunikált egymással. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos az ágazat szereplőinek véleménycseréje, információs transzferje, melyet az Infotér e-egészségügyi munkacsoportja célként zászlajára tűzött ki. Bízunk benne, hogy a kezdeményezésünknek köszönhetően elindulhat egy együttgondolkozás, információcsere a gyógyszeripar és az ágazat vezetése között az e-egészségügy jelentőségéről, mely fokozottan segítheti az információtechnológiai eszközökkel megtámogatott hatékony betegellátás kialakulását.”

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hírközlési kerekasztal: jövőálló megoldásokkal kell előkészíteni a 3G utáni világot

A 3G mobilhálózatok fölött eljárt az idő, az újabb generációs hálózatok felülmúlják ezt a technológiát a felhasználói élmény, a spektrum- és energiahatékonyság szempontjából is, mégsem lehet attól egyik napról a másikra búcsút venni. Erről szólt az az online kerekasztal-beszélgetés, amelyen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a távközlési szolgáltatók képviselői közösen vettek részt a távközlés világnapján megrendezett online szimpóziumon. Az eseményen a hírközlés előre látható trendjeit is elemezte egy előadásban az NMHH szakértője.

2021. május 17. 19:55

Biztonságos okoszebrává válik az ország két legveszélyesebb gyalogátkelője

Hétvégén lezárult a Generali a Biztonságért Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. közösségimédia-oldalon meghirdetett versenye, melynek során az ország legveszélyesebb zebráját keresték. A szavazásra bárki jelölhetett gyalogátkelőhelyet, a legtöbb voksot kapó nyertes zebrát pedig okoszebrává alakítják. A versenyben összesen 200.758 szavazatot adtak le, a 102 zebrát tartalmazó összesített listáról a legtöbb voksot egy ózdi és egy váci átkelőhely kapta, melyek a verseny során végig fej-fej mellett haladtak. Az Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. jóvoltából végül mindkét város legveszélyesebb zebrája okossá válik majd.

2021. május 17. 18:11

Nagyobb teljesítménnyel és automatizálással erősítik a Dell EMC PowerStore-t

A Dell Technologies új szoftverrel és automatizálási képességekkel növelte Dell EMC PowerStore nagyvállalati tárolórendszereinek teljesítményét. A cég továbbá bemutatta a kedvezőbb árú PowerStore 500 modelljét is, amely a vállalkozások és felhasználók szélesebb körének kínál nagyvállalati szintű teljesítményt és funkciókat.

2021. május 17. 14:58

Az egyedülállók negyede még igazán hisz a nagy Ő-ben!

Napjainkra nem csak a párkeresési szokásaink változtak meg, de a leendő partnerrel szembeni elvárásaink is jelentősen átalakultak. Az egyedülállók néha reményvesztett próbálkozásnak élhetik meg, ha a lehetőségek tárházában nem találják meg a saját elvárásaik teljesülését. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy vajon a társkeresők mennyire vannak tisztában a vágyaik realitásával? A Randivonal társkereső oldal Rövid Irén szociológussal végzett kutatást, 1200 résztvevő segítségével, hogy kiderüljön: vajon milyen az ideális társ, létezik-e az igazi, avagy a bizonyos nagy Ő? 

2021. május 17. 13:27

Felhívás iskoláknak: így váltható nyereményre az elektronikus hulladék!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Telenor Magyarország támogatásával indult el a „GYŰJTSVELEM” használt mobiltelefon, e-kütyü és elemgyűjtő bajnokság, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. A Fenntarthatósági Témahét keretében indult országos versenyre általános iskolák és diákok jelentkezését várják. A május végéig tartó megmérettetés legaktívabb diákjai értékes nyereményeket zsebelhetnek be.

2021. május 17. 12:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15