Falakat készülnek ledönteni magyar fiatalok innovatív ötleteikkel

forrás: Prím Online, 2016. április 30. 03:26

Paralízises betegeket segítő mobilalkalmazás, hosszan eltartható zöldségfelvágott és ingyenes online oktatási platform mutatkozhat be a rangos Falling Walls Lab berlini döntőjén.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának szervezésében ma zajlott Falling Walls Lab Budapest rendezvényen 15 fiatal diák, kutató, illetve szakember mutatta be innovatív ötletét. A nívós nemzetközi Falling Walls Lab hazai előválogatóján a legjobbnak ítélt három fejlesztés, egy paralízises betegeket segítő mobilalkalmazás, egy hosszan eltartható zöldségfelvágott és egy ingyenes online oktatási platform versenyez a novemberi döntőn Berlinben a világhírű szakemberekből álló zsűri előtt.

 

Mobilapptól a zöldségeken át az online oktatásig

A 2016-os Falling Walls Lab Budapest 15 fiatal előadója közül az első helyen jutott tovább a Pázmány Péter Katolikus Egyetem infobionika képzését végző Králik Tamás, aki egy családjában történt esetből kiindulva a nyaktól lefele lebénult emberek számára fejlesztett ki egy fejre szerelt szenzor használatával, pislogással vezérelhető mobiltelefonos alkalmazást, amely a mozgásukban jelentősen korlátozott betegeknek tartalmas időtöltést nyújt. A találmány a jövőben akár a mobilkészülék billentyűzetén szemmozgással irányítható gépelést is lehetővé teszi. Az ötletgazda további célja pedig, hogy egy kifejezetten mozgássérültekre szabott mobil operációs rendszert hozzon létre.

 

A Szent István Egyetem mesterképzését végző második helyezett Gergely Kristóf és társai a rövid ideig frissen tartható zöldségek, illetve az így keletkezett jelentős mennyiségű élelmiszerhulladék problémájára találtak megoldást VeSage nevű termékükkel, amely egy magas fehérjetartalmú és a különleges táplálkozási igényűek számára is fogyasztható zöldségfelvágott. A négyfős csapat a fejlődő országokban megtermelt, de tárolókapacitás hiányában fel nem dolgozott zöldségek hasznosításához szükséges know howt is kidolgozta már, így célozva meg a húspótlást, valamint az ökológiai lábnyom csökkentését.

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanuló, harmadikként továbbjutó Horváth Dániel és társa pedig az EduBase online oktatási platformot mutatta be, amely ingyenes videokurzusokat, valamint ehhez kapcsolódó teszteket kínál különféle tantárgyak és oktatási intézmények követelményeire szabva. A tanulók így saját tempójukban sajátíthatják el az érdekes, szemléletes formában bemutatott tananyagokat, valamint gyakorolhatják is a megszerzett tudást. A weboldalon érettségi feladatmegoldások szimulálása is lehetséges, és a platformot a jövőben akár az iskolai tanulmányi rendszerekbe is lehet integrálni, így a tanárok streamelhetik előadásaikat vagy dolgozatot írathatnak az EduBase-t használva.

 

 

Egyenes út Berlinbe

A Falling Walls Lab Budapest három hazai nyertese a november 8-i berlini döntőn – összesen 100 nemzetközi innovátor között – mutathatja meg tehetségét egy nívós zsűrinek, és közülük a három legkiválóbb a másnapi Falling Walls Lab konferencián is előadhatja koncepcióját. 

 

„A Falling Walls Conference-t minden évben a berlini fal leomlásának évfordulóján, november 9-én rendezik meg, ahol 20 már elismert, kiváló kutató mutatja be munkásságát egyenként 15 percben. A konferencián való szereplési lehetőség kiváló szakmai ugródeszka egy fiatal kutató számára, ugyanis olyan előadókkal oszthatja meg a színpadot, mint például Wolfgang Ketterle Nobel-díjas fizikus. Mindezen felül, a győztesek 500-1.000 eurós pénzjutalomban is részesülnek” – mondta Feiszthuber Helga, a 2015-ös Falling Walls Lab magyarországi nyertese és a 2016-os Falling Walls Lab Budapest zsűritagja.

 

Falakat döntenek

A világ közel 30 országában megrendezett Falling Walls Labeken különböző diszciplínákról és szakterületekről érkező jelentkezők mérettetik meg magukat a természettudományoktól kezdve a gazdaság- és társadalomtudományokon át a művészeti és mérnöki területekig. Az indulók között vannak diákok, kutatók és tudósok, akik BSc, MSc, PhD tanulmányaikat végzik vagy már post doc-ként dolgoznak. A versenyzők háromperces, angol nyelvű előadásokban összegzik ötletüket, innovációjukat választ adva a kérdésre, hogy „Melyik a következő fal, amelyet le kell bontani?”.

 

A 2016-os Falling Walls Lab Budapest rendezvényről készült videofelvétel a http://www.ustream.tv/channel/rSKJ6reA7m3 linken érhető el.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05