A humanitárius segélynyújtás jövőjét is a drónok jelenthetik

forrás: Prím Online, 2016. május 9. 12:47

A UPS Foundation, a világ legnagyobb logisztikai cégének alapítványa ma bejelentette, hogy partnerkapcsolatra lép a kaliforniai Zipline robotikai céggel és a GAVI Allience nemzetközi vakcina szövetséggel, hogy közösen kidolgozzák, hogyan lehet drónok segítségével életmentő gyógyszereket, vérszállítmányokat és vakcinákat célba juttatni a világ bármely pontjára.

Ezek a életmentő egészségügyi termékek, ha egyáltalán eljutnak a rászorulókhoz, gyakran tönkremennek, mire célba érnek. A most létrejött együttműködés összehozza a UPS nemzetközi logisztikai szakértelmét a hűtési lánc fenntartása és az egészségügyi termékek kiszállítása terén, a Zipline drónkézbesítő hálózatát és a Gavi fejlődő országokban szerzet tapasztalatait, hogy együtt életek ezreit mentsék meg a világ legeldugottabb sarkaiban. A UPS Foundation 800 000 dollárt adományozott a kezdeményezés megindítására Ruanda területén.

 

“A köz- és magánszféra együttműködése kulcsfontosságú lehet a világ legsúlyosabb kihívásainak legyőzésében, ahol minden partner a saját egyedi szakértelmével járul hozzá a közös ügyhöz – mondta el Eduardo Martinez a UPS Foundation elnöke és a UPS sokszínűségért felelős vezetője. – A UPS mindig új, innovatív módszereket keres a humanitárius logisztika terén is, olyan megoldásokat, melyek életeket menthetnek. Büszkék vagyunk, hogy olyan partnereket találtunk, mint a Gavi és a Zipline, akikkel a ruandai kezdeményezést világszintre vihetjük.”

 

Az év második felében a ruandai kormány megkezdi a Zipline drónjainak alkalmazását, melyek akár napi százötven vérszállítmányt is célba juttathatnak az ország nyugati részében található huszonegy transzfúziós központba. A WHO adatai szerint Afrikában a legnagyobb a szülés utáni vérzések miatt bekövetkező gyermekágyi halálozások száma, ez pedig kontinens szerte kritikus fontosságúvá teszi a vér-transzfúziókat az anyák számára.

 

 

“A UPS-szel és a Zipline-nal kötött együttműködésünk egy izgalmas lépés az gyógyászati eszközök célba juttatásának új területein – nyilatkozta Dr. Seth Berkley, Gavi vezérigazgatója. – Egy gyökeresen új megoldás ez, mellyel akár eldugott közösségekbe is eljuttathatók a vakcinák. Reméljük, hogy az UAV-ok (Pilóta nélküli repülőgépek) képesek-e biztonságos és hatékony módot biztosítani a vakcinák eljuttatására a nehezen elérhető területekre is.”

 

Habár a ruandai drónhálózat kezdetekben a vérszállítmányok leszállítására szorítkozik majd, a tervek szerint a kezdeményezést hosszú távon kiterjesztik a vakcinákra, HIV/AIDS kezelésekre, malária, tuberkulózis és számos más életmentő gyógyszer szállítására is. A ruandai drónprogram életek ezreit mentheti meg az első három évben, és hosszútávon más országokban is modellként szolgálhat.

 

“Több millió haláleset lenne elkerülhető, ha az életmentő gyógyszerek eljutnának a rászorulókhoz. A közös munkánk remélhetőleg egyszer és mindenkorra megoldja ezt a problémát – véli Keller Rinaudo, a Zipline vezérigazgatója. – A UPS, a Gavi és a Zipline szakértelme és víziója révén az azonnali drónkiszállítás lehetővé teszi életek ezreinek megmentését.”

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05