A nyomatott okos eszközök új generációját alkotja meg a Xerox

forrás: Prím Online, 2016. június 27. 14:11

A magyar származású fejlesztő, Veres János vezetésével a Xerox amerikai kutatóközpontjában, a PARC-ban olyan 3D-s nyomtatási eljárás kifejlesztésén dolgoznak, amely lehetővé tenné a jövőben, hogy az okos eszközeit - technikai, vagy formai kötöttségek megtartása nélkül - bárki a saját elképzelése, fantáziája szerint készíthesse el.

A Xerox kutatólaborjaiban az elmúlt évtizedekben számtalan, azóta világszerte elterjedt technológiát, terméket hoztak létre kezdve a számítógépes egértől a grafikus kezelőfelületig. Napjainkban újabb korszakalkotó fejlesztésen dolgoznak a vállalat szakemberei. A 3D-s nyomtatás lehetőségeit tágítva a PARC fejlesztői, Veres János programvezető irányításával az okos eszközök új generációjának megalkotásához alkalmazható nyomtatási eljárás megvalósításával foglalkoznak.

 

 

Jelenleg az elektronikával működő okos eszközök döntő részét mindenhol a meglévő merev sablonok alapján és fix alkotóelemek beépítésével gyártják le. A Xerox szakemberei ellenben olyan 3D-s nyomtatási folyamat kifejlesztésére koncentrálnak, ami az okos tinta használatával nem csupán változtatható színeket, formákat készít, hanem szabadon alakítható, elektronikus funkciókkal ellátott komponenseket is. A kutatók most azon dolgoznak, hogy kialakítsák a 3D-ben nyomtatható, rugalmasan formázható hibrid elektronikát. A nyomtatott áramkörök jelentik az elektronikai alkatrészek alapját, ezért azok flexibilissé tétele, formálhatósága, egyéni preferenciák szerinti tervezhetősége kulcsfontosságú lesz az új generációs okos szerkezetek jövőbeni gyártásához. 

 

„Legyen szó telefonról, számítógépről, hordható berendezésekről, autóipari alkatrészekről, érzékelőkről, elemekről, vagy éppen akkumulátorokról a 3D-s nyomtatási eljárásunkkal a jövőben bármit képesek leszünk előállítani, az egyedi szempontok figyelembevételével, és mindezeket bármilyen komplexitással." – fejtette ki Veres János, a PARC programvezetője.

 

A fejlesztés további részleteiről az alábbi videóból értesülhet: 

Kulcsszavak: PARC 3D nyomtatás Xerox

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán

Könyvet írt Both Zoltán, az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója. Több mint 20 éve ezzel a titulussal ismeri őt mindenki. Az egykori szegény kisfiú most ’A Vadállatbefogó - Cenzúra nélkül’ című könyvében felfedi, hogy milyen is az „igazi bothzoli”, aki küzdött az alkohollal, a drogokkal és, aki minden pénzét egzotikus hüllőkre költötte.

2021. február 18. 20:22

Vb 2022: volt magyar válogatott labdarúgó vizsgája az I. csoportot, két favoritot lát

Többek között Anglia és Magyaroszág lesz a lengyel csapat ellenfele a 2022-es vébé selejtezőin. Volt magyar válogatott labdarúgó szerint Lengyelországnak és Angliának van legtöbb esélye kijutásra.

2021. február 15. 10:02

22 Bet – széleskörű sportfogadási kínálat egy helyen

Magyarul is elérhető a Bet-Fogadás oldala, mely a legjobb fogadóirodákat gyűjti egybe. Minden sportágban nagy kínálattal rendelkezik.

2021. február 11. 20:13

Válasszunk magunknak csillagot

Virtuálisan barangolva az idei online CES-en az egyik kedvencem a csillagok vizsgálatát egyszerűvé és okossá varázsló Vespera, amely a francia startup, a Vaonis legújabb - immár második verziójú - távcső-fejlesztése.

2021. január 14. 11:04

Tordai István a magyar James Bond

Ritkaságszámba menő filmet készített Tordai István és csapata, melyről a producer-műsorvezető beszélt.

2021. január 6. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35