A Fujitsu intelligens gyártástervezési modellje gyors, hatékony és szinte nem is hibázik

forrás: Prím Online, 2016. június 27. 16:01

A Fujitsu Laboratories of Europe a 3D-modellek hasonlóságának vizsgálatán alapuló, új technológiát mutatott be az intelligens tervezéshez és gyártáshoz. 

Az új 3D-modell több mint 96 százalékos pontossággal képes automatikusan megkeresni a nagy komponens-adatbázisokban a kívánt elemet. Mélytanulás segítségével gyorsítja a gépészeti tervezést, és teszi lehetővé a géptervezők számára a meglévő modellek, azok komponensei és a kapcsolódó gyártási adatok gyors és eredményes azonosítását. Jelenleg ez a művelet teszi ki a géptervezési munka több mint 50 százalékát.

 

A Fujitsu tervezési minőséget és produktivitást javító technológiája több előnyt is ígér a felhasználó szervezetek számára. Kézenfekvő alkalmazási területe a termékadatok kezelése, ahol lehetővé teszi a nagyméretű 3D modelltárak gyors felcímkézését és metaadatokkal való kiegészítését. A Fujitsu 3D-modell keresési technológiájára épülő fürtözési eszközök napokról vagy akár hetekről néhány órára mérséklik a kiterjedt 3D-modellegyűjtemények felcímkézéséhez szükséges időt. A 3D-modell keresési megoldás a tervezők fejlesztési környezetébe integrálva a tervezést is rendkívüli mértékben felgyorsítja. Lehetővé teszi például, hogy a szakemberek közvetlenül azonosítsák az adatbázisban az őket érdeklő komponenseket (pl. furatokat, csatlakozó- és merevítőelemeket) a manuális keresés helyett, ami jelentősen gyorsítja a tervek ellenőrzését. Az egyes komponensek formájából adódó tervezési problémák még a prototípus elkészítése előtt gyorsan azonosíthatók.

 

A Fujitsu Laboratories of Europe vezérigazgatója, dr. Tsuneo Nakata, így vélekedik a megoldás jövőbeni alkalmazásáról: „Kutatás-fejlesztési tevékenységünk végső célja egy olyan tervezési rendszer kialakítása, amely automatikusan hozzárendeli a hiányzó szemantikai adatokat a 3D-modellekhez, és a terméktervezés komplex szabályainak meghatározásával és érvényesítésével összetett ellenőrzések végzésére képes. Az új 3D-modell keresési technológia hasznosítása azonban nem korlátozódik a gyártásra. Izgalmas fejlesztés, amely sokféle területen alkalmazható, pl. az egészségügyben, a gyógyászatban és minden egyéb olyan szegmensben, ahol rendkívül nagy pontossággal kell összehasonlítani egymással a 3D-modelleket, azonosítani, hogy mit ábrázolnak, és megállapítani, hogy normális vagy rendellenes állapotúak-e.” 

 

A 3D-modell keresési megoldás technológiája 

A Fujitsu technológiájának „lelke” egy mély neurális hálózat, amelynek tanítására az ImageNet adatbázis több mint 1 millió képének 2D-képadatait és a Fujitsu saját gyártásterveinek 3D-modelladatait használták – ez utóbbiak segítenek elérni a nagy pontosságot a 3D CAD-modellek keresésénél.  A mély hálózat kinyeri a 3D-modellek jellemzővektorait, amelyek a modellek méretével együtt lehetővé teszik a 3D-modellek felületének tájolástól független, nagy pontosságú leírását.   

 

Az alig néhány másodpercet igénylő keresési folyamat minden elemhez készít egy leírást, és azt összehasonlítja az adatbázisban szereplő több tízezer modellel. A keresés ezután kiadja a hasonló modellek pontosság szerint rendezett listáját (1. ábra). Az új módszer pontossága a CAD-modellek több osztályánál is 96% százalék feletti, és a fejlesztők folyamatosan dolgoznak a módszer használatának további osztályokra való kiterjesztésén. 

 

 

1.ábra: Egy LCD-fedlap modelljének első 10 keresési eredménye. Az eredmények hasonlóság szerint vannak rendezve – az első modell a leginkább, az utolsó pedig a legkevésbé hasonló.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

A Facebook új fejlesztése: karszalag az AR eszközök vezérléséhez

Amikor egy olyan technológiában, mint a kibővített valóság ilyen mértékű növekedés tapasztalható, akkor egyértelművé válik, hogy óriási változást hoz majd életünkben és mindennapjaink részévé válik. 

2021. május 10. 11:38

Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán

Könyvet írt Both Zoltán, az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója. Több mint 20 éve ezzel a titulussal ismeri őt mindenki. Az egykori szegény kisfiú most ’A Vadállatbefogó - Cenzúra nélkül’ című könyvében felfedi, hogy milyen is az „igazi bothzoli”, aki küzdött az alkohollal, a drogokkal és, aki minden pénzét egzotikus hüllőkre költötte.

2021. február 18. 20:22

Vb 2022: volt magyar válogatott labdarúgó vizsgája az I. csoportot, két favoritot lát

Többek között Anglia és Magyaroszág lesz a lengyel csapat ellenfele a 2022-es vébé selejtezőin. Volt magyar válogatott labdarúgó szerint Lengyelországnak és Angliának van legtöbb esélye kijutásra.

2021. február 15. 10:02

22 Bet – széleskörű sportfogadási kínálat egy helyen

Magyarul is elérhető a Bet-Fogadás oldala, mely a legjobb fogadóirodákat gyűjti egybe. Minden sportágban nagy kínálattal rendelkezik.

2021. február 11. 20:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15