Tévét venne karácsonyra? Így válasszon készüléket!

forrás: Prím Online, 2016. november 26. 12:06

Sokan időzítik karácsonyra a televízióvásárlást, a lapostévék így jó ideje az ünnepi szezon egyik legkeresettebb termékének számítanak, ezért érdemes már most elgondolkodni a lehetőségeken.

„Először is döntsük el, hogy a lakásban pontosan hol szeretnénk használni az új készüléket: éppúgy számít a helyiség mérete, mint a funkciója” — hívja fel a figyelmet Szili Krisztián, az LG Electronics Magyar Kft. szakértője.

 

Mekkora legyen? Íme, a képlet!

Sokan azt vallják, hogy akkora tévét kell vásárolni, amekkora csak a szobában elfér, ugyanakkor vannak olyanok is, akik a tévét leginkább csak háttértelevíziózásra használják. Sokféle hüvelykujjszabály látott napvilágot az elmúlt években arra vonatkozólag, mi is pontosan az ideális tévézési távolság. Ilyen például az az egyszerű képlet, hogy a képátlót kell beszorozni 2-2,5 körüli értékkel, azonban a pontos ajánlás leginkább a nézett tartalomtól, a készülék felbontásától, a tévénézési szokásainktól és persze a szoba méretétől függ. Egy hálószobában például egy nagy képernyős televízió a fénye miatt zavaró lehet, míg egy másik helyiségben már-már moziélményt nyújt filmezés közben.

 

 

 

A konyhától a hálószobáig

Nemcsak a helyiség mérete, a funkciója is számít. A konyhába egy kisebb méretű, de széles betekintési szögű tévé az ideális. A bonyolult műszaki jelölések helyett elég egy rövidítést megjegyeznünk: az IPS panellel szerelt tévék oldalról nézve is torzításmentes képet adnak, vagyis a konyhai sürgés-forgás közepette is kompromisszummentesen élvezhetjük a műsort. A nappaliba vagy a hálószobába egy megfelelő képátlójú OLED tévé lehet a jó választás, ami nemcsak gyönyörű képet ad, de egyszerű, elegáns dizájnjával bármilyen stílusú otthon ékköve lehet. 

 

Tévé az igazi képminőség-fanatikusoknak

A plazmatévék korszaka gyakorlatilag véget ért, ezért a nemzetközi összehasonlító tesztek alapján azt tanácsoljuk, hogy akinek fontos a képminőség, LED-LCD vagy OLED tévét válasszon. Az új trendek élén álló OLED mellett szól, hogy míg az átlagos LED-LCD készülékek esetében a fekete szín szürkés derengéssel jelenik meg, addig az OLED képernyő képpontjai saját fényforrással rendelkeznek, amelyek a fekete megjelenítése esetén teljesen ki is tudnak kapcsolni. Így a tökéletes fekete mellett a színek elképesztően élethűek és dinamikusak lesznek rajta.  

 

Okostévé nem csak kockáknak

Sokan elsőre azt gondolhatják, hogy csak a fiatal vagy fiatalos embereknek ajánlhatóak az internetezésre is alkalmas, valódi szórakoztató központnak számító innovatív okostévék, de ez egyáltalán nincs így.

 

 

 

A webOS okostévés platformmal például gyerekjáték rákeresni a neten egy új vagy egy bevált receptre — akár hangalapú kereséssel —, kiválasztani egy mesét a YouTube-on, híreket olvasgatni vagy éppen felvenni a kedvenc tévésorozatunk épp futó epizódját. Sőt, a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően már online is vásárolhatunk közvetlenül az okostévénken keresztül.

 

Drága lehet az olcsó készülék

Ne csak az árcédulát nézzük! Célszerű elismert, megbízható gyártó készülékét választani, hiszen az ismeretlen márkákkal szemben ezek többnyire fejlettebb technológiát, terméktámogatást, valamint könnyen elérhető ügyfélszolgálatot és szervizhálózatot is kínálnak. 

 

Legalább ennyire fontos a tévét értékesítő üzlet, webshop gondos kiválasztása is. Gyanús lehet a túlzottan vonzó ár — az adott esetben szürkeimportban érkező készülék olcsóságára később könnyen ráfizethetünk, ha a garanciális problémánkkal később nem érjük el a kereskedőt.

 

Ugyanígy célszerű óvatosan bánni a szépséghibásként értékesített készülékekkel is, hiszen azok nem egy esetben már javított termékek, csupán néhány hónapra szóló garanciával.

 

Figyeljünk a műszaki paraméterekre!

Érdemes a lehető leginnovatívabb technológiát, a legjobb minőségi paramétereket választani. Ez azért fontos, mert bár nem csak a csúcskategóriás tévék között vannak olyanok, amelyek sokkal többet tudnak, mint amit jelenleg valóban ki tudunk használni, egy készüléket hosszú évekre választunk, vagyis az időközben megnövekedett igényeinket is ki kell szolgálnia a tévénknek. Ha nem így választunk, könnyen lehet, hogy néhány év múlva már nem leszünk megelégedve az akkor még szinte új készülékünk tudásával, szolgáltatásaival.

 

Éppen ezért érdemes a 4K (vagy Ultra HD, UHD) felbontású készülékeket vá-lasztani, amelyek a ma már elterjedt full HD felbontás négyszeresét tudják. „Mivel a tévécsatornák többnyire még csak legfeljebb HD-ben sugároznak, ezért célszerű olyan tévét a kosárba tenni, amely rendelkezik az ún. felskálázást biztosító technológiával. Ez képes arra, hogy az alacsonyabb felbontású full HD filmekből, műsorokból szoftveresen 4K-t megközelítő mozgóképet hozzon létre” — mondta az LG szakértője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05