Az LG futurisztikus robotokkal egészíti ki „Internet of Things” ökoszisztémáját

A vállalat intelligens háztartási és ipari robotjai beszélgetnek, takarítanak és füvet nyírnak

forrás: Prím Online, 2017. január 6. 10:42

Az LG Electronics a 2017-es CES-en mutatja be legújabb, valódi áttörést jelentő, intelligens robotokból álló termék-palettáját. Ezek a robotok az LG mesterséges intelligencia terén létrehozott innovációit és a „dolgok internete” (Internet of Things - IoT) területén megalkotott fejlesztéseit képviselik. 

Más készülékek mellett egy olyan robot is a termékcsalád tagja, amely egyszerre okosotthon-vezérlő (gateway) és intelligens, házi értesítési központ is, így még kényelmesebbé teszi a felhasználók mindennapi életét. Az LG az otthonok falain kívülre is kiterjeszti az IoT és az okos technológia erejét, és olyan robotokkal bővíti hálózatát, melyeket reptéri és egyéb közösségi tereken való használatra terveztek.

 

Hub Robot: felokosítja otthonunkat

Az LG szembetűnő Hub Robotja új szintre emeli az okosotthon koncepcióját. A lakás más okos eszközeihez csatlakozva a Hub Robot az Amazon Alexa hangfelismerő technológiát használja az olyan háztartási feladatok elvégzésére, mint a légkondicionáló bekapcsolása vagy a ruhák szárítási ciklusának megváltoztatása, méghozzá csakis verbális parancsok, azaz hangvezérlés nyomán. A Hub Robotot interaktív kijelzővel szerelték fel, amely információk széles választékát mutatja meg nekünk, például fotókat a hűtő belsejének tartalmáról vagy recepteket, melyeket a robot szóbeli instrukcióival lépésről lépésre végigkísér. Ráadásul a Hub Robot olyan hétköznapi kényelmi funkciókat is kínál, mint a zenelejátszás, a riasztások és ébresztések beállítása, emlékeztetők készítése, vagy a friss időjárási és közlekedési információk nyújtása.

 

Barátságos, emberszerű kialakításával az LG Hub Robot képes arra, hogy különféle módokon létesítsen kapcsolatot az egyes családtagokkal. Egy helyben képes mozogni és forogni, illetve érzelmek széles skáláját tudja kifejezni azzal, hogy egy arc jelenik meg kijelzőjén. A Hub Robotot úgy tervezték meg, hogy testbeszéd használatával reagáljon, például fejbólintással válaszoljon az egyszerű kérdésekre, illetve mindig „tudatában legyen” a lakásban zajló tevékenységeknek, például ha egy családtag elmegy otthonról, hazaér vagy lefekszik aludni. A Hub Robot beprogramozható arra, hogy mindenkit máshogy köszöntsön, hiszen képes arra, hogy kamerájával megkülönböztesse a családtagokat.

 

 

A Hub Robot akkor működik a legjobban, ha az otthon olyan közösségi tereiben — például a konyhában vagy a nappaliban — helyezik el, ahol a családtagok gyakran összegyűlnek. A Hub Robot más minirobotokkal is kiegészíthető, melyeket a ház többi szobájában helyezhetünk el. Ezek a kisméretű robotok, melyeket szintén egy-egy egyszerű vizuális kijelzővel szereltek fel, lényegében a Hub Robot kiterjesztései, melyek számos, a központi egységhez hasonló funkciót képesek ellátni.

 

Reptéri idegenvezető robot: az utas legjobb barátja

Az LG intelligens szolgáltatási hálózatának fejlesztése messze az otthonok falain túl is elér. A reptéri idegenvezető robot (Airport Guide Robot) — amely hamarosan a szöuli Incheon Nemzetközi Repülőtéren is szolgálatba áll — egy, az utazókat segítő intelligens információs asszisztens, amely négy nyelven, angolul, kínaiul, japánul és koreaiul válaszol a kérdésekre. Az utas repülőjegyének egyszerű beszkennelése után a robot pontos információkkal szolgál a beszállási időről és a kapu elhelyezkedéséről, de még az úti cél időjárásáról is. A reptéri robot becsült távolsággal és gyaloglási idővel útirányokat javasol a reptéren belüli célpontokhoz, valamint képes arra, hogy elkísérje az eltévedt vagy késésben lévő utazókat a kapujukhoz vagy más kívánt helyszínre.

 

 

Reptértisztító robot: ipari méretű tisztítást kínál

Az LG, a robotporszívók korai innovátoraként ismert vállalat termékcsaládja nem lenne teljes egy ipari méretű porszívó nélkül. Az LG reptértisztító robotja (Airport Cleaning Robot) egy nagyméretű robotporszívó, amely egy nagy kapacitású portartállyal, illetve számos tisztítókefével és motorral van felszerelve. Ez a robot minden felületet képes feltakarítani a csempétől a padlószőnyegig, továbbá a legújabb okos szenzorokkal és kamerákkal szerelték fel annak érdekében, hogy még a legzsúfoltabb reptereken is biztonságos és hatékony teljesítményt nyújtson. A többszörös szenzorok a lézer alapú fény- és távérzékelési technológia (Light Detection and Ranging — LI-DAR) mellett érzékeny lökhárítókat is használnak, melyekkel az útba eső akadályokat mérik fel. A robot a szimultán helymeghatározás és feltérképe-zés (Simultaneous Localization And Mapping — SLAM) technológiának kö-szönhetően mindig tudja, hogy éppen hol tartózkodik.

 

 

Fűnyíró robot: a kifogástalanul levágott gyepért

Az LG robotkínálatát a 2017-es CES-en egy fűnyíró robot (Lawn Mowing Ro-bot) teszi teljessé. Ez a robot a HOM-BOT porszívó sokéves fejlesztési folyamataiból profitál: sokféle kerttípushoz ideális, valamint pontosan, megbízhatóan és mindenekelőtt biztonságosan nyírja le a füvet. A reptéri robotban is megtalálható szenzorokkal és lökhárítókkal felszerelve a fűnyíró robot minden pillanatban pontosan tudja, hogy hol helyezkedik el, és felismeri az útjába kerülő akadályok — például a fák vagy a sövények — helyzetét. Arra tervezték, hogy a fűnyírási teljesítmény maximumát nyújtsa: a ro-bot egy gyorsmozgású pengét használ, ami kifogástalanul nyírt gyepet hagy maga után. Ráadásul leegyszerűsíti a hagyományosan bonyolult üzembe helyezési procedúrát, így lesz az eszköz könnyen hozzáférhető és felhasználó-barát.

 

„Az LG sok éve képviselteti magát az okos technológia és a robotika piacán a HOM-BOT robotporszívóval, ami az egyik leglátványosabb fogyasztói törekvésünk” — mondta Song Dae-hyun, az LG háztartásigép- és légkondicionáló üzletágának elnöke. „Itt a CES-en bemutatjuk, hogy a több éves kutatás során megszerzett tudást hogyan alkalmazzuk a különféle szituációkban, otthonokon kívül és belül.”

 

Az LG az új robotkollekcióját január 5-8-ig a Las Vegas Convention Center központi csarnokának (Central Hall) 11100-as standján állítja ki.

Kulcsszavak: Hub Robot robot CES 2017 LG

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR bemutatta új, ikonikus megjelenésű HONOR 50 termékcsaládját

A Honor globális technológiai márka bejelentette legújabb HONOR 50 okostelefon termékcsaládját Kínában. A HONOR 50 széria stílusos megjelenésével és figyelemre méltó kamera képességeivel napjaink fiataljainak igényeire szabva készült. Felismerve a mindennapi, útközbeni tartalomkészítés és megosztás trendjét, a HONOR 50 család egy még több a videókészítés során hasznos fejlesztéssel hozza el az egy eszközre optimalizált vlogging élményt.

2021. június 17. 19:51

Megérkezett az új Motorola Defy

A Motorola bejelentette a Motorola Defy-t, a gyártó új, masszív kialakítású okostelefonját. A készülék a Motorola és a Bullitt Group együttműködésében készült. A Motorola Defy kompromisszumokat nélkülöző, erőteljes okostelefon, hosszú üzemidővel, így a szabadtéri kalandok során éppúgy megállja a helyét, mint mindennapos használat közben.

2021. június 17. 18:14

Elkészült az első hazai podcast médiakutatás

Az IAB Hungary Audio Munkacsoportjának megbízásából az NRC Piackutató cég elkészítette az első magyarországi podcast médiakutatást, amelyből pontosan kiderül mennyien, kik, miért és hogyan hallgatnak podcasteket.  

2021. június 17. 16:37

Világelső innovációs platformmal köt stratégiai szövetséget a Lead Ventures

A világ legnagyobb vállalati innovációs és akcelerátor platformját megteremtő, amerikai központú Plug and Play-jel lép együttműködésre a Lead Ventures. A scaleupokra szakosodott alapkezelő új stratégiai partneréhez olyan portfóliócégek tartoznak, mint a Paypal, a Dropbox vagy az N26. A kooperációból a Lead Ventures befektetési portfóliójába tartozó vállalkozások is rendkívül sokat profitálhatnak.

2021. június 17. 14:58

Az EdisonKids és a Samsung közös kihívásán a jövőformáló kezdeményezéseké volt a főszerep

A hazánkban idén első alkalommal megrendezett Megoldások a holnapért kihívás négy hónapos projektidőszaka után a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium tanulói vihették haza a fődíjat. A program az ország leginnovatívabb iskoláit, tanárait, illetve a 12 és 18 év közötti diákjait kereste, végül a Trois cent Soixante Croissants csapat megoldása bizonyult a legjobbnak. A Samsung és az EdisonKids szakértői az elmúlt hónapokban a diákokkal közösen fejlesztették a projekteket, amelyek sokfélesége remekül megmutatta, milyen széleskörű a fiatalok érdeklődése és milyen kreatívan gondolkoznak a technológiai fejlődésről, a tudatosságról vagy a közösségi életről. 

2021. június 17. 13:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40