Törvényes is lehetne a webes kriptobányászat

forrás: Prím Online, 2019. április 3. 15:50

Bizonyos szabályok betartása mellett az eddig a felhasználók tudta nélkül zajló kriptobányászatot törvényes üzleti modellek finanszírozására is lehetne használni. A hirdetések megtekintése mellett így a kriptobányászat engedélyezésével is fizethetnénk a webes tartalmakért.

Jelenleg több mint félmilliárd otthoni számítógép bányászhat rendszeresen kriptovalutát más számlájára. Mindebből a gépek tulajdonosai általában annyit vesznek észre, hogy böngészés vagy online sorozatnézés közben a gép ventilátora valamivel jobban pörög a megszokottnál, majd egy kicsivel nagyobb villanyszámlát fizetnek.

 

Néhány évvel ezelőtt, a kriptovaluta-őrület csúcspontján egyre-másra létesültek azok a szerverparkok, amelyek egyedüli célja a kriptovaluta-bányászat volt. Ezeket a központokat olyan helyeken hozták létre, ahol kedvező áron lehet elektromos energiához jutni, mivel csak így éri meg üzemeltetni őket. Ahhoz ugyanis, hogy kriptovalutához jussunk, a számítógépeknek komplex és időigényes műveleteket kell elvégezniük, és ehhez gyors, de nagy fogyasztású grafikus kártyákra is szükség van. Ebben az időben a bányászok olyan nagy mennyiségben vásárolták fel a grafikus kártyákat, hogy azok hiánycikké váltak.

 

Az üzleti lehetőségre a bűnözők is felfigyeltek, ugyanakkor ők szeretik másokkal kifizettetni a villanyszámlát. Ezért az általuk készített webes kriptobányász alkalmazásokat nagy forgalmú megfertőzött weboldalakon helyezik el, vagy ők maguk üzemeltetnek olyan oldalakat, amelyek a látogatók számítógépeit bányászatra használják. 

 

 

Természetesen mindez nagy tételben éri meg igazán. Az Adylkuzz vagy a Smominru botneteknek például napi 24 monerót sikerült bányászniuk a több millió érintett felhasználó számítógépén. Ez napi 1200 eurós (kb. 375 ezer forint), éves szinten pedig 425 ezer eurós (kb. 132 millió forint) bevételt jelent még a jelenlegi, nyomottabb árfolyamon is.

 

A látogatók számítógépeit azok tudta nélkül kriptobányászatra felhasználni azonban egyáltalán nem jogszerű. Egyrészt közvetlen anyagi kárt is okoz a megnövekedett villanyszámlán keresztül, másrészt további hátrányokkal járhat a látogatók számára. Egy grafikus például szívesen hallgatna egy online rádiót munka közben, de ezt anélkül szeretné megtenni, hogy a rádió weboldala a számítógép erőforrásait lekötő kriptobányász szkripteket indítana el.

 

A G DATA, valamint a több mint ezer vállalkozást tömörítő német Eco Egyesület közösen kidolgozott (innen letölthető) javaslata szerint az eddig jellemzően a látogatók tudta nélkül zajló kriptobányászatot törvényes üzleti modellek finanszírozására is lehet használni, ha a weboldalak betartanak bizonyos szabályokat. 

 

Az alapvető elv természetesen a hozzájárulás: a látogatóknak bele kell egyezniük gépeik erőforrásainak felhasználásába úgy, hogy kifejezett engedélyüket adják ehhez. Emellett fontos, hogy a látogatónak legyen lehetősége leállítania a bányászatot, hogy a gép erőforrásait bármikor visszanyerje. A jogszerű bányászat nem terhelné túl az eszközöket, így meg kell teremteni a lehetőséget a processzorok maximális terhelésének korlátozására. 

 

A bányászatot szabályozó programnak a javaslat szerint emellett átláthatónak kell lennie, és nem tartalmazhat potenciálisan kártékony komponenseket. Így például nem nyithat hátsó ajtót a gépen, nem irányíthatja át felhasználót külső szerverekre, és nem gyűjthet személyes adatokat sem.

 

Mindez természetesen iparági összefogást is igényel, de a kriptobányászat lehetőséget jelenthet a tartalomszolgáltatók számára, hogy a hagyományos hirdetési lehetőségek, az előfizetéses rendszer és a támogatások mellé egy negyedik bevételi forrást is megteremtsenek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05