Magyar üzemeltetésű weboldalon mutatják be az első képeket egy fekete lyukról

forrás: Prím Online, 2019. április 10. 10:46

A magyar Cheppers fejlesztő cég üzemelteti azt a honlapot is, amelyen az amerikai National Science Foundation a mai napon közzéteszi az első képeket egy fekete lyukról. Az Event Horizon Telescope (EHT) projekt weboldala mögötti felhő alapú infrastruktúrát a hazai cég a rendkívüli érdeklődésre tekintettel felkészítette a kiugró, várhatóan akár tízmilliós nagyságrendű terhelésre.

Egyedülálló tudományos szenzációval készül április 10-re az amerikai National Science Foundation: ma hozzák nyilvánosságra az első fotókat a fekete lyukról. 

 

A Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics webes jelenléte (https://bhi.fas.harvard.edu/) a Drupal OpenScholar alkalmazásra épül, mely rendszer fejlesztésében a magyar csapat is közreműködött. A mögöttes infrastruktúrát az Amazon Web Services (AWS) cloud szolgáltatásaira építve pedig a Cheppers tervezte és ők is üzemeltetik egy éve. Az Event Horizon Telescope projekt weboldalán fogják nyilvánosságra hozni a fekete lyukakról készült első felvételeket.

 

A közép-európai idő szerint 15 órakor kezdődő közvetítés iránt óriási az érdeklődés a világ minden táján, ezért a várhatóan hatalmas terhelésre felkészülve a magyar Cheppers lehetővé tette, hogy egyidejűleg akár 10 millió látogató is megtekintse az általa üzemeltetett webes felületen publikált képeket.

 

„Büszkeséggel tölt el, hogy az Event Horizon Telescope projekt weboldala mögötti infrastuktúra üzemeltetőiként a részesei lehetünk egy olyan, tudományos világszenzációnak és fontos csillagászati mérföldkőnek számító eseménynek, mint a fekete lyukakról készített első fényképek bemutatása.” – hangsúlyozta Oroszvári Péter, a Cheppers Zrt. alapító-vezérigazgatója.

 

A közvetítés itt tekinthető meg: https://eventhorizontelescope.org 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05