Eltévedt és azonosítatlan repülőgépek a magyar légtérben

forrás: Prím Online, 2019. május 27. 10:23

A világszerte egyre növekvő légiforgalommal együtt emelkedik a kritikus intézkedést igénylő járatok száma is. A HungaroControl légiforgalmi irányítói közel negyedmillió repülőgép biztonságos közlekedését segítették az első négy hónapban, miközben egyre több váratlan eseménnyel kellett megküzdeniük.

Magyarországon a HungaroControl légiforgalmi irányítói a repülésbiztonság érdekében közel száz alkalommal jelentették különleges intézkedés szükségességét az első négy hónapban. Az azonnali, kritikus intézkedéseket a repülőgépek műszaki hibája, orvosi ellátásra szoruló vagy éppen másokra veszélyes utasok, kockázatos időjárási körülmények okozták, de az is előfordult, hogy irányítóink egy járat személyzetével nem tudták felvenni a kapcsolatot. 

 

Az idén húsz repülőgépnek kellett a leszállásban elsőbbséget biztosítani orvosi ellátást igénylő utas, öt gépnek pedig a fedélzetén történt rendbontás, garázdaság miatt. Tíz alkalommal fordult elő, hogy egy járat madárral ütközött, ami műszaki problémát okozhat, ezért ilyenkor biztosítani kell a futópálya azonnali átvizsgálását, illetve fel kell készülni arra az esetre, hogy emiatt a gép azonnali biztonságos leszállást kér.  A tavaszi időszakban gyakran az időjárás miatt kellett úgynevezett kitérő tevékenység végrehajtásában támogatni a pilótákat. Sokszor okoztak gondot a magyar légtérben azonosítás nélkül repülő légijárművek, amelyek személyzetével a légiforgalmi irányítók nem tudták felvenni a kapcsolatot. Ezekben az esetekben a HungaroControl a Magyar Honvédség fegyveres légvédelmi készenléti erőit értesíti. Az év első harmadában a vadászpilóták negyvenötször álltak készenlétben, és három alkalommal kellett intézkedniük. A Gripenek felszállása után a kapcsolat minden esetben helyreállt. 

 

A magyar légiforgalmi irányítók nem szuperhősök, de szuperképességekkel rendelkeznek – bármilyen helyzetben képesek biztosítani a magyar légtérben közlekedő repülőgépek utasainak biztonságát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53