Lehet-e egészségügyi adattal életet menteni?

forrás: Prím Online, 2019. október 17. 10:15

A Hungaromed szakmai konferenciáin 85 előadó és közel 3.000 résztvevő konzultált előadások és interaktív csoportmunkák formájában. Az október 7-9. között, második alkalommal megrendezett Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás több konferenciáját és szakmai eseményét is a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kara és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezte, főként a digitális egészségügy, a mesterséges intelligencia, a kórházi menedzsment stratégia, a betegbiztonság, az adat- és kiberbiztonság, a táplálkozástudomány és a demencia aktuális témáira fókuszálva.

A konferencián kiemelt szerepet kapott a digitalizáció, ezen belül is elsősorban a mesterséges intelligencia, az adatbányászat és a kiberbiztonság.

 

„A precíziós medicina egy ágy melletti segédeszközzé válik egy évtizeden belül. Már a mostani algoritmusok is képesek arra, hogy kiszűrjenek olyan tumor jeleket a képalkotó eszközök adatai alapján, amelyeket az adott felvételen maga a vizsgáló orvos sem vett észre. Vagyis az adat, illetve az adatok informatikai mélyelemzése alapvető változásokat hoz a gyógyításban.” – fogalmazta meg Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja.

 

Egész napos, kreditpontos képzés keretén belül zajlott a betegbiztonságot is támogató betegoktatásról szóló program. A jelenlegi, edukáció szervezett kereteit teremti meg a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK). Az EMK jelenleg is gyűjti, rendszerezi és szervezett képzésbe ülteti át az úgynevezett “jógyakorlatokat”. Távlati cél, hogy minden egészségügyi intézményben legyen legalább egy kolléga, aki elvégzett egy minőségügyi és betegbiztonsági képzést; aki képes a kapcsolódó eszköztár készség szintű alkalmazására illetve, hogy az egészségügyi oktatási rendszerből kikerülő minden orvos, szakdolgozó és vezető halljon a betegbiztonság témájáról a tanulmányai során.

 

 

A Digitális egészségügy – háttérintézményi prioritások konferencián sor került egy kerekasztalbeszélgetésre is digitalizáció témában, melyen részt vett a Semmelweis Egyetem két dékánja Prof. Kellermayer Miklós és Szócska Miklós, a legfontosabb háttérintézmények képviselői (OVSZ, OMSZ, ÁEEK) továbbá a négy orvosi egyetem hallgatói egyesületeinek elnökei (BOE, DOE, SZOE, POE).

 

A Kreditmaraton elnevezésű konferenciákon és továbbképzéseken összesen akár 75 kreditpontot is szerezhettek az egészségügyi dolgozók. A lehetőséggel több százan éltek , kiválasztva a számukra leginkább érdekesnek vélt témát, legyen szó demenciáról, táplálkozástudományról, digitális egészségügyről vagy betegbiztonságról.

 

A kiállítás adott helyet a Medicina Fórum eseményeinek is. A két évtizede megrendezésre kerülőegészségpolitikai fórum és kerekasztal beszélgetés mellett, ünnepélyes keretek között díjazták a kiemelkedő egészségügyi intézményeket. Idén először átadták a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság által alapított Év Medikusa díjat. A fórumon bemutatták a Medicina Évkönyvet is, amely október második felétől kapható az iMedio és Relay üzletekben.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyetemi képzéseket támogat a Schneider Electric

Az Óbudai Egyetemen már letették a vizsgát, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen pedig hamarosan végeznek az első hallgatók az intézmények és a Schneider Electric együttműködésében indított, az épületautomatizálásra és épületinformatikára fókuszáló kurzuson. A program révén gyakorlati, azonnal hasznosítható tudásra tesznek szert a frissen végzett fiatal szakemberek. 

2021. június 21. 16:53

A Fujitsu technológiájával 60%-kal* több szurkoló vehet részt az élő sporteseményeken

Akár 60%-kal több szurkoló élvezheti Covid-biztos módon az élő sporteseményeket – amikor erre a szabályok lehetőséget biztosítanak – a Fujitsu Digital Annealer rendszerre épülő, kvantumtechnológia által inspirált optimalizációs szolgáltatásával (Quantum-Inspired Optimization Service, QIOS). A sportcsarnokokba való visszatérést segítő technológia jóval nagyobb jegyárbevételt biztosít a sportkluboknak és a sportrendezvények szervezőinek. 

2021. június 21. 15:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40