A Fujitsu úttörő platformja felgyorsítja az új gyógyszerek piaci bevezetését

forrás: Prím Online, 2020. március 17. 17:40

A Fujitsu által a Polarisqb partnereként tesztelt áttörő jelentőségű, új gyógyszerkutatási platform segít a gyógyszergyártó vállalatoknak gyorsabban és költséghatékonyabban bevezetni a piacra a létfontosságú gyógyszereket. A platform a kvantumtechnológia által inspirált technológia, a gépi tanulás, valamint a hibrid kvantummechanikai és a molekuláris kvantummechanikai szimulációk (QM/MM) kombinációjával alakítja át a gyógyszerkutatás folyamatát.

Az innovatív platform megkeresi és azonosítja azokat a „de novo” vezérmolekulákat, amelyek felhasználásával kifejleszthetők a napjaink legveszélyesebb betegségei ellen hatásos gyógyszerek. A platformmal kezdetben a széles körben elterjedt dengue-lázra keresnek gyógymódot. 

 

Míg más módszerekkel tízmilliós, a Fujitsu és a Polarisqb platformjával milliárdos nagyságrendben lehet vizsgálni a molekulákat. Amellett, hogy a rendszer több molekulát tud ellenőrizni, a piacon elérhető többi gyógyszerkutatási platformnál gyorsabban el tudja végezni ezt a feladatot. A Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer rendszere tízezerszer gyorsabb a hasonló megoldásoknál, így 2-4 évről mindössze 8 hónapra rövidíti a vezérmolekulák megkereséshez és a gyógyszerfejlesztés első szakaszának megkezdéséhez szükséges időt. 

 

A vezérmolekulák azonosítása után a Polarisqb saját fejlesztésű gépi tanulási algoritmusa és QM/MM-szimulációi gyorsan felmérik, hogy a molekula rendelkezik-e minden olyan tulajdonsággal, amelyre egy gyógyszernek szüksége van a piaci bevezetéshez. A koronavírushoz hasonló járványok felhívják a figyelmet arra, hogy az eddiginél gyorsabb folyamatokra van szükség a gyógymód megtalálásához. Ez a platform az eredményes és gyors reagálásban segíti a gyógyszeripari vállalatokat.

 

 

Patrick Stephenson, a Fujitsu UK innovációért és egészségügyi ügyfelekért felelős igazgatója: „A Fujitsu kvantumtechnológia által inspirált Digital Annealer rendszere úttörő technológiát képvisel. Izgatottan várom, hogy partnerünk, a Polarisqb közreműködésével hogyan sikerül ezzel a rendszerrel magasabb szintre emelnünk a gyógyszerkutatási folyamatot. A platform skálázásával a jövőben számos egyéb betegséggel szemben is szeretnénk felvenni a harcot, hogy a gyógyszerek gyorsabban és költséghatékonyabban eljussanak a betegekhez.” 

 

Dr. Shahar Keinan, a Cloud Pharmaceuticals cégből kivált Polarisqb vezérigazgatója: „A Polarisqb nagy várakozásokkal vesz részt a gyógyszerkutatást forradalmasító új platform fejlesztésében. Meggyőződésünk, hogy a gyógyszerek fejlesztése inflexiós pontot ért el. A kvantumtechnológia által inspirált számítástechnika bevezetésével, a piaci igényekre reagálva, jelentősen növelni tudjuk mind a számítások sebességét, mind pedig  a vizsgálatnak alávetett lehetséges molekulák körét.” 

 

A jelenlegi kísérleti projekt célja az évente 100 millió fertőzést és 22 ezer halálesetet okozó dengue-láz gyógyítására megfelelő molekulák azonosítása. A dengue-láz ellen még mindig nem létezik az összes érintett esetében alkalmazható gyógymód, ezért tűzte ki a Fujitsu és a Polarisqb ezt a fontos célt a közös gyógyszerkutatási platform kísérleti projektjéhez. 

 

A partnerek arra számítanak, hogy 2020 májusára azonosítani tudják majd a dengue-láz gyógyszerének új vezérmolekuláit, amelyek felhasználásával a partnerek továbbléphetnek a gyógyszerkutatási folyamat következő szakaszába. Ezzel párhuzamosan a két vállat jelenleg gyógyszeripari partnerekkel együtt vizsgálja a későbbiekben megcélozható egyéb betegségek körét.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hozzáférhetőségi funkciókkal érkeznek a legújabb okostévék

A televízió az utóbbi időben olyan központi eszközzé vált, amely összeköti a felhasználókat a világgal. Ahogy a tévékre elérhető tartalomkínálat egyre növekszik és színesedik, az otthoni szórakozási lehetőségek is egyre sokfélébbek. A folyamatos fejlődés ellenére a siketek és nagyothallók, valamint a vakok és gyengénlátók számára a készülékek alapvető funkcióinak használta is nehézséget okozhat.

2021. május 10. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35