Még több adatközponti fejlesztés jön, kulcskérdés lehet a biztonság

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 5. 11:58

A következő években is hatalmas összegeket fordítanak majd az adatközpontok fejlesztésére, 2023-ban akár már 125 milliárd dollárt is szánhatnak erre a célra. Az ezekben a létesítményekben elhelyezett szervereken futó alkalmazások vállalkozások és egyéni felhasználók tömegeit szolgálják ki, ezért kulcsfontosságú a folyamatos működés és a megfelelő biztonság, amit többek között a Schneider Electric EcoStruxure megoldásai garantálnak.

Míg 2019-ben még 82 milliárd dollárt költöttek adatközponti beruházásokra a nagy felhő- és kolokációs szolgáltatók, addig 2023-ra ez az összeg elérheti a 125 milliárd dollárt az Omdia előrejelzése szerint. Amennyiben bejön a technológiai szektorra szakosodott kutatócég jóslata, az azt jelenti, hogy a vizsgált időszakban évente átlagosan közel 10 százalékkal bővül majd az adatközponti fejlesztésekre szánt összeg.

 

A beruházások üteme ráadásul még gyorsulhat is, hiszen a Covid19-járvány hatására elképesztő mértékben megnőtt az igény a távmunkát és a digitális oktatást támogató alkalmazásokra, illetve látványosan bővült a kereslet az üzleti szektorban a felhőalapú megoldásokra. Az adatközpontokban lévő szervereken futtatott kritikus alkalmazások miatt kiemelten fontos ezen létesítmények és a bennük található eszközök biztonsága, mind szoftveres, mind fizikai szempontból.

 

 

Jelentős kihívás ugyanakkor, hogy különböző okok miatt – agilis működés, költségcsökkentés, jogszabályi megfelelés – számos vállalatnál hibrid környezeteket alakítanak ki, különböző eszközökkel és megoldásokkal, és ezek menedzselése pedig komoly feladatot jelent. Ráadásul a kapcsolódó költségek és hatékonysági mutatók a legtöbb üzemeltető és felhasználó számára követhetetlenek.

 

Ezeknek a kihívásoknak a leküzdésében segíthet a Schneider Electric EcoStruxure IT megoldása. Az adatközponti infrastruktúra menedzselését támogató rendszer segítségével bárhonnan, akár egy mobiltelefon segítségével tájékozódhatnak az üzemeltetők és vezetők a létesítmény aktuális állapotáról, legyen szó a szünetmentes tápegységekről, a hőmérsékletről, vagy éppen a hűtés hatásfokáról. Ezzel a tervezési és modellezési eszközzel bármely méretű adatközpont vagy kolokációs létesítmény csökkentheti üzemeltetési költségeit és maximalizálhatja a rendelkezésre állást, miközben rálátást kap a teljesítményre, és automatizálhatja a munkafolyamatokat. „Az EcoStruxure IT Advisor azonban ennél jóval többre képes, elemző jelentése ugyanis megmutatja a felhasználóknak, milyen hatással lehetnek a meghibásodások az egyes eszközökre és az infrastruktúrára, komoly segítséget nyújtva ezzel a kockázattervezéshez és az incidensek megelőzéséhez” - mutatott rá Szarka Attila, a Schneider Electric szakértője. 

 

A Schneider Electric felhőalapú megoldása kiberbiztonsági szempontból is magas szintű védettséget biztosít. A társaság ugyanis olyan architektúrát dolgozott ki, amelyben az adatokat egy gateway szoftver gyűjti, a rendszer pedig csak ezekhez az alap üzemeltetési információkhoz fér hozzá, amelyeknek üzleti szempontból alacsony a kockázata. Emellett a felhasználó egy applikáción keresztül kapja a riasztásokat és láthatja az adatokat, így anélkül hozhat döntéseket és folytathat kommunikációt az alkalmazáson keresztül, hogy bejelentkezne bármilyen vállalati hálózatba, kiküszöbölve ezzel az ebből adódó kockázatokat. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09