A Wolfram Research minősített oktatója lett az ELTE docense

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 12. 19:45

Lóczi Lajos, az ELTE Informatikai Kar Numerikus Analízis Tanszékének docense elnyerte a cég minősített oktatója (Certified Instructor) címet. Ezzel a képesítéssel világszerte jelenleg mintegy 130-an rendelkeznek.

A Wolfram Research cég neve a Mathematica elnevezésű programjának 1988-as debütálása után vált ismertté. A szoftver egy elegáns, magas szintű szimbolikus programnyelvre, a Wolfram-nyelvre épül. A böngészőkből meghívható (és az Amazon Alexa vagy Apple Siri asszisztensei által is használt) WolframAlpha szolgáltatás (computational knowledge engine vagy answer engine) sok millió soros programkódja nagyrészt Wolfram nyelven íródott, de a nyelvet a Raspberry Pi miniszámítógépekben is hozzáférhetővé tették.

 

A Wolfram lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy nagyon különbözőnek tűnő objektumokkal is egységes módon dolgozhasson, legyen az képlet, interaktív animáció, hangfájl, idősor, egy japán karakterekből álló szöveg vagy egy absztrakt neurális hálózat. A programnyelv másik fő jellemzője, hogy tudásalapú, azaz a nyelvből közvetlenül elérhető számos rendszeresen frissített adatbázis, többek között orvosi, biológiai, kémiai, részecskefizikai, csillagászati, földrajzi, meteorológiai, tőzsdei vagy nyelvi adatokkal.

 

Egy internetre kapcsolt gépen futó, két-három sorból álló Wolfram-programmal egyszerűen megjeleníthetjük például az emberi szív billentyűinek elhelyezkedését; az ibuprofén molekulájának térszerkezetét; a Nap körül keringő üstökösök pályáit; Budapest 2020-ban mért napi átlaghőmérsékleteinek grafikonját; megszámolhatjuk, hányszor fordul elő az emberi DNS-ben a „GATTACA” szekvencia; vagy mondjuk melyik értelmes német szó kapható meg a „gubnadzea” sorozat betűinek megfelelő átrendezésével.

 

A Wolfram-nyelv egységes tervezési elvek alapján ma is folyamatosan és dinamikusan fejlődik, teljes dokumentációja sok tízezer oldal. A Mathematica felhasználói tábora több milliós.

 

Lóczi Lajos csaknem a kezdetektől fogva tanulmányozza a Mathematica programot és az azóta eltelt évtizedekben napi rendszerességgel használja tanulmányaihoz, kutatói és oktatói munkájához.

 

A Certified Instructor címet a Wolfram Research 2009 óta ítéli oda olyan kutatóknak, tanároknak vagy az iparban dolgozó személyeknek, akik kimagasló szinten ismerik és alkalmazzák a Mathematica szoftvercsomagot, illetve a Wolfram-nyelvet.

 

A cikket a Qjob.hu - a szakemberkereső támogatta

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05