Novotny Zoltán és Sarlós Péterné az NMHH idei díjazottjai

forrás: Prím Online, 2020. október 22. 11:10

A média és a műsorszórás területén kiemelkedő teljesítmények díjazására alapított Goldmark Péter Károly-díjat idén a legendás sportriporter, Novotny Zoltán, valamint a Médiatanács titkárságának főosztályvezetője, Sarlós Péterné kapta. A színes televízió feltalálójáról elnevezett életműdíjat annak alapítója, Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke adta át az NMHH Ostrom utcai székházában október 21-én.

„A díjazottak bár egészen eltérő területen dolgoznak a médián belül, ami azonban közös bennük: az a kitartó maximalizmus” – mondta méltató beszédében Karas Monika, az NMHH elnöke. „Az ember filozófiája nem szavakban fejezhető ki a legjobban, hanem a döntéseivel” – tette hozzá, Eleanor Rooseveltet idézve. Az elnök kiemelte, hogy mindkét díjazott munkássága az állandóságot képviseli a folyamatosan változó körülmények közepette. Novotny Zoltán az elmúlt fél évszázad valamennyi nyári olimpiájáról tudósított – és bár ez alatt az ötven év alatt minden megváltozott, az ő jelenléte évről évre garanciát jelentett a magas szakmai színvonalra. Ugyan reflektorfény és publicitás nélkül, de ugyanezt tette Sarlós Péterné is a maga hivatali szakterületén. Az NMHH jogelődjénél, az ORTT-nél kezdte pályáját, és mind a konvergens hatóság 2010-es létrejötte alatt, mind a Médiatanács tagcseréi közben az ő személye biztos szakmai hátteret jelentett a testület tagjai számára. „Ezekben a rendkívüli időkben erre van a legnagyobb szükség” – foglalta össze Karas Monika. 

 

Novotny Zoltán, a magyar sportújságírás meghatározó alakja. 1966 óta dolgozik a Magyar Rádióban, ahol közel másfél évtizedig vezette a sportosztályt, 1996 és 2003 között a Petőfi Rádió főszerkesztője is volt. 1968 óta valamennyi, összesen 13 nyári olimpiáról tudósított, huszonhét magyar aranyérem megszületéséről közvetítve.

 

Jelenleg a Sportvilág szerkesztő-műsorvezetője. Tizenhét évig vezette a Magyar Sportújságírók Szövetségét, amelynek jelenleg tiszteletbeli elnöke. Emellett beszédtanárként segíti a fiatalabb generáció fejlődését. Számtalan díj mellett kitüntették a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, a Magyar Arany Érdemkereszttel, a Közmédia Életműdíjjal, a Kodály-, a Táncsics-, a Szepesi-, a Knézy Jenő-, a Prima-díjjal és kétszeresen a MOB-médiadíjjal is. 

 

 

Sarlós Péterné (született Bőcs Mária) immár 22 éve, 1998-ban csatlakozott az NMHH jogelődjéhez, az akkori ORTT-hez döntéselőkészítő munkatársként. 2010 óta vezeti a Médiatanács titkárságát, főosztályvezető-helyettesként, majd főosztályvezetőként. Kiemelkedő szerepe volt az ORTT 2010-es megszűnésével és a konvergens hatóság megszületésével járó átalakulás háttérmunkálataiban. Az általa vezetett titkárság az első Médiatanács-tagok kilencéves hivatali idejének lejártakor és az új testület fölállásakor is a folytonosság záloga volt. Azóta is kitűnő szaktudással biztosítja a testület, valamint az ahhoz tartozó Médiatudományi Intézet munkájához az adminisztratív és részben szakmai hátteret. 2002-ben Kiemelkedő szakmai munkáért-elismerést vehetett át, 2008-ban szakmai tanácsadó címet kapott. 

 

A Goldmark Péter Károly-díjat 2015 óta adományozhatja az NMHH elnöke olyan szakembereknek, akik a média területén, a műsorszórás és a médiaszolgáltatások fejlődéséért folytattak kimagasló színvonalú tevékenységet, valamint több évtizeden át végeztek kiemelkedő munkát. 

 

A díj névadója Goldmark Péter Károly 1906-ben született Budapesten. Bécsi és berlini tanulmányok után 1933-tól Amerikába költözött, a CBS kereskedelmi televízió laborvezetője, majd igazgatója lett. 1940-ben alkotta meg az első színes tévét. Nevéhez fűződik a televízió orvosi alkalmazása, a gyomor- és bélrendszer vizsgálatára alkalmas minitévé, de a mikrobarázdás hanglemez és a sztereó lemezjátszó kifejlesztése is. Az ő színes mini tévékameráját használták az Apollo10 holdexpedícióban is. 1977-ben, halála évében megkapta a National Medal of Science-t, a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05