Így előzhetjük meg, hogy elszökjenek kedvenceink

forrás: Prím Online, 2020. december 30. 18:38

A kutyásoknak a szilveszter egyet jelent a rémálommal – bár idén valószínűleg kevesebb tűzjátékkal és petárdázással találkozhatunk, még így is számolnunk kell az ezzel kapcsolatos problémákkal. Ha kedvencünk a hirtelen hangoktól megijed és elszökik, fontos, hogy mielőbb cselekedjünk, hiszen egy óra alatt akár 30 kilométer távolságot is megtehet. Óvári András, a Vigyél Haza! Alapítvány alapítója megosztott néhány hasznos tanácsot, hogy biztonságban tudhassuk kedvenceinket.

Hosszú távú elköteleződés

Bár sokan úgy gondolják, hogy a kijárási korlátozás alatt remek társ egy új kiskedvenc, vagy tökéletes karácsonyi meglepetés lehet gyerekeknek, nagyszülőknek, valójában ezzel több mint egy évtizednyi felelősséget is „ajándékozunk”. Épp ezért a befogadáshoz elengedhetetlen a tulajdonos hosszú távú elköteleződése. A kutyák ellátásának a napi 2-3 sétáltatás is a része, amiről esős-napos időben, túlórák, korlátozások alatt sem szabad elfeledkezni – egyébként nagyobb eséllyel fognak elindulni a saját útjukon.

 

 

Vigyázzunk szilveszterkor

Szilveszterkor a tűzjátékok, petárdák hang- és fényhatásától könnyen megijedhetnek a házi kedvencek. Még nagyobb a rizikó a frissen örökbefogadott kutyáknál: nekik alapból kell egy kis idő, míg megszokják az új otthonukat és ezzel együtt a gazdijukat is. Viharok, tűzjátékok alatt az segíthet, ha a kutyánk mellett vagyunk, próbáljuk megnyugtatni a jelenlétükkel. A kinti négylábúkat is érdemes beengedni a házba ilyenkor, hogy biztonságban érezzék magukat, és ne meneküljenek el.

 

Tartsuk pórázon

Városban, forgalmasabb helyeken kifejezetten fontos a pórázhasználat: hiszen akármennyire is jól nevelt a kutyánk, egy hirtelen zajra, villanásra, vagy akár más állatot látva könnyen elszaladhat. Az autók emellett külön veszélyforrást jelentenek. Csak akkor engedjük szabadon a kutyánkat, ha olyan térben vagyunk, ahol biztonságosan mozoghat, és nem zavar másokat. A frissen befogadott háziállatokat viszont csak pórázon sétáltassuk, míg meg nem szokja a társaságunkat, egyébként elfuthat, eltévedhet.

 

 

Ha megtörtént a baj

Először is: ha megszökött a kutyánk, ne várjunk arra, hogy visszajön! Egy ijedt eb akár óránként 20 -30 kilométer távolságot is megtehet, így a legfontosabb, hogy azonnal kezdjük el a keresését. Kutyakereső alkalmazáson bejelenthetjük az eltünését, emellett érdemes közösségi oldalakon, a környékbeli csoportokban is segítséget kérni. Ha szeretnénk biztosra menni, és folyamatosan tudni, merre van épp kedvencünk, a Telenornál kapható, nyakörvre fűzhető kisméretű eszközzel folyamatosan láthatjuk, hogy éppen hol tartózkodik kutyánk és nyomon követhetjük mozgását. Ez a cseppálló GPS-helymeghatározó készülék rögzíti és egy okostelefon-alkalmazás segítségével mutatja meg, merre járt az elmúlt 24 órában. Sőt, az app segítségével virtuális kerítést is beállíthatunk kedvencünknek – ha nyomkövetővel a nyakörvén elszökik és a környéken eléri/átlépi az okostelefonos alkalmazásban beállított területi határt, azt okostelefonunk ezt azonnal jelzi, megelőzhető kedvencünk távolabbi kóborlása.

 

 

Ha kóbor kutyát találunk

Ha esetleg eltévedt négylábút találunk, először nézzük meg, van-e rajta olyan nyakörv vagy biléta, melyekkel beazonosíthatjuk a tulajdonos adatait. Ha nincs ilyen, vigyük el a legközelebbi állatorvoshoz vagy olyan kutyabarát helyszínre (például étterem, szálloda, töltőállomás), ahol leolvassák a mikrochipjét. Semmiképp se hagyjuk egyedül kóborolni, hiszen az ijedt állat még messzebbre szökhet, vagy akár balesetet is okozhat.

 

Háziállatunk helyzetének követéséhez ideális a Blaupunkt GS02 eszköz: a cseppálló, kis mérete révén egyszerűen a kutya nyakörvére fűzhető GPS-helymeghatározó kütyü és a hozzá tartozó app segítségével követhető, hogy hol van éppen, merre kóborolt el kedvencünk. Az eszköz a kifejezetten alacsony, hűség nélkül 490 forintos havidíjért elérhető Telenor Track tarifával vásárolható meg, amely havi 1GB, 32/32 Kbps maximális le- és feltöltési sebességgel biztosított mobilnetet tartalmaz – ez pont elegendő a kutyás nyomkövető eszközök adatigényéhez.

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyre több autós önvédelmi eszköze a menetrögzítő kamera

Egy év alatt több mint háromszorosára nőtt a menetrögzítő kamerák iránti kereset a MediaMarkt tapasztalatai szerint. Egyre többen küldik be az ezekkel az eszközökkel készített felvételeket is a Budapesti Autósok Közösségéhez. Az autósok a saját védelmükben használják ezeket az eszközöket, úgy érzik, bármikor előfordulhat, hogy egy vitás közlekedési szituációban bizonyítaniuk kell ártatlanságukat. 

2021. május 14. 18:25

A Samsung Bespoke készülékeiből épül fel a jövő konyhája

A Samsung a Bespoke Home 2021 online eseményen mutatta be vízióját a jövő háztartásáról. A bemutatón a vállalat Bespoke berendezései is bemutatkoztak, amelyek közül a Bespoke hűtőszekrény első alkalommal válik elérhetővé Magyarországon. Az új készülékek sokoldalúak, kialakításuk személyre szabható és hozzájárulnak a felhasználók csatlakoztatott életmódjához. 

2021. május 13. 16:48

A Facebook új fejlesztése: karszalag az AR eszközök vezérléséhez

Amikor egy olyan technológiában, mint a kibővített valóság ilyen mértékű növekedés tapasztalható, akkor egyértelművé válik, hogy óriási változást hoz majd életünkben és mindennapjaink részévé válik. 

2021. május 10. 11:38

Új okoskarkötő a Huawei kínálatában

A Huawei Technologies bemutatta Band okoskarkötő-családjának legújabb tagját, a Band 6-ot. Az okoseszköz a korábbinál másfélszer nagyobb, 1,47 hüvelykes FullView, AMOLED kijelzőt kapott, súlya mindössze 18 gramm és egy feltöltéssel két hétig használható. A Band 6 egész nap figyel használója egészségére, méri többek között a véroxigén-szintjét, pulzusát és egyéb jellemzőit, valamint figyelmeztetést küld, ha problémát észlel. 

2021. május 8. 16:33

Ezer darab profi vércukormérőt kap az Országos Mentőszolgálat

Ezer darab egyénileg testreszabható, „okos” vércukormérőt adományoz a száz százalékban magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak. A közel laboratóriumi pontosságú, telemedicinás rendszerrel összekapcsolható vércukormérők lehetővé teszik, hogy a mentősök kiérkezéskor gyorsan és hatékonyan állapítsák meg a koronavírus által különösen veszélyeztetett, ellátásra szoruló cukorbetegek vércukorszintértékét. 

2021. április 27. 16:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35