Elindította Magyarország első, élő 5G-s ipari felhasználását a Huawei

forrás: Prím Online, 2021. január 14. 18:00

A Huawei Technologies Európai Ellátó Központjának (ESC) pátyi üzemében elindult Magyarország első, valós környezetben működő ipari felhasználású 5G magánhálózata. A több ütemben megvalósuló, Ipar 4.0 alkalmazásokat támogató megoldással a létesítményben hatékonyabbak, biztonságosabbak és költséghatékonyabbak lesznek a termelési, raktározási és anyagmozgatási folyamatok. 

A telephelyen már most az 5G-alapú logisztikai rendszerbe kapcsolt önvezető targoncák üzemelnek, amelyek emberi beavatkozás nélkül végzik a raktári műveleteket. A közeljövőben számos új technológiai megoldással, köztük kiterjesztett valósággal (Augmented Reality – AR) bővülő rendszert Solymár Károly, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkárának jelentlétében avatták fel. 

 

Az 5G mobilhálózati technológia egyik nagyon jelentős felhasználási területe lesz, hogy a nyilvános – a végfelhasználók számára elérhető – hálózatok mellett, teljesen privát- illetve vegyes, publikus-privát hálózatok is kiépíthetőek ugyanabban a frekvenciatartományban, ugyanazokkal a berendezésekkel. Ez lehetővé teszi az 5G legfontosabb előnyeinek – úgy, mint a nagy sávszélesség és a minimális késleltetés - a kihasználását különböző üzleti területeken, gyártási-termelési folyamatokban, sőt akár a garantált rendelkezésre állást igénylő, kritikus infrastruktúrák esetén is. 

 

 

A Huawei Technologies Magyarországon működő Európai Ellátó Központjának pátyi létesítményében indult el Magyarországon az első ilyen élő, valós termelési környezetben működő 5G magánhálózat, amely a vállalat gyártási-logisztikai folyamatait segíti. A rendszer a rádiós kapcsolaton kívül a nyilvános internet- és mobilhálózattól független informatikai- és távközlési maghálózati eszközöket is tartalmaz, így IT-biztonságot tekintve is nagy megbízhatóságú. 

 

„Örömmel és nagy érdeklődéssel figyeljük az 5G technológiára épülő megoldások fejlődését, amelynek egyik meghatározó magyarországi mérföldköve a mai ünnepélyes átadás is, ahol ipari, logisztikai célokat szolgál ki a szélessávú adatkapcsolaton alapuló fejlesztés. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az 5G fejlesztések jelentős része Európán belül Magyarországon valósuljon meg, ennek érdekében hoztunk létre a győri Széchenyi István Egyetemen Digitális Fejlesztési Központunkat, és ezért dolgozunk partnerségben egyetemekkel, hogy a fejlesztések mellett megfelelő erőforrásaink is biztosítva legyenek. A jövő a gyors és hatékony adatátvitellel, a digitalizációs technológiák felhasználásával valósulhat csak meg, ebben partnerei vagyunk minden olyan innovatív nagyvállalatnak, amely fejlesztést és beruházást hoz Magyarországra” – nyilatkozta Dr. Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

 

„A Huawei világszerte úttörő szerepet játszik abban, hogy a következő generációs mobilhálózati technológia minél előbb elterjedhessen, és előnyeit a végfelhasználók és az üzleti élet szereplői is kihasználhassák. Nagy öröm számunkra, hogy az ultramodern rendszer a Huawei eszközeinek felhasználásával jött létre, amelyeknek számos eleme épp itt Magyarországon, a pátyi üzemben készült” – hangsúlyozta Colin Cai, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója. 

 

 

Önvezető szállítójárművek, gyártás kiterjesztett valósággal

A rendszer működéséhez szükséges infrastruktúra már kiépült, és beüzemelték az első alkalmazást is, a gyár és logisztikai központ területén már önvezető szállítójármű működik.  A központi logisztikai rendszerbe kapcsolt, a rakodást, szállítást segítő autonóm villástargonca útját emberi beavatkozás nélkül számítógép irányítja – az 5G-nek köszönhetően minimális késleltetéssel. Az autonóm járművekkel a raktározott anyagok és berendezések mozgatása hatékonyabbá, biztonságosabbá és költséghatékonyabbá válik.

 

A rendszer fejlesztése nem ér itt véget, a közeljövőben több, az 5G infrastruktúrát használó, az Ipar 4.0-nak – a termelés digitalizált, automatizált, hálózatba kapcsolt és részben önvezérlő működése – megfelelő alkalmazással bővül a megoldás. A tervek szerint még 2021-ben kiterjesztett valósággal támogatott dinamikus gyártási folyamatokat, intelligens karbantartási és logisztikai optimalizálási alkalmazásokat vezetnek be. 

 

Huawei: 5G-ben az első

A Huawei vezető szerepet tölt be a világon az 5G telekommunikációs hálózatok és eszközök fejlesztésében, valamint kiépítésében. A vállalatnak úttörő szerepe van a magyarországi ötödik generációs hálózat fejlesztésben is, a Vodafone a Huawei eszközein indította el Magyarország első kereskedelmi 5G-s hálózatát, valamint a Huawei az egyik vezető 5G-s hálózati beszállító a világon, és a legtöbb 5G-s szabadalom tulajdonosa. 

 

A Huawei Európai Ellátó Központja, amely a vállalat második legnagyobb ilyen létesítménye a világon, 2009-ben nyitotta meg kapuit, több mint 50 országot látnak el Magyarországról Huawei termékekkel. Az ESC több telephelyen, így többek között Pátyon is működik. 

 

A Huawei Technologies jelenleg a világ legnagyobb ICT megoldásszállítója és a második legnagyobb okostelefon gyártója. A vállalat 2005-ben kezdte meg működését Magyarországon. A nyílt és tisztességes befektetési környezetnek köszönhetően az elmúlt 15 évben összesen 1,5 milliárd dollár értékben fektetett be Magyarországon, és több mint 2400 munkahelyet teremtett. Az elmúlt öt évben a vállalat teljes magyarországi beszerzéseinek összege elérte a 246 millió dollárt, összesen 277 millió dollár adót fizetett be a költségvetésbe. A Huawei 2020 októberében új K+F központot hozott létre Budapesten, amely a mesterséges intelligencia, a képfeldolgozás, a streaming szolgáltatás és a rendkívül nagyméretű elosztórendszerek területére összpontosít. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05