Szinte minden szervezet tapasztalt mobil eszközzel kapcsolatos támadást 2020-ban

forrás: Prím Online, 2021. április 20. 09:53

A Check Point Software Technologies Ltd., a cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat bemutatta mobil biztonsági jelentésének 2021-es kiadását

A vállalatok mobil eszközeit megcélzó, újonnan megjelenő fenyegetéseket vizsgáló jelentés széleskörű áttekintést nyújt a kártékony programokra, az eszközök sérülékenységeire, és a nemzetállamok cyber-támadásaira vonatkozó legfontosabb trendekről. Ugyanakkor bemutatja azt is, hogy a szervezetek mily módon tudják megvédeni magukat a jelen és a jövő összetett mobil fenyegetéseivel szemben, illetve azt, hogy ezen fenyegetések hogyan változhatnak a következőkben.

 

A COVID-19 pandémia miatt a tömeges távoli munkavégzésre való átállás drámai növekedést vont maga után a mobil eszközök elleni támadások terén, aminek eredményeképp a szervezetek 97%-ának kellett szembe néznie különböző támadási vektorokból származó fenyegetésekkel. Az előrejelzések szerint az alkalmazottak 60%-a lesz 2024-re mobil, így a mobil biztonság minden szervezet számára prioritást élvez. 

•  Minden vállalatot veszélyeztetnek a mobil támadások: 2020 során majd minden szervezet legalább egy alkalommal tapasztalt mobil eszközöket megcélzó, kártékony programokon alapuló támadást. Ezen támadások 93%-a az eszköz-hálózatból indult, mely arra próbálta rávenni a felhasználókat, hogy fertőzött weboldalakon vagy URL-eken keresztül telepítsenek kártékony terhelést, vagy pedig a felhasználók adatait kísérelte meg ellopni.

•  A szervezetek majd fele találkozott kártékony mobil app-okkal: 2020 során a szervezetek 46%-ánál akadt legalább egy alkalmazott, aki kártékony mobil alkalmazást töltött le, mely fenyegetést jelentett a szervezet hálózataira és adataira. 

•  Világszerte minden negyedik mobil eszköz sérülékeny: A Check Point Achilles kutatása szerint a világ mobil eszközeinek legalább 40%-a a chipsetek hibái miatt eredendően sérülékeny a cyber támadásokkal szemben, ezért sürgős javításra szorul. 

•  Növekszik a mobil eszközöket megcélzó kártékony programok száma: 2020-ban a Check Point 15%-os növekedést tapasztalt a banki trójai tevékenységben, melyek során a felhasználók mobil banki adatai kerültek veszélybe, vagy lettek ellopva. A fenyegetéseket indítók kártékony mobil programokat terjesztettek, köztük mobil távoli hozzáféréssel működtethető trójai programokat (MRTA-ok), banki trójaiakat és prémium tárcsázó programokat, melyek sok esetben olyan app-okban rejtik el a kártékony programokat, melyek COVID-19-el kapcsolatos információkat ígérnek. 

•  Az APT csoportok mobil eszközöket vesznek célba: a személyes mobilok különösen vonzó célpontjai a különböző APT csoportoknak, mint az iráni Rampant Kitten, mely gondosan kidolgozott és szofisztikáltan célzott támadásokat levezényelve kémkedett a felhasználók után és lopta el érzékeny adataikat. 

 

 

„2020 során azt tapasztaltuk, hogy a mobil eszközökkel kapcsolatos fenyegetések köre tovább növekedett, majd minden szervezetet mostanra ért valamilyen támadás,” - mondta Neatsun Ziv, a Check Point fenyegetés-védelemmel foglalkozó elnök-helyettese. „Már látható, hogy még összetettebb fenyegetések lesznek a jövőben. A cyber-bűnözők továbbra is fejlesztik és adaptálják technikájukat, hogy kihasználják egyre növekvő függésünket a mobil eszközök használatától. A vállalatoknak mobil eszközök védelmét biztosító megoldásokat kell adoptálniuk, melyek zökkenőmentesen védik az eszközöket a jelen fejlett cyber fenyegetéseivel szemben, a felhasználóknak pedig óvatosnak kell lenniük és a kockázat csökkentése érdekében csak olyan alkalmazásokat szabad használniuk, melyek hivatalos app store-okból származnak.”

 

2020 során a Check Point új és különösen jelentős támadást azonosított be, melyben a fenyegetést indítók egy nagy, nemzetközi vállalat mobil eszköz menedzsment (MDM) rendszerének használatával a menedzselt mobil eszközök több, mint 75%-ára kártékony programot telepítettek – a megoldás révén a mobilok vállalaton belüli használatát kívánták kontrollálni.

 

A Check Point mobil biztonsági jelentésének 2021-es kiadása 2020. január 1. és december 31. között 1800, Check Point Harmony Mobile-t (a Check Point mobil fenyegetések elleni védelmi megoldását) használó szervezetnél gyűjtött adatokon alapul. Emellett a jelentés készítése során használták a Check Point ThreatCloud Intelligence, a legnagyobb, a cyber bűnözéssel szemben harcoló, kollaboráción alapuló hálózat adatait is, mely fenyegetésekkel kapcsolatos adatokat és támadási trendekkel kapcsolatos információkat szolgáltat a szenzorok globális hálózata számára; valamint a Check Point Research (CPR) elmúlt 12 hónap során végzett kutatásaiból és külső szervezetek felméréseiből származó adatokat.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50