Építészeti innovációval a terrorizmus megelőzéséért

forrás: Prím Online, 2021. május 7. 19:03

A Paulinyi&Partners egyedüli magyar szereplőként vesz részt az EUProtect projektben, melynek fő célja olyan új megoldások kidolgozása, amelyek nemcsak a polgárokat, hanem az épületet, az infrastruktúrát is védi a terrorista fenyegetésektől. A tervezőiroda egy budapesti bevásárlóközpont védelmére dolgoz ki részletes terveket.

A Paulinyi&Partners Magyarország egyik legnagyobb múltra visszatekintő mérnöki cégcsoportja, amely immár több mint 30 éve tesz a minőségi és fenntartható építészetért. A cégcsoport egyedüli hazai piaci szereplőként nyerte el az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizon 2020 keretében megvalósuló EUProtect pályázatát. 

 

Az EUProtect program fő célja az épülettervezés olyan új elemeinek kidolgozása, amely a középületek terrorista fenyegetésekkel szembeni sebezhetőségének csökkentésére fókuszál. A projekt résztvevői kiemelt figyelmet fordítanak az épületek felhasználóira viselkedésük modellezésével és szimulációjával, annak érdekében, hogy terrortámadások esetén a hatékonyabb védelemben részesüljenek.

 

A projekt konzorciuma 6 partnerből áll, amelyek mindegyike speciális ismeretekkel rendelkezik a projekthez szükséges tudományos és technológiai ágazatban. A konzorciumban a Paulinyi&Partners mellett három olasz és két spanyol szervezet erősíti a projektet. A STAM mérnöki vállalkozás szakmai csapata a létfontosságú infrastruktúrák biztonságával kapcsolatos tevékenységek nagy részéért, illetve a projekt koordinációjáért felel, az Istituto Affari Internazionali (IAI) nonprofit szervezet gazdasági, külpolitikai és biztonsági kérdések területét erősíti szakértőik bevonásával. A római székhelyű Università degli Studi di Roma Tor Vergata (UNITOV) egyetem a biológiai és a vegyi hadviselés fegyverek szakértőjeként vesz részt a projektben. 

 

 

A spanyol APF mérnökiroda szakemberei infrastrukturális és közlekedési projektekben nyújtanak szolgáltatásokat kiemelkedő tapasztalattal. A Metro de Madrid (MDM) a madridi metróhálózat üzemeltetőjeként a projekt keretei között a spanyol főváros egyik metróállomásának védelmét dolgozza ki, míg a magyar tervezőiroda egy budapesti bevásárlóközpont vizsgálatáért felel.

 

A projekt kezdéseként az IAI teljeskörű előrejelzést készített a lehetséges támadásokról, amelyek szimulálását a STAM végezte a Paulinyi&Partners számára. A tervezőiroda számos olyan megoldást dolgozott ki, amelyek a pláza külső és belső tereinek védelmére koncentráltak. A terrorcselekményeket ellensúlyozó intézkedések kidolgozásánál főként a támadások megakadályozására koncentráltak, ugyanakkor figyelmet fordítottak a már bekövetkezett támadás hatásának csökkentésére és a lehetséges károk minimalizálására is. 

 

A projekt következő lépéseként a STAM ismételt szimuláció segítségével vizsgálja, a remények szerint nagyobb biztonságú épületet; a szimulációs eredmények kiértékeléséből pedig a magyar tervezőiroda elkészíti a végső tervet a bevásárlóközpontra vonatkozóan. A projekt a bevásárlóközpontra és a metróállomásra tett javaslatok végleges kidolgozásával, bemutatásával zárul, mely ajánlásokat az Európai Uniós jogszabály alkotásnál is figyelembe vehetnek.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvalósul a V4-es digitális tudásközpont

A közép-kelet-európai régió digitális átalakulását, illetve a tagállamok digitális gazdaságának fejlesztését hivatott elősegíteni az a közös tudásközpont, amelynek létrehozásáról az IVSZ Smart 2021 konferencia kísérő rendezvényén állapodtak meg a V4-országok (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) képviselői. A New V4lley Regionális Digitális Tudásközpont jelentős mértékben járulhat hozzá a régió digitális transzformációjához és gazdasági felzárkóztatásához.

2021. június 18. 21:11

Tudásmegosztó központként üzemel a Schneider Electric plovdivi okosgyára

A Schneider Electric Plovdivban üzemelő okosgyára a gyakorlatban mutatja be a vállalat által fejlesztett ipar 4.0 megoldásokat. A francia székhelyű cég legfőbb célja a digitális átalakulás támogatása és fellendítése a délkelet-európai országokban is.

2021. június 18. 18:06

Még nagyon kevesen vetik be az építőipar "csodafegyverét"

A magyar építőipar hároméves lemaradásban van, nem a Nyugathoz, önmagához képest, hangzott el a Portfolió által szervezett, Építőipar 2021 elnevezésű konferencián. A lemaradás okát az előadók szerint az ágazat digitalizációs visszamaradottságában kell keresni. A megoldás a BIM (Building Information Modelling), vagyis az épületinformáció-modellezés széleskörű elterjedése, alkalmazása, amely lehetővé teszi, hogy az adott projektek résztvevői összehangoltan tudjanak dolgozni a közös információs térben a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át egészen az elkészült épületek üzemeltetéséig.  

2021. június 18. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40