Biztonságos okoszebrává válik az ország két legveszélyesebb gyalogátkelője

forrás: Prím Online, 2021. május 17. 18:11

Hétvégén lezárult a Generali a Biztonságért Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. közösségimédia-oldalon meghirdetett versenye, melynek során az ország legveszélyesebb zebráját keresték. A szavazásra bárki jelölhetett gyalogátkelőhelyet, a legtöbb voksot kapó nyertes zebrát pedig okoszebrává alakítják. A versenyben összesen 200.758 szavazatot adtak le, a 102 zebrát tartalmazó összesített listáról a legtöbb voksot egy ózdi és egy váci átkelőhely kapta, melyek a verseny során végig fej-fej mellett haladtak. Az Alapítvány és a Pearl Enterprises Kft. jóvoltából végül mindkét város legveszélyesebb zebrája okossá válik majd.

Az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikái szerint 2020-ban 1.845 személysérüléssel járó gyalogos baleset történt az országban. 2019-ben 969, 2018-ban pedig 1.079 esetben történt gyalogosgázolás a kijelölt gyalogátkelőhelyeken. A zebrákat a biztonságosabb közlekedés érdekében hozták létre, mégis éppen az átkelőhelyeken fordulnak elő leggyakrabban balesetek vagy balesetveszélyes helyzetek.

 

Okoszebrával a gyalogosokért

A Generali a Biztonságért Alapítvány kiemelt céljai közt szerepel a közlekedés biztonságosabbá tétele, a balesetmegelőzés, a kerékpárosok és gyalogosok védelme. Ennek érdekében a SafeCross okoszebra fejlesztőjével karöltve országszerte telepítenek okoszebrákat, melyek növelik a biztonságos átkelések számát. Az okoszebra kialakítására önkormányzatok pályázhatnak, az Alapítvány a kivitelezési költségek 50%-át vállalja. A Generali 2018 óta összesen 40 okoszebrát adott át országszerte. Egy okoszebra kialakításának költsége körülbelül 3 millió forint.

 

 

 

Mi az az okoszebra és miért jó?

A SafeCross okoszebra egy mozgásirány-érzékelő szenzorokkal, az út két szélén elhelyezett kamerákkal és útburkolatba helyezett aktív LED prizmákkal ellátott rendszer, mely segítségével biztonságosabbá válhatnak a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelőhelyek. A LED fényforrások csak akkor villognak, ha a járókelő áthalad a zebrán vagy megközelíti azt, így figyelmeztetve az autósokat.

 

Sokan nem tudják, de az autóvezető látótere a sebesség növekedésével egyre szűkül: a sofőr még 50 km/órás sebességnél is a gyalogátkelő teljes szélességének csak 60%-át, a középső részét látja élesen. Az okoszebrák esetében a vezető látóterének fókuszában felvillanó LED-fények hívják fel a figyelmet a perifériás látómezőből lelépő gyalogosra. Statisztikák szerint az autóvezetők megállási hajlandósága nagyságrendekkel növekedik azoknál a gyalogátkelőhelyeknél, ahol már üzemelnek ilyen közlekedésbiztonsági rendszerek. Egy debreceni gyalogátkelőhelyen például az okoszebra telepítése előtt 55% volt az autósok megállási hajlandósága, az átadást követő második héten az arány már 65% volt, két hónap múlva pedig már 76%-ra emelkedett a megállási hajlandóság.

 

Ózd és Vác nyert a meghirdetett versenyen

Idén tavasszal a Generali és a Pearl Enterprises Kft. közösségimédia-oldalon meghirdetett versenyt indított, melyben a lakosság véleményét kérve keresték az ország legveszélyesebb zebráját. A hétvégén lezárult verseny során a résztvevők összesen 200.758 szavazatot adtak le, a legtöbb voksot az ózdi Munkás úti zebra (64.232), valamint a váci Vác-Alsóváros Földvári téri gyalogátkelő (51.478) kapta.

 

A nagyszámú szavazatok okán a Pearl Enterprises Kft. végül úgy döntött, hogy második helyen végzett városnak felajánlja, hogy saját költségén átalakítja az ő gyalogos átkelőhelyüket is. Így a Generali és a Pearl Enterprises Kft. jóvoltából végül mindkét város legveszélyesebb zebrája okossá válik majd. A kivitelezések a tervek szerint ez év végéig valósulnak meg.

Kulcsszavak: Generali okoszebra

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09