Ezek a tévhitek élnek a magyarokban a háztartási gépekkel kapcsolatban
Hűtőgép, mosógép, mosogatógép – ezek a készülékek szinte minden háztartásban megtalálhatók, mégis számos esetben helytelenül használjuk őket. Az LG Magyarország ezért egy országos kutatásban* járt utána annak, hogy melyek az ezeket a gépeket övező legjellemzőbb tévhitek Magyarországon. Az EcoLogic elnevezésű felmérés eredményeit az LG háztartási elektronikai üzletágának szakértője, Kékesi Martin segít helyre tenni.
1. Tízből hat magyar a mai napig elöblöget minden edényt és tányért a mosogatógépbe helyezés előtt
Valószínűleg az lehet e mögött, hogy sokan csak néhány naponta indítják el a mosogatógépet, és nem szeretnék, ha addig a szennyeződések ráragadnának az edényekre. A tányérokon maradt ételmaradékokat azonban elég egy suhintással letakarítani, utána nyugodtan a mosogatógépbe helyezhetők, hiszen egy rendszeresen karbantartott készülék szűrője felfogja ezeket a szennyeződéseket – természetesen nem szabad elfeledkezni a szűrő rendszeres és alapos tisztításáról sem – mondja Kékesi Martin.
Ráadásul ma már vannak olyan készülékek, amik a forró gőz segítségével könnyedén eltávolítják a makacs ételmaradékokat is a tányérokról és edényekről. Ezért ma már ezek miatt sem kell aggódnunk.
2. A magyarok több mint fele szerint a hűtőszekrény rekeszei csak rendszerezési funkciót töltenek be.
Korábban ez valóban így volt, ám a Total No Frost rendszerű hűtők megjelenésével – amik folyamatosan keringetik a levegőt a készülékben a páralecsapódás elkerülése érdekében – a páramentes környezetben idő előtt kiszáradhatnak a készülékben tárolt zöldségek, gyümölcsök.
Ezért töltenek be nagyon fontos szerepet a korszerű hűtőszekrény speciális tárolórekeszei, hiszen azok a funkciójuktól függően különböző módon segítenek az élelmiszerek frissességének megőrzésében. Például az optimális páratartalom fenntartásáért az erre kialakított fiókban egy speciális bordázott felületű lap felel. Míg egy másik fiókban a hőmérsékletet tudjuk módosítani annak érdekében, hogy a néhány napja megvásárolt hús ugyanolyan friss maradjon, amíg elkészítjük, és nem kell a fagyasztással, majd a kiolvasztással bíbelődni.
3. A magyarok több mint harmada szerint csak telepakolt mosógépet érdemes elindítani
Sokan azt gondolhatják, hogy a mosógépet kizárólag teli töltettel használva időt és energiát, azaz pénzt spórolnak, de ez a mai korszerű készülékeknél már koránt sincs így. Rengeteg mosógépben található úgynevezett súlydiagnosztika, ami a ruhatöltet mennyiségéhez igazítja a mosási program hosszát, a felhasznált víz és – optimális esetben – mosószer mennyiségét is. Így értelemszerűen kevesebb ruhánál rövidebb, többnél pedig hosszabb mosást indít.
Másrészt, ha nagyon telerakjuk a mosógép dobját ruhákkal, akkor a rendszer nem tudja azokat kellő hatékonysággal átmozgatni, így a textíliák sem tisztulnak meg megfelelően. Azért, hogy ezt elkerülhessük, érdemes az „ökölszabályt” alkalmazni. Ez nem elírás: maximum annyi ruhát pakoljunk a gépbe, hogy a töltet teteje és a dob felső része közé még beférjen az öklünk.
4. A magyarok több mint negyede vallja, hogy minél hidegebb a hűtő belső hőmérséklete, annál tovább eltarthatók benne az ételek
Ez a feltételezés igaz a mélyhűtőre, de csak részben igaz a hűtőszekrényre. Valójában a hűtő esetén nincs egyenes összefüggés a minél hidegebb hőmérséklet és az eltarthatóság közt, ráadásul sok élelmiszernek nem is tesz jót a túlzott hideg, például a gyümölcsök, zöldségek rövid időn belül megfonnyadnak a nagy hidegtől. Rendkívül fontos a frissesség megőrzése szempontjából ugyanakkor, hogy a hőmérséklet ne ingadozzon. Éppen ezért érdemes olyan készüléket választani, ami modern technológiával képes nagyjából ±0,5 ℃-os tartományban tartani a hőmérséklet-ingadozást, így a hagyományos hűtőrendszereknél hosszabban tartó frissességet biztosíthat.
A FreshConverter technológiával felszerelt modern hűtők olyan hőmérsékletet képesek biztosítani a különböző alapanyagok számára, hogy azok a lehető legtovább eltarthatók legyenek az erre kialakított fiókban. A húsoknál ez -2, a halaknál 0, a zöldségeknél pedig körülbelül +3 Celsius fok: természetesen így sem tárolhatóak a végtelenségig, de néhány napot nyerhetünk.
5. A kézi mosogatás a magyarok negyede szerint víztakarékosabb és energiahatékonyabb a gépi mosogatásnál
E tévhit mögött valószínűleg az állhat, hogy sokak szerint a mosogatógépek egy cikluson belül túl sok vizet elhasználnak. Ezek a készülékek azonban egy ciklus alatt körülbelül 11-14, takarékos üzemmódban akár mindössze 9 liter vizet használnak el. Ezzel szemben kézi mosogatáskor, ha csak 3 percig folyatjuk a vizet, már elérjük a 9 litert.
Mindemellett a mosogatógéppel sokkal higiénikusabb eredményt érhetünk el, hiszen ezek a készülékek akár 60-65 fokos vízhőmérséklettel is működnek, míg egy kézi mosogatást gyakorlatilag lehetetlen ilyen forró vízzel biztonságosan megoldani.
6. Magasabb hőfokú mosás egyenlő tisztább ruha – állítja a magyarok közel negyede
Ez a tévhit valószínűleg abból alakulhatott ki, hogy a felhasználók a hatékony fertőtlenítést és a magas fokú higiéniát összekötik a magas hőmérséklettel. Egyrészt a mai mosószerek már 30-40 fokon is hatékonyan képesek megtisztítani a ruhákat, másrészt a hétköznapi mosások túlnyomó többségénél nincs szükség fertőtlenítésre. Ráadásul a ma használatos textíliák anyaga sokkal inkább roncsolódik a forró vizes mosástól, így érdemesebb az alacsony hőfokú mosóprogramok közül választani. Nem mellesleg ezzel a villanyszámlát is kordában tarthatjuk.
Ha fontos, hogy a ruhánk bizonyos baktériumoktól is megtisztuljon – például hosszabb időt töltöttünk egészségügyi intézményben vagy izzasztó fizikai munkával, netán pollenekre érzékenyek vagyunk – érdemes gőzfunkciós készüléket választani. A gőz ugyanis a ritkább halmazállapotának köszönhetően hatékonyabban tisztítja a ruha szöveteit, mint a hasonlóan magas hőmérsékletű, csupán víz és vegyszer felhasználásával végzett mosás, ráadásul a textíliák anyagával is jóval kíméletesebb.
____________
* A felmérést az Opinio kutatócég végezte az LG felkérésére. A minta 1111 fő bevonásával készült és országosan reprezentatív a 16 és 59 év közötti korosztályra lakóhely, régió, nem és végzettség szerint.
Kapcsolódó cikkek
- Még mindig nem használjuk fel hatékonyan az adatokat
- IT Fitneszteszt – felmérik a V4-országok diákjainak gyakorlati digitális készségeit
- Tovább kell növelni a nők arányát az IKT szektorban
- Itt az első hazai online felmérés a LinkedIn használatáról
- Lojálisak vagyunk az orvosainkhoz, a jó ellátásért cserébe nem spórolunk a pénzzel és az idővel
- Az EU Green Deal átalakítja majd az európai gazdaságot és vállalkozásokat
- Veszélyeztetik az emelkedő nyersanyagárak a beruházásokat
- Covidálló-e a hűség?
- Az internetes időpontfoglalás idővel kiválthatja a telefonos bejelentkezést
- Turizmus trend 2022-ben, Kelet-Közép-Európában
E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI
A mesterséges intelligencia korában a mérnöki tudás nagyobb biztonságot ad a munkaerőpiacon
A példátlan ütemű technológiai fejlődés és a mesterséges intelligencia korában a jövőbiztos tudás iránti igény felértékelődik. A munkaerőpiaci jelentések szerint a technológiai szektorban az AI specialisták mellett azok a szakemberek a legkeresettebbek, akik mérnöki tudással is rendelkeznek. A széleskörű, szoftveres és hardveres tudást ötvöző mérnökinformatikus képzések ezért kiemelten fontosak. Hazánkban a fiataloknak ezen a területen kivételes lehetőségeik vannak, ugyanis olyan intézményt is választhatnak, ahol többek között nyelvtechnológiára specializálódhatnak, és később akár az első magyar nyelvi modell fejlesztésébe is bekapcsolódhatnak.
Három éves nagyszabású terv mentén alakul GenAI-alapú vállalattá a Konecta
Az ügyfélélmény és a digitális szolgáltatások terén globálisan elismert Konecta a hét elején bemutatta a Katalyst 2028 névre keresztelt három éves átalakítási tervét, amely az új vezérigazgató, Nourdine Bihmane irányítása alatt fog megvalósulni.
Újratervezésben élik mindennapjaikat a vezérigazgatók
A világ vezérigazgatóinak közel 60%-a arra számít a következő 12 hónapban, hogy a globális gazdasági növekedés felgyorsul, 42% pedig a dolgozói létszám 5%-os növekedésével is kalkulál – áll a PwC 28. Globális Vezérigazgatói Felmérésében, melynek eredményeit tegnap hozták nyilvánosságra a davosi Világgazdasági Fórumon.
Drónszolgáltatásokat nyújtó vállalkozással erősítette meg kapcsolatát a Széchenyi-egyetem
Évek óta meglévő partnerséget erősített meg a Széchenyi István Egyetem és a komplex távérzékelési szolgáltatásokat nyújtó Drónkuckó január 15-én. A dróntechnológiai képzéseket, hallgatói tudományos munkák támogatását és nemzetközi pályázatokat érintő együttműködési megállapodást az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar vezetése és a cég képviselői az intézményhez tartozó Smart Farm tangazdaságban írták alá.
A nemünk, az életkorunk és a viselkedésünk alapján optimalizálhatja a reklámokat az LG digitáliskijelző-szoftvere
Az LG Electronics (LG) február 4. és 7. között Barcelonában, a 2025-ös Integrated Systems Europe (ISE) kiállításon mutatja be az LG Business Cloud, azaz a vállalat kereskedelmi kijelzőinek és szállodai televízióinak kezelését és üzemeltetését egyszerűsítő online platform továbbfejlesztett verzióját. A bővített platform a vállalati ügyfelek változó igényeire reagál: immár magában foglalja a kültéri digitális kijelzőkhöz kifejlesztett LG DOOH Ads hirdetési megoldást, valamint a rövidtávú bérbeadásra szakosodott vállalkozások számára létrehozott LG Pro:Centric Stay megoldást is.