Közel tízezren tesztelték le itthon a digitális készségeiket a V4 országok IT Fitnesztesztjén

forrás: Prím Online, 2023. december 19. 13:08

Véget ért a visegrádi országok fiataljai körében zajló IT Fitneszteszt: az idei eredmények alapján a magyar általános és középiskolás diákok általános internethasználatban és a közösségi média kezelésében a legrutinosabbak, a legkevésbé jól pedig az irodai szoftverek használatában teljesítenek. A feladatokat legalább 50 százalékban sikerrel teljesítő, jó eredményt elérő diákok aránya a tavalyi 28,8 százalékról idén 37,7 százalékra javult, ám így is elmarad a 47,3 százalékos régiós átlagtól, ezért az IVSZ szerint szükség van a digitáliskészség-fejlesztés további erősítésére a közoktatásban.

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlott régiónk legnagyobb szabású online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. A Magyarországon az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége által koordinált, elsősorban általános iskola felső tagozatába, illetve középiskolába járó diákokat, fiatal felnőtteket és tanárokat célzó felmérés során kifejezetten olyan feladatokat kellett megoldani, amelyek a tanuláshoz, munkavégzéshez vagy bármilyen mindennapokban felmerülő feladat elvégzéséhez szükséges digitális kompetenciákat tesztelik.

 

Javultak a teszteredmények, de még mindig nem elég jók

 

A 2023-as IT Fitneszteszten csaknem kétszer annyian vettek részt Magyarországról, mint tavaly: 9213 diák, és 432 tanár oldotta meg az 50-60 perc alatt teljesíthető feladatsort. A tesztekre 62 budapesti és 245 vidéki iskolából érkeztek be megoldások.

 

A feladatok legalább felét idén a kitöltők 37,7 százaléka oldotta meg jól, ami közel 9 százalékpontos javulást jelent a tavalyi 28,8 százalékos arányhoz képest, ami alatta marad a V4-es országok 47,3 százalékos arányának (a tesztben Ukrajna idén vett részt először, eredményeiket a régiós összevetéshez nem használtuk). 

 

pexels.com

 

“A teszt eredményeiből látszik, hogy bár mérhető javulás mutatkozott a diákok teljesítményében a tavalyi évhez képest, azért bőven van még hová fejlődnünk, hiszen a régiós átlag jelentősen felülmúlja a magyarországit. Az egész gazdaságunk érdeke, hogy a fiatalok megfelelő digitális készségekkel felvértezve kerüljenek ki az iskolából, hiszen ma már lehetetlen anélkül elhelyezkedni. A digitális készségek megfelelő szintű oktatása ágyazhat meg annak is, hogy minél többen válasszák a programozói pályát, folytassák tovább valamilyen digitalizációhoz kapcsolódó szakon tanulmányaikat, és így enyhüljön az IT-munkaerőhiány, valamint nőjön az ország versenyképessége. Mi ezért mindenképp javasoljuk a Programozd a jövőd program folytatását is, hogy a diákok számára még érthetőbbé és vonzóbbá tegyük a digitális pályákat” – mondta el Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára.

 

Összességében a fiú diákok 39,2 százaléka, a lányok 36 százaléka ért el 50 százalék feletti eredményt Magyarországon. A helyesen megoldott feladatok arányát illetően a hazai általános iskolás kitöltők 45,3 százalékos eredményükkel 2,4 százalékkal maradnak el a régiós eredményektől, a középiskolások 41 százalékos átlaga pedig 3,1 százalékkal marad el a régiós átlagtól.

 

Az internetes feladatok jól mennek, az irodaiak kevésbé

 

A hazai diákok korcsoporttól függetlenül egyaránt az internethasználathoz kapcsolódó feladatokban teljesítettek a legjobban, az általános iskolások 56,8 százalékos, a középiskolások 50,6 százalékos eredményátlagot értek el. A legkevésbé az irodai munkához kapcsolódó feladatok mentek jól, itt az általánosba járók 36 százalékos, a középiskolások 28,9 százalékos átlagot értek el.

 

Mindez azonban összhangban van a regionális trendekkel, hiszen régiós szinten is ugyanezek voltak a legjobban (62,4% és 56%) és legrosszabbul (37,2% és 30,8%) teljesítő kategóriák. Mind magyarországi, mind régiós szinten közepesen jól teljesítettek a diákok a közösségi médiával és a kollaboratív eszközök használatával, illetve az IT biztonsággal kapcsolatos feladatokban.

 

Nyeremények

 

A Makerspace Kft. digitális alkotóműhely két táborozást ajánlott fel annak a két iskolának, amelynek diákjai közül a legtöbben töltik ki 50 százalékos, vagy annál jobb eredménnyel a tesztet: az egyiket a Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola, a másikat a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon nyerte el.

 

A diákoknak szánt főnyereményt, egy Xiaomi elektromos rollert a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum diákja nyerte meg. Emellett a résztvevő diákok a  Sicontact Kft. felajánlásában ESET vírusvédelmi licenceket, az IVSZ-nek köszönhetően gaming eszközöket és Bluetooth-hangszórókat, valamint a Microsoft által felajánlott IT-kiegészítőket nyerhettek. A tanárok pedig robotporszívóért, távoktatáshoz használható IT-kiegészítőkért és Ma este színház! ajándékutalványokért is játszhattak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Radikálisan javult a hatékonyság és az eredményesség a gyárakban AI megoldásokkal

Az elmúlt évek során a Zyxel Networks, a biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója világszerte átalakította a gyártóüzemeket. A kis önálló gyáraktól a több telephelyen működő hatalmas üzemekig, a bútorgyártóktól a húsfeldolgozókig ezek a gyártók most villámgyors csatlakozási lehetőséget és intuitív, központosított hálózatirányítást élveznek gyáraikban és raktáraikban, ami radikális javulást eredményez a hatékonyságban és az eredményességben.

2024. július 14. 15:50

Kihirdették az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét

Kihirdették az EU mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét („MI-Rendelet”), amely a világon az első igazán átfogó, mesterséges intelligenciával („MI”) kapcsolatos, szektorsemleges jogszabály.

2024. július 14. 13:49

Új generációs kamerakészlet tartalomgyártóknak

Debütált a ZV-E10 II, a Sony legnépszerűbb tükör nélküli ZV-E10 kamerájának második generációs verziója. Az eredeti ZV-E10 a Sony videós tartalomgyártóknak szánt ZV kamerasorozata alappilléreként könnyű, kompakt, sokoldalú eszközt kínált kezdő és haladó tartalomgyártóknak egyaránt. Az új ZV-E10 II rendelkezik az eredeti kamera tartalomgyártók által kedvelt összes funkciójával – mint például a „Creative Looks” beállítással, a „Product Showcase Setting” móddal, a „Background Defocus” funkcióval és az oldalra nyitható, változtatható szögű képernyővel –, ugyanakkor még kifinomultabb és felhasználóbarátabb lett.

2024. július 14. 12:01

A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért

A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért utánpótlásprogramja első lépéseként jelképes regisztrációs díj ellenében elérhető Summit Youth jegyekkel várja a 25 év alatti, szakmai felsőoktatásban tanuló hallgatókat az idei Marketing Summiton. Az utánpótlásprogram alapvető célja, hogy a jövő szakmai generációja megismerje az aktuális trendeket, kihívásokat és az arra adandó gyakorlati válaszokat. A Marketing Summit Youth, mint a jövő marketingeseinek csúcstalálkozója pedig végső soron vonzóbbá teheti a hazai márkákat és ügynökségeket is a fiatal tehetségek számára.

2024. július 14. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01