Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

forrás: Prím Online, 2024. április 27. 10:21

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

A mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével, a klímaváltozás elleni harc erősödésével komoly hangsúlyeltolódás várható 2024 munkaerőpiacán – ráadásul nem csak a multinacionális óriás vállalatoknál, hanem a kisebb, helyi cégeknél is.  A Munkahelyeink.hu nemzetközi karrierplatform összegyűjtötte, hogy mire van szüksége a magyar munkavállalóknak, ha szeretnének részt venni a most zajló változásokban.


Technikai forradalom: szoftvertervezés és adatelemzés

 

A technológiai szektor 2024-ben továbbra is a legjobban fizetett munkalehetőségek egyik fő területe. Az előrejelzések szerint megnő a kereslet a szoftvertervezésben és adatelemzésben jártas, korszerű tudással rendelkező szakértők iránt. Mivel a vállalkozások egyre inkább támaszkodnak adatvezérelt döntéshozatalra, az adatelemzők szerepe nélkülözhetetlenné válik. Munka pedig van bőven: a trendek azonosításától a működési folyamatok optimalizálásáig és prognosztizálásig a képzett adatelemzők alkalmazása elengedhetetlen a digitális környezetben navigáló vállalatok számára.Ezzel párhuzamosan az innovatív szoftvermegoldások iránti igény is növekszik. Miközben a vállalkozások igyekeznek versenyképesek maradni a technológia által vezérelt világban, a szoftvertervezők kulcsszerepet játszanak a felhasználóbarát, hatékony és biztonságos alkalmazások kialakításában. A fejlődő technológiákhoz való alkalmazkodás képessége, illetve a felhasználói élmény mély megértése kulcsfontosságú készség lesz azok számára, akik a szoftvertervezői szerepekben tervezik felmérni, milyen munkahelyek vannak – majd közülük a legjobbat megszerezni.

 AI fejlesztés: a jövő formálásaA technológia területén a mesterséges intelligencia mint alakító erő kiemelkedik. A mesterséges intelligencia fejlesztése várhatóan az egyik legkeresettebb készségkészlet lesz 2024-ben. Aki ezzel rendelkezik, azt jó eséllyel igen erős állásajánlat várja. Mivel az iparágak az automatizáció felé haladnak, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia által vezérelt megoldások központi szerephez jutnak. A mesterséges intelligencia fejlesztői kulcsfontosságú szerepet fognak játszani az intelligens rendszerek létrehozásában, amelyek növelik a hatékonyságot, optimalizálják a folyamatokat, és ösztönzik az innovációt a különböző ágazatokban. 
 

Zöld iparágak: főszerepben a fenntarthatóságA technológiai szférán túl a munkaerőpiacon 2024-ben jelentős elmozdulás tapasztalható a fenntarthatóság felé is. A zöld iparágak, különösen a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó szektorok területén már tavaly megnövekedett a munkaerő-kereslet, és ez a tendencia 2024-ben is folytatódik. A környezetvédelemre, valamint a fenntartható gyakorlatokra helyezett globális hangsúly arra készteti a vállalkozásokat, hogy olyan szakembereket keressenek, akik elkötelezettek a környezetbarát megoldások létrehozásában, és rendelkeznek az ahhoz szükséges eszközök ismeretével.  A megújuló energia, a fenntartható tervezés és a környezetvédelmi tanácsadás terén betöltött szerepek egyre előtérbe kerülnek. A zöldebb jövő építése iránti elkötelezettség igényt teremtett a fenntarthatósági gyakorlatokban jártas munkavállalók iránt. Ráadásul azok, akik ebben a szektorban terveznek karriert, számíthatnak arra, hogy hozzájárulhatnak a pozitív környezeti változáshoz, miközben élvezhetik a növekvő munkaerőpiac előnyeit.
 

A nyerő kombináció2024-ben tehát ígéretes karrierutat kínál a mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság metszéspontja, egyre gyakrabban találhatunk olyan állásokat, amelyek az AI-t a környezeti kihívások kezelésére és a fenntarthatósági erőfeszítések megvalósítására használják fel. Legyen szó mesterséges intelligencia megoldások fejlesztéséről az erőforrás optimalizáláshoz, a környezeti adatok elemzéséről vagy az energiahatékonyság érdekében, a mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság terén egyaránt jártas szakemberek felbecsülhetetlen értékű munkavállalókká válnak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innovatív akadályfelismerő rendszert tesztelnek a berlini S-Bahnon

Az automatizált üzemeltetés kulcsfontosságú funkció a vasúti kapacitás bővítése és a vasút teljesítményének növelése szempontjából. Az S-Bahn Berlinnel együttműködve a Siemens Mobility akadályfelismerő rendszert telepített és tesztel első alkalommal folyamatos üzemmenet mellett. A rendszer kulcsfontosságú technológiai komponens a teljesen automatizált vezetés lehetővé tételéhez. 

2024. július 15. 16:17

Az ABB és a Cleanwatts együttműködési megállapodást írt alá

Az ABB, a villamosítás és automatizálás globális technológiai vezető vállalata és a Cleanwatts Digital s.a. (Cleanwatts), az összekapcsolt, fenntartható energiaközösségekben alkalmazott MI-alapú energiamegosztás szoftvermegoldásainak szolgáltatója bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a közösségek és épületek energiahatékonysági és energiagazdálkodási technológiáinak fejlesztésére.

2024. július 15. 14:40

Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

Az Elektro UNO villamossági anyagkereskedelmi üzletágának felvásárlásával tovább erősíti piacvezető szerepét a Daniella Villamosság a pécsi régióban.

2024. július 15. 11:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01