A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

forrás: Prím Online, 2024. április 29. 19:48

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

Az 5.5G technológia valós idejű, interaktív és magával ragadó digitális élményt ígér egy olyan világban, ahol a várakozások szerint már jövőre több mint 30 milliárd eszköz kapcsolódik a hálózathoz, és kommunikál egymással – például az autónk a lakásunkkal. A Huawei Technologies európai roadshowja keretében Budapesten is bemutatta legújabb, 5.5G-re épülő innovációit és megoldásait.  

 

A Huawei Technologies azzal számol, hogy már idén elkezdődik az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása, amelynek nyomán új alkalmazási területek nyílnak meg az intelligens, összekapcsolt jövő felé. Az 5.5G tízszer olyan gyors letöltést és feltöltést tesz lehetővé, mint az 5G, jobb energiahatékonyságot, valamint még rövidebb késleltetést és pontosabb helymeghatározást ígér, tovább növelve a fejlesztési potenciált. Az 5.5G mind a meglévő 5G képesseinek és teljesítményének továbbfejlesztését, mind pedig további, új adottságokat és funkciókat kínál az innovatív üzleti felhasználási módokhoz, például az innovatív IoT-technológiákhoz (RedCap és passzív IoT). A közelgő 10 gigabites mobilszélessáv korszakára jellemző innovációkat és megoldásokat interaktív bemutató keretében hozta el Budapestre a Huawei.

 

 

Valós idejű fordítás telefonálás közben, távkarbantartás kiterjesztett valósággal

 

A digitális infrastruktúra egyre inkább a mindennapi élet szerves részévé válik a gazdaságban, és az emberek mindennapi életében egyaránt. Az interaktív, mobil kiállítótérben ezért a lakossághoz, az üzleti élethez és zöld energiához kapcsolódó megoldások kaptak helyet. Az érdeklődők többek között kipróbálhatták a Huawei saját kevert valóság (AR/VR) szemüvegét, a Vision Pro-t, valamint az MR 5G True AR-szemüveget, melyet gyártási folyamatok során használnak, többek között a gyártó pátyi ellátóközpontjában is. Azz 5.5G teszi lehetővé például a New Calling új generációs hívásszolgáltatást, amely valós idejű fordítást tesz lehetővé két telefonáló között, úgy, hogy közben Ultra HD-felbontásban látják egymást. Szintén bemutatták a járművek összekapcsolását lehetővé tévő 5G in-car routert, valamint csaknem tízféle hálózati megoldást, amelyek egyszerűsítik a hálózatépítést – köztük a láthatatlan antennákat, amelyek 30 százalékkal kisebbek és 50 százalékkal könnyebbek elődeiknél, átlátszó kialakításuk miatt pedig beleolvadnak a környezetükbe. További lehetőség a médiában dolgozók mobilitását segíti: 5G-képes kamerák és egy hátizsákban hordható 5G LiveU eszköz segítségével egész TV-stáboknak biztosít folyamatos mozgási lehetőséget. A TV-produkciók, a tartalomgyártás és élő közvetítések így könnyűvé, kényelmessé és költséghatékonnyá válnak.

 

 

Az 5.5G versenyképes otthoni vezetékes szélessávú internetkapcsolatot kínál

 

A szolgáltatóknak világszerte a kiváló minőségű hálózatépítésre, az új szolgáltatásokra és a generatív mesterséges intelligencia-megoldásokra kell összpontosítaniuk, hogy kihasználják és felkínálják partnereiknek az új technológiában rejlő lehetőségeket. A Huawei elkötelezett amellett, hogy elősegítse a hatékony, együttműködő, környezetbarát, stabil és intelligens, mindenütt jelenlévő hálózatok kiépítését. A világ vezető szolgáltatóival, valamint iparági partnereivel együttműködve eddig a világ több mint 20 városában járult hozzá az 5.5G kereskedelmi telepítéséhez és teszteléséhez. 

 

Az 5.5G-technológia versenyképes otthoni szélessávú kapcsolatot is biztosíthat a vezetékes szolgáltatásokhoz, az üvegszálas szolgáltatások kiegészítő vagy alternatív megoldásaként működve. Különösen az 5G/5.5G otthoni szélessávú csatlakozási szolgáltatás, ami várhatóan segít áthidalni a távoli, vidéki vagy nehezen megközelíthető területek vezetékes csatlakozási hiányosságait. 

 

 

A Huawei bemutatta megoldásait a legfejlettebb és leggyorsabb vezetékes szolgáltatások (10GPON-ról 50GPON-ra) kiépítésére. Ezek közé tartozik az új, innovatív Fiber to the Room megoldás, amellyel az otthonokba érkező nagy sebességű internetkapcsolatot minden egyes helységbe továbbítani lehet.

 

A Huawei bemutatta átfogó vízióját az 5.5G korszakra, amely egyesíti a legfejlettebb hálózati technológiákat (5.5G, F5.5G és Net5.5G), a felhő- és tárolási szolgáltatásokat, valamint az intelligens megoldásokat. Ez a három alapelem a jövő hálózatának kiépítéséhez.

 

„Az 5.5G ma még nehezen elképzelhető lehetőségeket kínál fel a vállalatok és a lakosság számára az egyre inkább digitalizált világban. Az új technológia révén nemcsak az emberek, hanem az eszközök is kommunikálnak egymással, hogy egyszerűbbé, kényelmesebbé és hatékonyabbá tegyék a mindennapokat a magánéletben és a munkahelyeken. Az 5.5G már Magyarországon is megjelent, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a Huawei eszközein tesztelik, és a hálózat kiépítése sem várat sokat magára” – mondta Gecse Mariann, a Huawei Technologies magyarországi kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01