100 éves a kismegszakító, amely lehetővé teszi az energetikai átállást

forrás: Prím Online, 2024. május 6. 16:29

Az ABB-nek a maga nemében első kismegszakítója (Miniature Circuit Breaker/MCB) már 100 éve biztosítja az elektromos áramkörök védelmét, és a jövő fenntarthatósági igényeihez igazodva napjainkban is tovább fejlődik. Mivel az összes tűzeset közel egynegyede lakóépületekben keletkezik, ezért kijelenthető, hogy a kismegszakítók az otthonok biztonságossá tételével forradalmasította az életmódunkat, sőt megteremtette az elektromos biztonságot az egész társadalom számára, a vasúti infrastruktúrától kezdve a gyárakon, a kereskedelmi épületeken át, az adatközpontokig.

 

• A 100 éves múltra visszatekintő elektromos biztonságtechnika területén is központi jelentőségűvé válik az innováció a biztonságos, nettó nulla kibocsátást célul kitűző energetikai átállás során, mivel a megújuló energiaforrások áramhálózat-menedzsmentet követelnek meg. 

• Az ABB kismegszakítója (MCB-je) a maga nemében az első, és továbbra is iparági mércét jelent a teljesítmény, a kompakt méret, a csatlakoztathatóság és az áttekinthetőség terén.  

• A rugalmas, időtakarékos konstrukciók egyszerűbb telepítést tesznek lehetővé, segítve az iparágban jelenleg tapasztalható szakemberhiány kezelését. 

  

A kismegszakítók érzékelik az olyan elektromos hibákat, mint a rövidzárlat és a túláram, és 10 milliszekundumon belül, azaz egy szempillantásnál tízszer gyorsabban megszakítják az áramkört. Ezután a készüléket gyorsan és egyszerűen vissza lehet kapcsolni, anélkül, hogy azt ki kellene cserélni. A nettó zéró kibocsátású jövő felé vezető átmenet során elengedhetetlen az elektrifikáció fokozása és a diverzifikáltabb megújuló energiaforrások integrálása. Ez azt jelenti, hogy a védelmi berendezéseknek még nagyobb elektromos terhelést kell kezelniük az áramellátás és az energiaigény változásai mellett. Az ABB berendezései a napelemektől kezdve a hőszivattyúkon át az elektromos járművekig minden rendszerben biztosítják az elektromos biztonságot, és további védelmet nyújtanak az olyan hibák ellen, mint a hibaáram, a túlfeszültség, a földzárlati áram vagy az ívzárlat.

 

 

Aldo Sciacca, az ABB Energetika Smart Buildings divízióhoz tartozó Energiaelosztás (Energy Distribution) részleg vezetője szerint: „Jövőorientált portfóliónk középpontjában az energiahatékonyság és az áttekinthető, fenntartható gyakorlatok, módszerek megvalósítása áll. Emellett hangsúlyt fektetünk az egyszerű telepítésre is, ami felbecsülhetetlen érték, amikor az iparág a szakképzett munkaerő hiányával néz szembe. Kompakt, moduláris és rugalmas konstrukcióink révén lehetővé tesszük az épületek korszerűsítését és a megújuló energiaforrások gyors és biztonságos integrálását. Ez kulcsfontosságú szerepet játszik fenntartható jövőnk, modern közösségeinek nagyvárosainak és városias környezetének biztonságos kialakításában.”

 

A mai védelmi készülékek világszerte biztonságosabbá, intelligensebbé és fenntarthatóbbá teszik az új és a régi épületeket. A kompakt kialakítás lehetővé teszi az utólagos felszerelést még olyan műemléképületekben is, ahol a telepítésükhöz a hely korlátozott mértékben áll rendelkezésre. A világ számos történelmi jelentőségű épületében, például a hollandiai Kinderdijk szélmalmaiban és a németországi Aachen székesegyházában található faszerkezetek különösen érzékenyek az elektromos veszélyekre, és könnyen  tüzet foghatnak. Ezeken az UNESCO világörökségi helyszíneken az elektromos rendszereket olyan kompakt védelmi eszközök telepítésével korszerűsítették, mint az ívzárlatfigyelő készülékek (AFDD relék), amelyek beépített túláramvédelmet biztosító áram-védőkapcsolóval (RCBO) rendelkeznek, így még évszázadokon át védik ezeket a kulturális műemlékeket.

 

Hugo Stotz

 

A kismegszakító története 

 

1918-ban az ABB elődje, a Brown, Boveri & Cie (BBC) felvásárolta a Stotz Kontaktot, a mannheimi (Németország) elektromos termékeket gyártó vállalatot. A vállalat alapítója, Hugo Stotz a BBC-nél maradt, és főmérnökével, Heinrich Schachtnerrel együttműködve feltalálta az első visszakapcsolható kismegszakítót, amelyet 1924 novemberében szabadalmaztattak. 

 

A termikus és mágneses kioldást kombináló, újrafelhasználható kismegszakítót 1924-ben szabadalmaztatták. A készülék a nagy feszültségű áramok kikapcsolására és visszakapcsolására volt alkalmas, ami azt jelentette, hogy a készülékeket nem kellett újra és újra kicserélni. Ma az ABB-nek világszerte nyolc olyan üzeme van, amely kismegszakítókat gyárt. Az évente gyártott kismegszakítók pólusainak száma meghaladja a 100 milliót. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: harc az alattomos támadások ellen

A digitális eszközök használata vitathatatlanul megkönnyíti az életünket, az online tájékozódást és ügyintézést. Az eszközökön tárolt érzékeny adatok védelme azonban fokozott óvintézkedéseket igényel minden tulajdonostól.

2024. július 15. 13:02

Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

Az Elektro UNO villamossági anyagkereskedelmi üzletágának felvásárlásával tovább erősíti piacvezető szerepét a Daniella Villamosság a pécsi régióban.

2024. július 15. 11:39

Így vásárolunk autót – az ár mellett a márka és a műszaki paraméterek számítanak leginkább

A 16-59 éves magyarok közel egyötöde tervez autóvásárlást a közeljövőben, több mint felük kétmillió forint alatti összeget szán erre – derül ki a Chery Group megbízásából készült, reprezentatív felmérésből. Bár a többség számára az ár a legfontosabb szempont, a férfiak körében ugyanennyire számít az is, hogy megbízható és ismert gyártó járműve legyen, illetve sokan kiemelték a műszaki paramétereket is.

2024. július 15. 10:12

Radikálisan javult a hatékonyság és az eredményesség a gyárakban AI megoldásokkal

Az elmúlt évek során a Zyxel Networks, a biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója világszerte átalakította a gyártóüzemeket. A kis önálló gyáraktól a több telephelyen működő hatalmas üzemekig, a bútorgyártóktól a húsfeldolgozókig ezek a gyártók most villámgyors csatlakozási lehetőséget és intuitív, központosított hálózatirányítást élveznek gyáraikban és raktáraikban, ami radikális javulást eredményez a hatékonyságban és az eredményességben.

2024. július 14. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01