Építőipari innováció: egyedülálló vizsgálatot végeznek a Széchenyi István Egyetem munkatársai

forrás: Prím Online, 2024. május 8. 12:50

Igazi kuriózum az a vizsgálat, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem Építőanyag- és Szerkezetvizsgáló Laboratóriumában végeznek az intézmény munkatársai. Feladatuk egy piaci bevezetés előtt álló termék, a rozsdamentes acélból készített, hullámos gerincű gerenda viselkedésének feltérképezése. A hullámos kialakítás jelentősége, hogy a gerinc merevsége nagyobb a hagyományos, egyenes gerinchez képest, ezáltal csökkenthető a profil vastagsága, súlya, végső soron bekerülési költsége és az előállítás környezeti terhelése is.

A Széchenyi István Egyetemen zajló laboratóriumi vizsgálat a Transport-Beton Kft. TR-Acél divíziója megbízásából indult. A gyártó koracélból készült, hullámos kialakítású gerendákat tervez termékként forgalmazni, mert azok számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos profilú gerendákhoz képest. A hullámos kialakítás nagyobb teherbírást eredményez, a gerinclemez vastagságának csökkentésével akár harminc százalékkal kevesebb lehet a gerenda súlya is. Mindez kedvezően befolyásolja a bekerülési költséget, ráadásul az előállítás környezeti terhelése is kisebb.

 

Cserpes Imre tanársegéd, az egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kara Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszékének munkatársaiból álló kutatócsoport projektvezetője elmondta, az ipari partner fejleszti a terméket, az egyetem munkatársai pedig a szakmai, tudományos hátteret biztosítják a gerenda mechanikai viselkedésének feltérképezésével. „A laboratóriumi vizsgálatok során törésteszteket, roncsolásos vizsgálatokat végzünk, hogy meghatározzuk a termékre jellemző teherbírási értékeket, amelyek megalapozzák a termék piacra vezethetőségét. A hullámgerinc és a koracél ötvözése újszerű technológiai megoldást eredményez, ezáltal a Széchenyi-egyetemen végzett vizsgálat is egyedülálló” – fogalmazott. 

 

Cserpes Imre, a Széchenyi István Egyetem Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszékének tanársegédje a munkadarab elváltozását mutatja a teszt során. (Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem)

 

A hullámos gerincű, korrózióálló gerenda mechanikai tulajdonságaiban és árában is kedvezőbb lehet, mint a hagyományos kialakítás. (Fotó: Adorján András/Széchenyi István Egyetem)

 

„Ez a komplex feladat – amelyben tanszékünk több kollégája egy csapatként részt vesz – számos haszonnal jár, hiszen az elméleti  tudást, a laborhátteret felhasználva ipari bevételt teremt, s az alkalmazott kutatások terén is nagy előrelépést jelent. A vizsgálatokra egy doktori disszertációt lehetett felépíteni, és több, a munkatársainkkal közösen készített publikációnk is megjelent már. A munkába bevontuk hallgatóinkat is, akik a gyakorlati feladataik mellett a Tudományos Diákköri Konferencia-dolgozatukban tudták hasznosítani a témát” – mondta el dr. Szép János tanszékvezető, a kar dékánja. 

 

Kiemelte, ez a projekt kitűnő példa a Széchenyi István Egyetem szemléletmódjára, hiszen egyrészt minőségi szolgáltatást nyújt az ipari partnernek, másrészt hozzájárul az intézmény tudományos tevékenységéhez, a hallgatói tehetséggondozáshoz és a gyakorlatorientált szakemberképzéshez is. A dékán aláhúzta: a megbízást a lehető legmagasabb minőségben végzik el, amely később referenciaként is szolgálhat más cégeknek, további értékes megbízásokat hozva az egyetem számára.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: harc az alattomos támadások ellen

A digitális eszközök használata vitathatatlanul megkönnyíti az életünket, az online tájékozódást és ügyintézést. Az eszközökön tárolt érzékeny adatok védelme azonban fokozott óvintézkedéseket igényel minden tulajdonostól.

2024. július 15. 13:02

Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

Az Elektro UNO villamossági anyagkereskedelmi üzletágának felvásárlásával tovább erősíti piacvezető szerepét a Daniella Villamosság a pécsi régióban.

2024. július 15. 11:39

Így vásárolunk autót – az ár mellett a márka és a műszaki paraméterek számítanak leginkább

A 16-59 éves magyarok közel egyötöde tervez autóvásárlást a közeljövőben, több mint felük kétmillió forint alatti összeget szán erre – derül ki a Chery Group megbízásából készült, reprezentatív felmérésből. Bár a többség számára az ár a legfontosabb szempont, a férfiak körében ugyanennyire számít az is, hogy megbízható és ismert gyártó járműve legyen, illetve sokan kiemelték a műszaki paramétereket is.

2024. július 15. 10:12

Radikálisan javult a hatékonyság és az eredményesség a gyárakban AI megoldásokkal

Az elmúlt évek során a Zyxel Networks, a biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója világszerte átalakította a gyártóüzemeket. A kis önálló gyáraktól a több telephelyen működő hatalmas üzemekig, a bútorgyártóktól a húsfeldolgozókig ezek a gyártók most villámgyors csatlakozási lehetőséget és intuitív, központosított hálózatirányítást élveznek gyáraikban és raktáraikban, ami radikális javulást eredményez a hatékonyságban és az eredményességben.

2024. július 14. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01