A BASF a sikeres Ethernet-APL kísérletet követően az ABB-t választotta zöldmezős projektjeihez

forrás: Prím Online, 2024. május 14. 11:40

A BASF első európai zöldmezős Ethernet Advanced Physical Layer (Ethernet-APL) projektjének részeként az ABB-t választotta az elosztott vezérlőrendszerekhez (DCS).

Az Ethernet-APL az Ethernet kommunikációs technológia fizikai rétegét jelenti, amelyet kifejezetten a feldolgozóipar követelményeihez alakítottak ki. A rendszer működéséhez jelentős távolságokat áthidaló és nagy adatkommunikációs sebesség szükséges, az energiaellátását és a kommunikációt egyetlen kábelen keresztül kell biztosítani, illetve különböző óvintézkedéseket kell tenni a biztonságos használat érdekében a veszélyes területeken. Az Ethernet-APL a kimagaslóan megbízható működés érdekében rendkívül robusztus. Az Ethernet egy régóta használt, szabványos informatikai kommunikációs megoldás, az ipari Ethernet pedig ennek a szabványnak a feldolgozóiparban alkalmazott változata. Az Ethernet-APL a kettő közötti szakadék áthidalására szolgál.

 

240 csatlakoztatott eszköz tesztelése az európai bevezetés előtt a megvalósíthatóság bizonyítása érdekében

 

Az első európai zöldmezős Ethernet-APL-projekt megkezdése előtt a BASF előírta a potenciális beszállítóknak, hogy a végleges szerződések megkötése előtt végezzenek teljesítményteszteket az Ethernet-APL rendszeren. Ezek a tesztek 2023. márciusában fejeződtek be, és a sikert követően a BASF nem sokkal később megrendelte az ABB DCS rendszereit.

 

Az ABB a teljesítményteszteket valós gyártási környezetben hajtotta végre az ABB Ability System 800xA rendszerrel. Ennek köszönhetően a BASF tesztelni tudta az APL technológiát, az integrációs képességeket és a karbantarthatóságot a teljes automatizálási rendszerben.

 

 

Gerd Niedermayer, a BASF vezető E+I mérnöki vezetője most már látja a korábbi erőfeszítések eredményét. „Körülbelül öt éve dolgozunk az iparági partnerekkel azon, hogy közösen mozdítsuk előre ezt a technológiát, és most bebizonyítottuk, hogy az APL készen áll a bevezetésre” – nyilatkozta. „Ezeknek a teszteknek az eredményeként most azt tervezzük, hogy a BASF új európai üzemeit is felszereljük ezzel a technológiával.”

 

Dr. Emanuel Trunzer, a BASF Automatizálástechnológiai Központjának automatizálási mérnöke ismertette a tesztelés céljait és az elért eredményeket. 

 

„Ezeket a teszteket azért végeztük, hogy valós üzemi léptékben tudjuk demonstrálni a PROFINET hálózat Ethernet-APL-en keresztüli működését és robusztusságát” – fejtette ki Trunzer. „Ez nagy hozzáadott értéket jelentett a korábbi laboratóriumi teszteléshez képest, és elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a felhasználók elfogadják a technológiát és megbízzanak benne. Felkérték a BASF mérnöki részlegét, hogy a felhasználói igényeket is építsük be ezekbe a tesztekbe, ami azt jelentette, hogy olyan nagy méretű, közel 240 eszközből, valamint 10 helyszíni switchből és több vezérlőrendszerből álló rendszert alakítottunk ki közösen, amely jól tükrözi a valós igényeket. Lenyűgöző volt látni, hogy egy 240 eszközt tartalmazó rendszer ilyen robusztusan és megbízhatóan tud működni.”

 

A nagyobb sebesség számos előnnyel jár

 

Az Ethernet-APL számos előnyt kínál: gyorsabb és zökkenőmentes kommunikációt tesz lehetővé az üzemben lévő eszközök között, miközben a rendszerekbe épített belső biztonsági megoldásokról sem kell lemondani.

 

A megoldás emellett lehetővé teszi a helyszíni berendezések egyszerűbb tervezését, üzembe helyezését és karbantartását, jobb elérhetőséget és teljesítményt biztosít, valamint használhatóbb és relevánsabb adatokat szolgáltat a termelési folyamatról.

 

Az ABB már idejekorán elkezdte használni az Ethernet-APL technológiát, és szorosan együttműködött olyan partnerekkel, akik a saját szakterületükön szintén elkezdték ennek az új technológiának a bevezetését. Így az Ethernet-APL technológia számos különböző automatizálási projektbe épül be teljeskörűen, ami intelligensebb és biztonságosabb működést biztosít a felhasználók számára.

Kulcsszavak: ABB BASF Ethernet-APL

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

Az Elektro UNO villamossági anyagkereskedelmi üzletágának felvásárlásával tovább erősíti piacvezető szerepét a Daniella Villamosság a pécsi régióban.

2024. július 15. 11:39

Radikálisan javult a hatékonyság és az eredményesség a gyárakban AI megoldásokkal

Az elmúlt évek során a Zyxel Networks, a biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója világszerte átalakította a gyártóüzemeket. A kis önálló gyáraktól a több telephelyen működő hatalmas üzemekig, a bútorgyártóktól a húsfeldolgozókig ezek a gyártók most villámgyors csatlakozási lehetőséget és intuitív, központosított hálózatirányítást élveznek gyáraikban és raktáraikban, ami radikális javulást eredményez a hatékonyságban és az eredményességben.

2024. július 14. 15:50

Kihirdették az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét

Kihirdették az EU mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét („MI-Rendelet”), amely a világon az első igazán átfogó, mesterséges intelligenciával („MI”) kapcsolatos, szektorsemleges jogszabály.

2024. július 14. 13:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01